Avi/ujkelet.live

A háború 196. napja: Csütörtök este rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, mely aktiválta a szirénákat Mefalszimban és Nir Amban. A Vaskupola elfogta a rakétát. Röviddel később Askelonra is kilőttek egy rakétát, a lövedék nyílt területen landolt, sérülés nem történt.

Harcok: Az izraeli hadsereg befejezte a Gázai övezet középső részén indított célzott rajtaütését a Hamász ellen, amelynek során a csapatok több mint 100 terrorcsoporthoz tartozó helyszínt semmisítettek meg, megöltek mintegy 40 terroristát, és kiterjesztették a hadsereg kelet-nyugati folyosóját.

A hadművelet célja, amelyet a 401. páncélosdandár és a 162. hadosztály alá tartozó más csapatok hajtottak végre a Nuszeirat menekülttábor szélén, a terület Hamász terroristáktól való megtisztítása, infrastruktúráinak megsemmisítése volt, beleértve egy alagúthálózatot, amely lehetővé tette a Nuszeiratból Gázavárosba való átjutást, és a Netzarim folyosó kibővítését.

A Gáza városától délre és Nuszeirattól északra lévő út köré épített folyosó lehetővé teszi az izraeli hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, miközben lehetővé teszi Izrael számára, hogy kontrollálhassa a délre menekült és északra visszatérni szándékozó palesztinokat.

A Nuszeirat melletti akció közepette a hadsereg közölte, hogy megsemmisített két rakétagyártó üzemet, amelyek közül az egyik a Hamász, a másik a Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozott, és körülbelül 100 telephelyet.

Leromboltak még 17 alagútbejáratot is, amelyek legalább öt különálló földalatti hálózat részét képezték. A művelet során rakétákat és kilövőket találtak és semmisítettek meg.

Mintegy 40 terroristát öltek meg a harcok során, beleértve légicsapásokkal. Az offenzíva előtt légicsapások sorozatát hajtották végre a térségben.

A 162. hadosztályt mára többnyire kivonták Gázából. A hadosztály Nahal-dandárja továbbra is az egyetlen egység az övezetben, a Netzarim folyosón bevetve, ahol a csapatok több mint 1000 terroristát öltek meg az elmúlt három hónapban, és több mint 20 kilométernyi földalatti útvonalat semmisítettek meg a folyosó területén.

A Nahalt a Netzarim folyosón egy tartalékos dandár váltja, hogy a hadosztály összes hadereje felkészülhessen a jövőbeli hadműveletekre, beleértve a déli Rafahban és Gáza középső részén tervezett offenzívákra.

Lóvé: A Védelmi Minisztérium és az Izraeli Védelmi Erők szerint összesen 29 millió sékel (kb. 2,9 milliárd forint) készpénzt foglaltak le a Gázai övezetben, melyet átadtak a Nemzeti Banknak.

A készpénzt a Hamász terrorszervezet fellegváraiban és a terroristák otthonaiban foglalták le a gázai hadművelet során.

Felfegyverzés: Az Egyesült Államok Hadseregének Központi Parancsnoksága a héten megkezdte több ezer fegyver és rakéta szállítását Izraelbe, a katari Al Udeid támaszponton lévő amerikai bunkereiből Globemaster C17 szállítórepülőgépekkel, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A lépés az izraeli légierő légvédelmi rendszereinek lőszerkészletének feltöltését szolgálja az iráni támadás után.

  • Irán Izrael elleni hétvégi kombinált támadása során a légierő vadászgépei több tucat öngyilkos drónt és robotrepülőt fogtak el.
  • A légvédelmi ütegek – a Nyíl és a Dávid Parittyája – is több mint 100 ballisztikus rakétát fogtak el.

A KAN vizsgálata a repüléskövető oldalak segítségével megállapította, hogy az amerikaiak legalább hét repülést hajtottak végre az elmúlt héten, a katari amerikai támaszpontról az izraeli Nevatim légibázisra. Nyilván, hogy ne ártsanak Katarnak azzal, hogy a muníciót közvetlenül a területéről szállítják le, az amerikai gépek köztes megállót tettek Cipruson, mielőtt továbbindultak volna Izraelbe.

Nemzetközi elfogatóparancs: A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint a Miniszterelnöki Hivatalban kedden egy sürgős, – mostanáig – titkos megbeszélés zajlott, amelyen nyugtalanító forgatókönyvek merültek fel: annak lehetősége, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki magas rangú izraeli biztonsági és politikai vezetők, köztük maga Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellen is. Ennek hátterében a gázai háború áll, és a megbeszélésen az izraeli vezető politikai és jogi tisztviselők is jelen voltak.

A közelmúltban Jeruzsálembe érkezett információk és üzenetek alapján drámaian megnőtt az elfogatóparancsok kibocsátásának esélye, és akár a jövő hónap végén megtörténhet az első kísérlet ilyen parancsok kiadására.

A háttérben a Gázai övezet humanitárius válságának kérdése, több ország nyilatkozata, miszerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot, valamint a Gázai övezet civil lakossággával való bánásmód, mely a negyedik genfi egyezmény megsértésének minősül.

A kiskörben zajlott sürgősségi tárgyaláson jelen volt Ron Dermer stratégia miniszter, Járiv Levin igazságügyi miniszter és Iszráel Katz külügyminiszter, valamint a Külügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium témával foglalkozó más szakemberei és jogászai.

A megbeszélés végén az a döntés született, hogy megpróbálnak az utolsó pillanatban néhány sürgős lépéset tenni – a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság és a befolyásos diplomáciai szereplők előtt is, hogy megakadályozzák az elfogatóparancsok kiadását.

Netanjahu miniszterelnök a héten Nagy-Britannia és Németország külügyminisztereivel folytatott jeruzsálemi találkozóin segítségüket kérte a bírósággal szemben. Ez nem egyszerű jogi helyzet, amelyet Izrael Állam már ismer a múltból, de most még erősebben mutatkozik, a gázai háború nyomán, fél évvel október 7-ét követően.

The post Harcok, nemzetközi elfogatóparancs félelme és felfegyverzés first appeared on Új Kelet online.