Avi/ujkelet.live

A New York Times szerint Izrael az éjszaka csapást mért egy légibázisra Iszfahán közelében, Iránban. Izrael részéről nincs hivatalos megerősítés. Az iráni média igyekszik elbagatelizálni az incidenst, azt állítja, hogy minden ellenséges célpontot elfogtak, és nem keletkezett kár.

Kevesebb mint egy héttel a példátlan iráni támadás után, két izraeli biztonsági tisztviselő péntek reggel megerősítette a lapnak, hogy Izrael megtámadta Iránt. Az erről szóló riportok az amerikai médiában indultak, arról számolva be, hogy ,,izraeli rakéták találták el Iránt”. Az iráni Fars hírügynökség a maga részéről egy robbanásról számolt be, amelyet Iszfahán városának északnyugati részén, az iráni légierő támaszpontja közelében hallatszott. Irán tagadja a kárt, és az iráni média még azt is állította, hogy az iszfaháni nukleáris létesítményekben nem keletkezett kár.

Irán állami hírügynöksége közölte, ,,több körzetben is aktiválták az ország légvédelmi rendszereit”. Egy amerikai tisztségviselő szerint ,,tudnak olyan jelentésekről, amelyek szerint Izrael megtámadta Iránt”.

Irán hivatalos hírügynöksége, az IRNA arról számolt be, hogy az ország más részein nem volt robbanás, Iszfahánban az iráni légvédelem ,,mikro légi járműveket” lőtt le. Azt is állítják, hogy az iráni Legfelsőbb Biztonsági Tanács összehívásáról szóló jelentés nem igaz.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint izraeli tisztviselők az elmúlt napon tisztázták az Egyesült Államokkal, hogy Izrael a következő 24-48 órában válaszolni kíván a drónok éjszakájára.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt nyilatkozta a Walla riporterének, hogy Izrael ma este csapást hajtott végre Iránban, Izrael előre értesítette az Egyesült Államokat: „Nem lepődtünk meg”.

Továbbá az éjszaka robbanásokról számoltak be Irak déli részén. Az Iránnal kapcsolatban álló iraki Sabereen hírügynökség amerikai repülőgépek megnövekedett aktivitásáról számolt be Irakban.

Szintén arab hírek szerint Izrael az éjszaka támadást hajtott végre Szíriában. Az iráni Al-Alam csatorna egy szíriai biztonsági tisztviselőre hivatkozott, beszámolva egy izraeli támadásról Dél-Szíriában, a Daraa körzet elővárosai és a Szidon kerület elővárosai között. A jelentés szerint egy radarbázist támadtak. Az Al-Dzsazíra hálózat egyik csatornája több dél-szíriai helyszín bombázásáról számolt be Daraa külvárosában. Jelenleg nincs hivatalos frissítés a szíriai állami médiában.

Izrael hozzávetőleg 350-re tette a szombatról vasárnapra virradóra végrehajtott támadásban Izraelre kilőtt iráni drónok, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták számát. Elfogási arányuk 99%-os volt, drón és robotrepülő nem jutott be az izraeli légtérbe. A lövedékekben összesen 60 tonna robbanóanyag volt.

The post Riport: Izrael támadást hajtott végre Iránban first appeared on Új Kelet online.