Avi/ujkelet.live

Az első Türosz-katasztrófát újravizsgáló bizottság megállapította, hogy az incidens az izraeli hadsereg türoszi főhadiszállásán, amelyben 1982. november 11-én a biztonsági erők 76 tagja életét vesztette, Irán által irányított terrortámadás volt, olvasható az Izraeli Védelmi Erők Sabak belbiztonsági szolgálattal és a rendőrséggel közös július 3-án kiadott nyilatkozatában. Az incidensben az épületben fogva tartott 15 libanoni fogoly is életét vesztette.

Izrael eddig azt mondta, hogy a robbanást gázszivárgás okozta.

Az Amir Abulafia (tartalékos) vezérőrnagy valamint a Sabakból „Sin”, egy vezérnőrnagyi rangú tiszt által vezetett bizottság megállapította, hogy a támadást egy öngyilkos merénylő okozta, aki egy bombával megrakott Peugeot 504-est vezetett. A bomba legalább 50 kilogrammot nyomott, és gázpalackokkal is felszerelték. A bomba és a gázpalackok, valamint az autó belső gáztartályának felrobbanása okozta a hatalmas robbanást, amely lerombolta az épületet. Az autó motorját egyébként szinte teljesen egyben találták meg a romok alatt.

A legújabb vizsgálat megállapította, hogy a fehér Peugeot 504 és az azonosítatlan holttest maradványok az öngyilkos merénylőé voltak – mondta Abulafia az újságíróknak.

A robbanás következtében a földszinten legalább négy oszlopban kár keletkezett, mely az egész épület „láncszerű összeomlásához” vezetett.

A nyomozás „nagy bizonyossággal, sőt talán teljesen biztosan megállapította, hogy terrortámadásról volt szó, és nem gázszivárgásról” – mondta Sin.

A bizottság nem állapította meg, hogy a síita Amal mozgalom vagy a Hezbollah terrortámadásáról volt-e szó. A bizottság rámutatott, hogy az irániak utcát neveztek el az öngyilkos merénylőről, és a Hezbollah minden év november 11-én megünnepli a mártírok napját a síita terrorszervezet „első mártírjának” emlékére.

A Hezbollah és az Amal már az 1980-as években bejelentette, hogy az első Türosz-katasztrófa egy autóbombával végrehajtott terrortámadás volt, amelyet Ahmad Kasszir terrorista hajtott végre, aki 1963-ban született Deir Qanun en Nahr síita közösségben, Türosz térségében. Nevét azután közölték először, hogy az izraeli hadsereg kivonult erről a területről a biztonsági sáv felé, sőt emlékművet is állítottak az emlékére.

Az akkori vezérkari főnök, néhai Rafael Eitan altábornagy már az eset napján kinevezett egy vizsgálóbizottságot, amely egy héten belül ismertette következtetéseit. A bizottság megállapította, hogy két ok vezetett az épület összeomlásához: az épület vázának gyengesége és egy gázszivárgás, amely a robbanást okozta. A bizottság utasította a katonai rendőrség bünügyi nyomozó osztályát, hogy indítson vizsgálatot.

„Sin” szerint anno a katonai rendőrség és a katonai főtanácsnok nyomozása idején nem állt rendelkezésükre minden információ, ami a háború közepette történt, és még nem voltak jártasak az autóbombás robbantások és a területen Iránhoz köthető csoportok kérdésében, és ezek vezettek ahhoz, hogy elfogadták a gázszivárgás elméletét.

Az évek során a katonai rendőrség libanoniak tanúvallomásait és egyéb leleteket gyűjtött, és tájékoztatta a katonai ügyészséget, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy bomba okozta a robbanást. Az elmúlt években nyomozások jelentek meg a médiában, amelyek azt állították, hogy az épületben történt robbanás a Hezbollah támadása volt. Az áldozatok és a sérültek családjai az eset újbóli kivizsgálását követelték – a Sabak pedig 2022 novemberében válaszolt a megkeresésre. A Sabak által vezetett csapat ellentmondott az eredeti vizsgálóbizottságnak, és megállapította, hogy egy síita terrorista által vezetett autóba rakott bomba volt, amely a robbanást okozta.

Abulafia azt mondta az újságíróknak, hogy az új leletek szerint az öngyilkos merénylő az egyik bejáraton keresztül behajtott az autóval az épületbe, mely felrobbant a liftakna közelében, aminek következtében négy oszlop összedőlt, és az épület többi része összeomlott.

A bizottság megtudta, hogy két libanoni civil, akik a támadás közepette az izraeli hadsereg bázisa mellett vezettek, és maguk is megsebesültek, arról számoltak be, hogy láttak egy fehér Peugeot 504-est behajtani az épületbe nem sokkal a robbanás előtt.

A helyszínen két izraeli katona is azt vallotta, hogy hallották egy autó motorjának hangját a robbanás előtt, mondta Abulafia régi tanúvallomásokra hivatkozva.

„Tudjuk, hogy a terrortámadás irányítóját Irán támogatta… részben köze volt hozzá Imad Mughnijének, a Hezbollah egyik alapítójának is, de a mai napig nézeteltérés van [a Hezbollah és más csoportok] között, hogy kihez kötődik ez a terrortámadás” – mondta Abulafia.

„Felelősséggel kijelenthetjük, hogy a támadást Irán irányította” – tette hozzá.

A hadsereg közleménye szerint ,,a bizottság azt javasolta, hogy mostantól terrortámadásként kezeljék ezt a tragikus eseményt”.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post Az első Türosz-katasztrófa – Irán által irányított terrortámadás volt first appeared on Új Kelet Live.