Avi/ujkelet.live

A háború 164. napja: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a csapatok megölték a Hamász mintegy 20 fegyveresét a gázavárosi Sifa Kórházban zajló razzia során, amely hajnalban kezdődött.

Több tucat gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek kihallgatásra.

A kórházban a katonák fegyvereket és pénzt találtak, melyek a Hamásztól és a Palesztin Iszlám Dzsihádtól származtak.

Joáv Gallant védelmi miniszter a katonákhoz szólva hétfőn azt mondta, hogy a rajtaütés újabb lépés a Hamász felszámolása felé.

„Az a hely, amelyet a Hamász terroristái a búvóhelyüknek és biztonságos helyüknek tartottak, egy gyors rajtaütéssel azonnal terroristák halálcsapdájává vált a Sifában” – mondta Gallant. „Ezzel újabb lépést tettünk a Hamász legyőzése érdekében, újabb tégla, újabb ütés. Ez addig folytatódik és erősödik, amíg fel nem számoljuk a Hamász szervezetet és mindent, amit képvisel”.

Likvidálás: Faiq Mabhuh, a Hamász belbiztonsági parancsnoka, akit ma reggel megöltek az izraeli csapatok a Sifa kórházban, Mahmúd Mabhuh testvére, akit állítólag a Moszad 2010-ben likvidált Dubaiban.

Mahmúd Mabhuh a Hamász katonai szárnyának logisztikai és fegyverbeszerzési vezetője volt. Izrael körözte Ilan Szaadon és Avi Szaszportasz izraeli katonák 1989-es elrablása és meggyilkolása miatt.

A likvidálása bekerült a nemzetközi hírekbe, amikor a dubaji rendőrség fényképeket és CCTV-felvételeket tett közzé a likvidáló csapatról a repülőtéren és a szállodában, melynek tagjai ausztrál, német, brit, ír és francia útleveleket hordtak maguknál.

Később kiderült, hogy néhányuk személyazonossága hamis volt, melyeket izraeli kettős állampolgároktól loptak, diplomáciai vihart váltva ki.

Északi front: Az izraeli hadsereg hétfőn célba vett egy Hezbollah-terrorsejtet, akik a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban bementek a terrorcsoport által használt egyik épületbe.

Vadászgépek egy másik, a Hezbollah által használt épületet is támadtak Odaisszében.

Korábban a nap folyamán egy megfigyelőállomásra is csapást mértek Kafr Kilában.

Hétfőn rakétákat lőttek ki Libanonból Har Dov, Jiftach és Menara területekre. A hadsereg válaszul célba vette az indítóhelyeket.

Oroszok a határnál: Oroszország folytatja tevékenységét, hogy katonailag megszilárdítsa magát Dél-Szíriában az izraeli határ közelében, jelentette vasárnap a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az elmúlt napokban az Aszad-rezsimhez kötődő sajtóorgánumok felvételeket tettek közzé az orosz katonai rendőrség járőrözéseiről, valamint a szíriai hadsereg és az orosz hadsereg új posztjáról Dél-Szíriában, néhány kilométerre az izraeli határtól.

Ez a poszt számos másikhoz csatlakozik, amelyeket az oroszok a Dara és Kuneitra közötti közigazgatási határon helyeztek el a Golán-fennsík közelében. Ezen felül ott vannak az orosz repülőgépek közelmúltbeli bevetései, amelyeket Dél-Szíria egén rögzítettek az izraeli határ közelében.

Egy szíriai ellenzéki forrás szerint, ez az orosz intézkedés több hónapos teljes távolmaradás után történik. Nem biztos, hogy ez jó hír Izraelnek, annak fényében, hogy Oroszország melyik oldalt választotta a gázai háborúban, illetve az Iránhoz való közeledése az Ukrajnában zajló háborúja árnyékában.

Ugyanez a forrás ugyanakkor azt mondta, hogy ha Izrael úgy gondolja, hogy ezek a posztok valójában csökkentik Irán és megbízottjai jelenlétét Szíriában, akkor ezt újra kell gondolnia, mert az oroszok semmit sem tesznek Irán jelenlétének megfékezésére, köztük Dél-Szíriában.

A Joe Biden amerikai elnökkel folytatott 45 perces telefonbeszélgetése után Binjámin Netanjahu miniszterelnök közzétett egy videót, melyben közölte, hogy megvitatták „Izrael elkötelezettségét a háború összes céljának elérése mellett: a Hamász felszámolása, az összes túsz hazatérése és annak ígérete, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést Izraelre.”

Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael biztosítja a gázaiaknak „a szükséges humanitárius segélyt, amely elősegíti e célok elérését”.

Ez volt a két vezető első beszélgetése február 15-e óta és a 20. a háború kitörése óta, miközben a gázai háborúval kapcsolatban egyre nagyobb a megosztottság nemzetközi szinten.

A felek „megvitatták a legutóbbi fejleményeket Izraelben és Gázában, beleértve a helyzetet Rafahban és a Gázának nyújtott humanitárius segítségnyújtás fokozására irányuló erőfeszítéseket” – közölte a Fehér Ház.

Tüntetés: Ultraortodox férfiak tucatjai hétfőn elzárták a jeruzsálemi villamos útvonalát a Jaffa utcában, kijelentve, hogy inkább meghalnak, mintsem bevonuljanak a hadseregbe, és összecsaptak a rendőrséggel, tiltakozásul a közösségük katonai szolgálat alóli felmentés megszüntetésére irányuló erőfeszítések ellen.

„Ha a hadseregbe mész, te és a kutyák egyenrangúak vagytok” – skandálták.

A rendőrség később közölte, hogy megnyitották az utat.

A Legfelsőbb Bíróság február 26-án arra kötelezte a kormányt, hogy indokolja meg, miért ne semmisítse meg a 2023 júniusában elfogadott kormányhatározatot, amely arra utasította a hadsereget, hogy kilenc hónapig ne sorozza be a jesiva tanulókat, és tágabb értelemben, miért ne kezdődhetne meg a besorozásuk. Az államnak március végéig kell választ adnia.

A hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy „aktuális szükségnek” nevezte az ultraortodoxok besorozását.

A hadsereg szerint az ultraortodox közösségből mintegy 66 000 fiatal kapott felmentést a katonai szolgálat alól az elmúlt évben, ami állítólag minden idők rekordja egy olyan időszakban, amikor a hadsereg jelentős emberhiánnyal küzd.

A katona korú ultraortodox férfiak évtizedek óta elkerülhetik a besorozást azáltal, hogy jesivában tanulnak, és folyamatos egyéves besorozási halasztást kapnak, amíg el nem érik a kort, amikor mentesülnek a katonai szolgálat alól.

Jáir Lapid ellenzéki vezető hétfőn kijelentette, hogy Netanjahu miniszterelnök veszélyezteti Izrael biztonságát azzal, hogy késlelteti az ultraortodox besorozását, és legalább 10 000 ultraortodox fiatal azonnali besorozására szólított.

The post Harcok a Sifa kórházban, a várt telefonhívás és tüntetés a besorozás ellen first appeared on Új Kelet online.