Avi/ujkelet.live

A háború 238. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája elesett tegnap a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 294-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 24 éves Adar Gavriel tartalékos főtörzsőrmester Kesszáriából a Biszlamach-dandár 6828. zászlóaljában szolgált, és a Gázai övezet északi részén esett el.

A 20 éves Jehonatan Eliasz őrmester Jeruzsálemből a Givati-dandár katonája volt, a Gázai övezet déli részén esett el.

Rombolás: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy a 98. hadosztály lerombolta a Hamász egyik alagúthálózatát az észak-gázai Dzsabaliában, amelyben hét túsz holttestét találták meg az elmúlt két hétben.

Ron Benjamin, Jichák Gelerenter, Amit Buszkila és Sani Louk holttestét május 17-én, Orión Hernández Radoux, Hanan Jablonka és Michel Niszenbaum holttestét május 23-án találták meg. Mindegyiküket a Hamász terroristái gyilkolták meg október 7-én, holttestüket pedig Gázába hurcolták.

Az alagutat mérnöki járművekkel, aknákkal és más ,,technológiai eszközök” segítségével rombolta le a Jahalom elit harcmérnöki egység, miután a hadsereg kizárta annak lehetőségét, hogy további túszokat tartanak fogva a területen.

Rafah: Izrael és Egyiptom elvi döntést hozott, hogy megnyitják a Rafah átkelőt a humanitárius segélyek Gázába történő bejuttatására, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

  • A Rafah átkelő volt a Gázába tartó segélyszállító teherautók fő belépési pontja.
  • Az elmúlt napokban, az Egyesült Államok erős nyomására, Kairó és Jeruzsálem magas rangú tisztviselői megállapodtak abban, hogy újra megnyitják az átkelőt, amelyet bezártak, miután a hónap elején az izraeli erők átvették a gázai oldalának irányítását.

Izrael közölte az egyiptomiakkal, hogy beleegyezik abba, hogy kivonja erőit a helyszínről, és eltávolodik az átkelőtől, hogy lehetővé tegye annak újranyitását, a műveleti megfontolásokat tekintve azonban továbbra is akadályt jelent annak megválaszolása, hogy ki lesz a felelős az átkelő működtetéséért.

Az elmúlt napokban Izraelben megpróbáltak nemzetközi – amerikai vagy európai – feleket bevonni az átkelő irányításába, de miután egyik fél sem vállalta a felelősséget, az izraeli biztonsági tisztviselők azt fontolgatják, hogy engedélyezik palesztin tisztviselők alkalmazását mindaddig, amíg nem állnak kapcsolatban gázai terrorszervezetekkel. A jövő héten várhatóan háromoldalú találkozóra kerül sor – izraeli, egyiptomi és amerikai tisztviselők között a témában.

Válasz: A Hamász terrorszervezet tegnap este hivatalosan bejelentette, hogy addig nem lesz előrelépés a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, amíg Izrael le nem állítja a háborút.

Még korábban Izraelben úgy becsülték, hogy a Hamász nem érdekelt abban, hogy a tárgyalások jelenlegi szakaszában megállapodásra törekedjen, és el fogja utasítani a közvetítők elé terjesztett izraeli álláspontot.

Este összeült a biztonsági kabinet, és egyebek mellett megvitatta a tárgyalásokat és a Rafah-hadművelet folytatását.

Izraelben szerint több olyan folyamat is zajlik, amelyek miatt a Hamász ebben a szakaszban késlelteti a kapcsolatfelvételt – az Izraelre nehezedő nemzetközi nyomás és a palesztin állam elismerése a világ több országa részéről, a hadikabinet küszöbön álló feloszlatása, a feszült viszony Washington és Jeruzsálem között, valamint a rugalmasság folytatása Izrael részéről minden, a Hamásznak korábban benyújtott javaslatban.

Izraelben arra számítanak, hogy Katar várhatóan nyomást fog gyakorolni a Hamászra annak érdekében, hogy előrelépés történjen a tárgyalásokon. Szerdán Katar bemutatta a Hamásznak az izraeli álláspontot, amely rugalmasságot mutat az első, úgynevezett humanitárius szakaszban, a szabadon bocsátandó túszok számát illetően.

Találkozó: Több mint kéthetes szünet után Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön több mint fél órás találkozót tartott, megvitatva több kérdést. A beszélgetés tartalmát ismerő források szerint a páros megbeszélte ,,a kettejük közötti vitás kérdéseket”.

A kommunikációs szünet a Gallant által tartott sajtótájékoztatón kezdődött, amelyen Netanjahut támadta, és követelte, hogy jelentse ki nyilvánosan, hogy nem lesz katonai kormányzat Gázában. Netanjahu másnap azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy beszélni fog erről Gallanttal, de a beszélgetésre egészen mostanáig várni kellett.

Gallant a médiának nyilatkozva felszólította Netanjahut, hogy hozzon döntést a háború után kérdésében. Szerinte veszélyezteti az országot, ha nem születik döntés a kérdésben.

,,Felszólítom a miniszterelnököt, hogy jelentse ki, hogy Izrael nem veszi polgári ellenőrzés alá a Gázai övezetet, és nem fog katonai rezsimet fenntartani a Gázai övezetben” – mondta Gallant. ,,A mi felelősségünk, hogy Izraelt jobb helyre vezessük. Itt az ideje a nehéz döntések meghozatalának, még akkor is, ha politikai árat követelnek.”

The post 294, alagút, a Hamász válasza és Egyiptom first appeared on Új Kelet online.