Avi/ujkelet.live

A háború 275. napja: Másodszor is rakétaesőt küldtek Libanonból Észak-Izraelre vasárnap. Az Izraeli Védelmi Erők előzetes becslése szerint 20-40 rakétát irányítottak a Meron-hegyre. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Az első támadásban, melyért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, megtorlásnak szánva egyik vezető terroristája tegnapi likvidálásáért, mintegy húsz rakétát lőttek ki Alsó-Galileára. Egy 28 éves férfi súlyosan megsérült a repeszek következtében.

Libanoni riportok szerint az izraeli hadsereg támadást hajtott végre Maarub közösségben, Türosz körzetében.

Az izraeli hadsereg továbbá az 5:32-kor Ramot Naftaliban aktiválódott szirénák kapcsán közölte, hogy a légvédelem sikerrel elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, melyet a térségben azonosított. Sérülés vagy kár nem történt. A rakétára figyelmeztető szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.


Déli front: Az izraeli hadsereg hírszerzési információk alapján az éjszaka drónnal csapást mért a dél-gázai Khan Junesz önkormányzati épületéte, amelyet a Hamász terrorszervezet katonai tevékenységre használt.

  • Többek között az épületben egy földalatti járatba vezető nyílás is volt, és a terrorszervezet terroristáinak gyülekezőhelyeként is szolgált.
  • A támadás előtt a hadsereg több intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek sérülésének kockázatát, mint például a lakosság előzetes evakuálását.

Tegnap este rakétaindítást azonosítottak Gázaváros Szedzsaijja negyedéből, a lövedék a gázai határ melletti Nahal Oz kibucban csapódott be nyílt területen, sérülés nem történt. Röviddel később a 98. hadosztály csapatai légicsapást irányítottak a rakétát kilövő terroristára és lerombolták a posztot, ahonnan a támadást végrehajtotta.

  • A 98. hadosztály erői az elmúlt nap során számos terroristát megöltek valamint terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg Szedzsaijja térségében. Számos fegyvert lokalizáltak, köztük robbanóeszközöket, Kalasnyikovokat és géppuskákat.

A 162. hadosztály csapatai folytatják a harcot a dél-gázai Rafahban. Az elmúlt 24 órában több mint 30 terroristát megöltek közelharcokban és légicsapások irányításával. Vadászgépek pedig megsemmisítettek egy támadásra kész rakétaindító posztot a térségben.


Hazai front: A kormány a kormányhivatalok költségvetési megszorításáról tárgyal a nap folyamán annak érdekében, hogy augusztus végéig a Gázai övezettől legfeljebb hét kilométerre és a libanoni határtól legfeljebb öt kilométerre lévő közösségekből evakuáltak támogatására forrásokat irányításon át.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter bejelentette, hogy ellenzi a hivatalát érintő javasolt csökkentést. ,,Háborúban vagyunk. Ahogyan soha senkinek nem jutott eszébe a védelmi minisztérium és az Izraeli Védelmi Erők forrásainak csökkentése, úgy a nemzetbiztonsági tárca forrásainak lefaragása sem kéne eszébe jusson” – mondta a miniszter.

Uriel Buszo egészségügyi miniszter (Sasz) pedig saját minisztériuma kapcsán kijelentette: „Súlyos károkat okozhat az állampolgároknak és a kórházak vészhelyzeti készültségének”.

Tüntetések: Ma reggel 6 óra 29 perckor, pontosan 9 hónappal a Hamász terrorszervezet mészárlása után, országszerte tüntetések indultak új választásokra valamint a Gázai övezetben lévő túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodás elfogadására sürgetve.

A tüntetők több helyen akadályozzák a forgalmat, többek között Tel Avivban az Azrieli-csomópontnál is.

Jeruzsálemben pedig a villamos útvonalát.

Per: Az Államügyészség elutasította Binjámin Netanjahu miniszterelnök kérését, hogy halasszák el vallomástételét 2025 márciusáig az ellene folyó korrupciós perben, mondván, ez a büntetőeljárás nyolc hónapra történő befagyasztását jelentené.

Az Ügyészség ezért azt mondta, hogy Netanjahu vallomástételének legkésőbb november 1-jén el kell kezdődnie, mondván, ezzel elegendő ideje lesz a felkészülésre.

Netanjahu ügyvédje két hete fordult a kéréssel a bírósághoz, azt állítva, a miniszterelnöknek a vártnál több időre van szüksége a bíróság előtti tanúvallomásra való felkészüléshez, többek között a Hamász ellen Gázában folyó háború irányítása miatt.

A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság kedden tárgyalja Netanjahu kérelmét, majd dönt arról, hogy elfogadja-e azt.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post Újabb libanoni támadás, harcok Gázában és tüntetések itthon first appeared on Új Kelet Live.