Avi/ujkelet.live

A háború 259. napja, déli front: Csütörtök este az izraeli hadsereg drónnal megsemmisítette a Palesztin Iszlám Dzsihád támadásra kész rakétavetőjét egy menedékhelyen Khan Junesz humanitárius zónájában. A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett, hogy csökkentse a civilek sérülésének esélyét.

A hadsereg továbbá közölte, hogy az elmúlt héten megölte a Hamász terrorszervezet egyik drónkezelőjét, aki a háború során számos műveletet hajtott végre az izraeli erők ellen.

A Hamász terror-infrastruktúrájának támadása a Gázai övezetben

Riport: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap esti riportja szerint mindössze négy nappal október 7. előtt a Nahal Oz katonai poszt egyik női őrszeme hadgyakorlatot azonosított a gázai határ közelében. Jelentése szerint a gyakorlaton körülbelül 170 terrorista vett részt, akik rakétázásokat és az izraeli hadsereg harckocsijainak megrohamozását szimuláltak párhuzamosan végrehajtva.

A gyakorlatot reggel 9 órakor észlelték, és az őrszem jelentette a parancsnokainak. Biztonsági források szerint, bár kiterjedt és szokatlan gyakorlat volt, „újabb gyakorlatként” írták le, amelyet az övezetben tartottak. A gyakorlaton szimulált forgatókönyvet szinte pontosan végrehajtották október 7-én – mind a rakétázást, mind a tankok elleni rajtaütést tekintve.

  • A Gázai Hadosztályban összeállított dokumentum szerint, melyet kevesebb mint három héttel az október 7-i mészárlás előtt járattak, az Izraeli Védelmi Erők és a hírszerző szervek tudtak a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadási tervéről, jelentette a KAN vasárnap.
  • A Katonai Hírszerzés 8200-as egysége 2023. szeptember 19-én terjesztett dokumemtuma részletesen leírja a Hamász elit egységei által végrehajtott kiképzéssorozatot, amelyeken gyakorolták a katonai előőrsök és kibucok megrohamozását, katonák és civilek elrablását, sőt az utasításokat, amiket az elrabolt személyek fogva tartására és őrzésére adtak, amikor már a Gázai övezetben vannak.
  • A gyakorlatot követően izraeli hírszerzési tisztek dokumentumban fogalmazták meg az izraeli területre való betörés és az előőrsök átvétele utáni következő lépéseket: az elfogott katonákat a századparancsnokoknak kell átadni. A túszok várható száma – írták – 200 és 250 fő között mozog.
  • A dokumentumban ismertetésre kerültek a szintén begyakorolt katonai rajtaütési célpontok: a bázis parancsnokságok, irányító és kezelő parancsnokságok, a bázisokon található zsinagógák, a repülőszázad parancsnokság, kommunikációs parancsnokság és a lakó körletek. A dokumentum szerint a Nukba kommandós századai markáns utasítást kaptak: ne hagyjanak hátra dokumentumokat.
  • A Déli Parancsnokság és a Gázai Hadosztály hírszerzése nemcsak a Hamász túszejtési tervével volt tisztában, hanem részletesen ismertette a túszok fogva tartásának körülményeit is, beleértve a terroristáknak adott utasításokat a szélsőséges esetekben való magatartásra, a túszok fogva tartására és a megölésükre vonatkozó utasításokra.
  • A terroristáknak gondoskodniuk kellett arról, hogy a túszoknál ne legyen telefon, megtiltották nekik, hogy tájékoztassák a túszok családját azok állapotáról, és intézniük kellett az átköltöztetésüket, ha nyilvánvalóvá válik, hogy Izrael ismeri a tartózkodási helyüket. A terroristáknak a túszok megölésével kellett fenyegetőzniük, hogy elrettentsenek másokat a szökéstől.
  • A KAN másik riportja szerint a Gázai Hadosztályban a Hamász támadása előtt a legszélsőségesebb forgatókönyv az volt, hogy több tucat terrorista szivárog be mindössze három ponton. Teljesen figyelmen kívül hagyták azt a becslést, hogy a Hamász 200-250 katonát és civilt, köztük nőket és gyerekeket fog elrabolni.
  • A háború kitörése előtt a biztonsági szervezet büszke volt az új és intelligens biztonsági falra, amelynek építése két évvel a Hamász támadása előtt készült el – egy föld feletti és föld alatti sorompó, amelyet technológiai rendszerekkel szereltek fel – és ami végül nem akadályozta meg a Hamász támadását.
  • Az október 7-i mészárlás során a terroristák 251 túszt ejtettek, és 1200 embert, főként civileket öltek meg.

Bankrablások: Az ENSZ becslései szerint fegyveres bandák, amelyek egy részét a Hamász támogatta, legalább 120 millió dollárt raboltak el Gáza északi részén lévő bankokból az elmúlt két hónapban. A Financial Times szerint az ellopott összeg legalább harmadát teszi ki a készpénznek, amelyet május közepén ezen a területen banki trezorokban tároltak.

A brit lap becslései szerint további 240 millió dollárt helyeztek el betonnal védett széfekben, hogy megakadályozzák a Gázai övezetben a polgári rend összeomlása miatti kifosztást. A jelentés szerint izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy a pénz egy részét a Hamász finanszírozására fordíthatják, miközben a terrorszervezet megpróbálja visszaszerezni az övezet feletti ellenőrzést.

Tervek: Körülbelül két héttel ezelőtt a Hamász vezetése találkozott a rivális Fatah magas rangú tisztviselőivel a katari fővárosban, és azt az üzenetet közvetítette feléjük, hogy készen áll arra, hogy a Fatah átvegye a Gázai övezet polgári irányítását, jelentette a 12-es csatorna tegnap este. A Hamász azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az övezet biztonsági mechanizmusa továbbra is az irányítása alatt legyen.

A katari találkozón a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije és a gázai vezetéshez közel álló Khalil al-Hajja felfedte vízióját a háború utánról, amely szerint a Fatah fogja irányítani az egészségügyi és oktatási rendszereket az országban. A Hamász katonai szárnya pedig az övezet hivatalos katonai ereje lesz.

A Hamász ragaszkodása a Gázai övezet katonai ellenőrzésének folytatásához mutatja pozícióinak radikalizálódását, miután néhány hónappal ezelőtt megalkuvóbb álláspontot fogalmazott meg.

,,A Hamászt bátorítják a csatatéren elért eredményei, amelyet még mindig irányít, és szuverén az övezetben” – nyilatkozta egy forrás a 12-es csatornának.

Hanije és al-Hajja az irániakhoz közel álló vezetőknek számítanak, ellentétben Khaled Masallal, az irániak „ellenségével”, aki a Hamász „mérsékelt” szárnyát képviseli, és nem volt jelen a találkozón.

Október 7 óta több mint nyolc hónap telt el, és a Gázai övezetből érkező kép – aggodalomra ad okot. A Hamász terroristái újra szerveződnek Khan Juneszben, a központi menekülttáborokban és a Gázai övezet északi részén, ahol mindent megtesznek azért, hogy újra kezükbe vegyék a gyeplőt és demonstrálják a kormányzást a terepen.

A Gázai övezet egyik lakosa, aki családjával a közelmúltban a központi menekülttáborokban tartózkodott, a hét elején a 12-es csatornával folytatott beszélgetés során azt mondta, hogy ,,sok Hamász-operatív van itt, és felfegyverkezve rejtőzködnek. Főleg az iskolákban és a kórházakban vannak, és a mi, a polgárok rovására használják őket.”

The post Likvidálás, hadgyakorlat 10/7 előtt, gázai bankrablások és a tervek first appeared on Új Kelet Live.