Avi/ujkelet.live

A háború 136. napja: Reggel fél 8 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nir Oz, Nirim és Ein Haslosa közösségekben. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

235: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 20 éves Szimon Slomov törzsőrmester Kirjat Bialikról, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának katonája, tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 235-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Irán és a Hezbollah: Iráni tisztviselők figyelmeztették a Hezbollahot, hogy ne adjon okot ,,Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek arra, hogy szélesebb körű háborút indítson Libanon ellen vagy bárhol máshol” – nyilatkozta a Hezbollah terrorszervezet egyik tagja a Washington Postnak vasárnap.

,,Netanjahu most sarokba van szorítva. Ne adj neki kiutat” – összegezte az iráni üzetenet a Hezbollah tagja. ,,Ne adjuk meg neki azt az esélyt, hogy szélesebb körű háborút indítson, mert ezzel győztessé válna”.

Ramadán: A tegnapi megbeszélésen, amelyet Netanjahu miniszterelnök vezetett, a rendőrség kompromisszumos javaslatot terjesztett elő az izraeli arabok Templom-hegyre való belépésének korlátozásáról a ramadán alatt, jelentette a Kan közrádió. A vitán jelenlévő két forrás szerint a rendőrség eltérő korhatárt javasolt – ennek értelmében 40 éves korig tilos lesz a belépés a férfiaknak, a gyermekek és a nők életkorát pedig később határozzák meg. A döntést a ramadán hónap első hetében hajtják végre, és a hét végén dől el, hogy folytatják-e a korlátozásokat – vagy engedményeket tesznek.

  • A meghallgatáson jelenlévő források elmondták, hogy Netanjahu miniszterelnök támogatását fejezte ki a javaslat mellett, és további információkat kért.
  • A megbeszélésen a biztonsági tisztviselők azt mondták, hogy az izraeli és kelet-jeruzsálemi arabok körében a legtöbb ,,problémás tényező” 40 év alatti, beleértve azokat is, akik törvényen kívüli csoportokhoz tartoznak, és olyanokat is, akik nem tartoznak semmilyen csoporthoz, de a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség által ismertek.

Egy politikai forrás szerint ,,a döntés figyelembe veszi a túlzsúfoltságtól való félelmet”. Elmondása szerint az egy időben a hegy teljes területén jelenlévők célszáma körülbelül 50 ezer hívő lenne. Ugyanez a forrás azt is megjegyezte, hogy minden döntés módosítható ,,a gázai harci helyzettől függően, és ha megállapodás születik a túszok szabadon bocsátásáról”.

A Sabak vezetőjének és az izraeli hadsereg képviselőinek álláspontja a megbeszélésen az volt, hogy az izraeli arabokkal szembeni korlátozások megadhatják a Hamásznak azt, amit akar – az arénák egyesítését és nyugtalanságot a lakosság körében. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a megbeszélésen azt válaszolta, hogy ez a biztonsági szervezetek egy újabb koncepciója, amelyet az október 7-i események után el kell felejteni.

A találkozón részt vevő egyik miniszter azt mondta, hogy a felek álláspontjának meghallgatása után a korlátozásokban van ,,logika”, de élesen bírálta Ben-Gvir minisztert, mondván: ,,Tudja, hogy egy ilyen döntést csendben és zaj nélkül meg lehet hozni, de úgy dönt, hogy a végtelenségig beszél róla, és nyugtalanságot kelt a háború kezdete óta nagyon jól viselkedő lakosság körében. Ez a fajta viselkedés elhozhatja nekünk a Falak Őrzője 2-őt” – utalt az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti 2021 májusi 11 napos harcokra.

Pénzek: Norvégia beleegyezett, hogy segít az Izrael által beszedett, a Palesztin Hatóság számára elkülönített befagyasztott adópénzek átutalásához, idézte a Reuters a norvég külügyminisztériumot.

,,Az ideiglenes program döntő szerepet játszik majd abban, hogy megakadályozzák a Palesztin Hatóság pénzügyi összeomlását” – áll a norvég minisztérium közleményében.

Szaúdi kérés: Szaúd-Arábia az Egyesült Államokon keresztül arra kérte Izraelt, hogy gesztusként ismerje el a palesztin valutát, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A gesztus ötlete Ron Dermer stratégiai miniszter amerikai látogatása során merült fel, sőt a témában megbeszélésre is sor került Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

A szaúdi külügyminisztérium körülbelül két héttel ezelőtt világossá tette, hogy nem lesz diplomáciai kapcsolat Izraellel, ha nem ismerik el az 1967-es vonal mentén létrejövő palesztin államot, melynek fővárosa Kelet Jeruzsálem.

The post 235, Irán és a Hezbollah, szaúdi kérés és ramadán first appeared on Új Kelet online.