Avi/ujkelet.live

A háború 275. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 25 éves Dzsalaa Ibrahem őrnagy Szadzsurból, egy századparancsnok a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóaljában, korábban a nap folyamán elesett a dél-gázai Rafahban. Halálával 326-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.


Harcok: Izraeli vadászgépek hírszerzési információk alapján vasárnap csapást mértek egy létesítményre egy iskolában, melyben terroristák bújkáltak az északi Gázavárosban.

Ezzel párhuzamosan lerombolták az iskola területén lokalizált fegyvergyártó telepet.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek megsebesülésének kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és egyéb hírszerzési eszközöket.


Harcok 2: A hadsereg délután videót tett közzé az ejtőernyős felderítők fegyveres terroristák ellen vívott harcairól Gázaváros Szedzsaijja negyedében.

Egy másik felvételen drónnal azonosítanak további terroristákat, akiket közelharcban valamint tanktűzzel likvidálnak.

A hadsereg szerint összesen hét terroristát öltek meg az incidens során.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a palesztinokat Gázaváros több negyedében, hogy távozzanak a város nyugati részére, a tengerpart közelébe, ahol a menedékhelyek vannak.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felszólítás mellé egy térképet is csatolt, megjelölve a zónákat, melyeket ki kell üríteni.


Riport: Palesztin riportok délután arról számoltak be, hogy egy izraeli légicsapásban meghalt a Hamász terrorszervezet vezette munkaügyi minisztérium helyettes vezetője, Ihab al-Ghusszein Gázavárosban.


Északi front: Három személy, köztük egy izraeli katona megérült egy páncéltörő rakétatámadásban, mely egy katonai posztot célzott Zar’it közelében. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.

A hadsereg szerint két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból a támadás során. A hadsereg vizsgálja, mit keresett a két civil a katonai posztnál.

A sérülteket kórházba szállították, az egyikük, egy 31 éves amerikai civil állapota súlyos. Az izraeli civil és a katona könnyű sérüléseket szenvedett.

Délután tíz rakétát lőttek ki Libanonból Cfátra. A lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülésről nem érkezett jelentés.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta a csapatoknak vasárnap a Hermon-hegy régiójában tett látogatása során, hogy a hadsereg folytatja a harcot a Hezbollah ellen Libanonban, még akkor is, ha Izrael tűzszüneti megállapodást köt a Hamásszal.

,,Egyértelmű parancsot adtam az erőknek délen és északon is, ez két külön szektor. Még akkor is ha túszalkut kötünk, és nagyon remélem, hogy sikerül elérni ezt délen, nem kötődik ahhoz, ami itt történik, hacsak a Hezbollah nem jut megállapodásra [Izraellel]”.

,,Még ha tűzszünet is van [Gázában], itt folytatjuk a harcot és mindent megteszünk, ami szükséges, és ez hozza meg az eredményeket” – mondta Gallant.

A védelmi miniszter szerint a Hezbollah és a szövetséges terrorcsoportok Libanonban 450 tagot veszítettek az izraeli csapások következtében, köztük 15 dandárszintű parancsnokot és három hadosztályszintűt. ,,Ez egy nagyon-nagyon jelentős dolog, és az eredmények láthatóak”.

,,Ezek kritikus napok”, és , ellenségünk csak az erőből ért” – hangsúlyozta.


Hazai front: A kormány ma tárgyalt a kötelező katonai szolgálat meghosszabbításáról, és a vita nagyon gyorsan Gallant védelmi miniszter elleni támadásokhoz vezetett a miniszterek részéről, jelentette az izraeli média.

A kiszivárgtatott vita:

Slomo Karhi kommunikációs miniszter (Likud): Idejön a védelmi miniszter, és az ország biztonsága szempontjából fontos dolgot követel. Ez mindannyiunk számára fontos. De kész ezt átnyomi [Beni] Gantz [ellenzéki képviselő] jóváhagyása nélkül is. De várhatóan egy másik törvény [az ultraortodoxok sorkatonai szolgálata], mely szintén katonákat soroz be, ami ha nem fogadják el, világháborút okoz, többek között e törvény miatt, és a kormány megbuktatásához vezet, ami árt az ország biztonságának és győzelmet ad [Jechíje] Szinwarnak [a Hamász gázai vezetője], erre a védelmi miniszter azt mondja – ‘Gantz jóváhagyása nélkül nem támogatom’ – hogy van ez?”

Gila Gamliel (Likud): ,,Ez a mondandónk?”

Karhi: ,,Mentél már el ajtócsapással, nyugodtan távozhatsz megint.”

Karhi Gallantnak: ,,A széles körű egyetértés egy kódnév arra, hogy Gantz lehetőséget kap a kormány megdöntésére.”

Idit Szilman (Likud): ,,Egyetértek. Az előző kormányban, amiben benne voltam, senki sem törekedett széles körű konszenzusra. Még Gantz [akkor] védelmi miniszter sem.”

Gallant: ,,A növekvő északi fenyegetéssel szemben – megtagadják a sorkatonai szolgálat meghosszabbítását, a terrorizmussal szemben Júdea és Szamáriában – nem hajlandók meghosszabbítani a tartalékosok szolgálat alóli felmentésének korhatárát, az iráni agresszióval szemben – politizálás folyik megállapodások kötése helyett.”

Eli Cohen (Likud): Energiaügyi miniszterként arra kérlek, védelmi miniszter, hogy fordíts ugyanolyan energiát a [ultraortodox] sorkatonai törvény elfogadására, mint a sorkatonai szolgálat 36 hónapra való meghosszabbítására.”

Gallant: A fenyegetés növekszik, a harcrend pedig csökken, hogyan akarjátok, hogy az izraeli hadsereg folytassa a harcot?”

Karhi: Hogy lehet, hogy a sorkatonai szolgálat meghosszabbításába így belemész, és a sorkatonai törvénynél ragaszkodsz Gantz hozzájárulásához?”

Gallant: ,,Különbség van a katonák toborzása és az emberek szolgálat alóli felmentése között.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök: Ez a cinizmus csúcsa. Hiszen a sorkatonai törvényt Gantz és a biztonsági szervezet készítette elő [Jáir] Lapid, [Naftali] Bennett és [Avigdor] Liberman kormányában. Szóval mi változott? Ami megváltozott, az az ultraortodoxok bevonulási hajlandósága a háború után. Itt van egy történelmi lehetőség arra, hogy helyesen cselekedjünk, és elindítsuk ultraortodox testvéreink besorozását. Aki vétójogot ad az ellenzéknek, az lehetőséget ad nekik, hogy megakadályozzák az ultraortodoxok besorozását egy céllal: megdöntsék a kormányt, ami megállítja a túszok szabaulását és vereséget hoz a háborúban.”

  • Netanjahu a 2022-ben első olvasatban elfogadott törvényjavaslatról beszélt, mely jelenleg átalakítás alatt van a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságban.
  • A benne megfogalmazott vázlatok nem relevánsak, mivel a Hamász 2023. október 7-i mészárlása előtt készültek és a hadsereg szükségletei jelentősen megváltoztak.

Gallant: ,,Ez egy érzékeny időszak – megállapodást kell kötni a túszok hazahozata érdekében. Veszélyes és felelőtlen az a politikai próbálkozás, amely a túszok szabadon bocsátását az ultraortodoxok sorkatonai szolgálat alóli felmentésével köti össze.”

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post 326, fegyvergyár a gázai iskolában és sérülések északon first appeared on Új Kelet Live.