Avi/ujkelet.live

A háború 275. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szombaton dróncsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet egyik prominens tagját Északkelet-Libanonban.

Majtam Musztafa al-Attar ,,jelentős tudásforrás volt” a Hezbollah terrorszervezet légvédelmi egységében, és részt vett az Izrael elleni támadások tervezésében és kivitelezésében.

Az izraeli hadsereg szerint al-Attar tudását Iránban tett látogatásai során szerezte, és segitette a Hezbollahot iráni fegyverek gyártásában.

Saat közelében, Baalbek körzetben, minegy 100 kilométerre az izraeli határtól likvidálták, miközben járművében utazott.

A hadsereg szerint al-Attar kiesése ,,csapás a Hezbollah légvédelmi egységének képességeire”.

A Hezbollah a gázai háború kitörése óta 361 terroristáját vesztette el.

Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terror-infrastruktúráját és egy megfigyelőállomást támadtak a dél-libanoni Hulában.

Csapást mértek egy másik megfigyelőállomásra is Odaisszében.

Továbbá a tüzérség területeket ágyúzott Jarunban, Marun al-Rasszban és Blidában, ,,fenyegetés elhárítása” céljából.


Déli front: Az izraeli hadsereg szombaton hírszerzési információk alapján drónnal csapást mért a Gázai övezet középső részén számos terroristára, akik az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) Al-Dzsauni iskolájának egyik komplexumából tevékenykedtek, melyet parancsnoki központként használták.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett annak érdekében, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, köztük légi megfigyelést és más hírszerzési módszereket alkalmazva.

A terroristák az iskolát búvóhelyként és aktív hadműveleti infrastruktúraként használták, ahonnan a Gázai övezetben állomásozó izraeli erők elleni támadásokat megtervezték és végrehajtották.

A Hamász terrorszervezet egészségügyi hatóságai szerint tizenhat halottja, és mintegy ötven sérültje volt a támadásnak.


Csoda: Orit Sztruck, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus nemzeti missziók minisztere kijelentette, hogy egy ,,csoda” kellős közepén vagyunk.

„Amíg ez a kormány tart, és nem világos, hogy kitart, de ha Isten segítségével a kormány folytatódik – számomra ez olyan, mint egy csoda időszaka. Olyanok vagyunk, mint egy csoda, úgy érzem, mintha egy közlekedési lámpánál állnék, és aztán jön a zöld lámpa” – mondta csütörtökön Givat Hanan előőrs lakóival tartott megbeszélésen. A nyilatkozatait megörökítő felvételeket vasárnap tette közzé a katonai rádió.

Sztruck hozzátette, hogy Júdeában a Hebron-hegytől délre történő telepes tevékenységet promótálja. ,,A lehető legtöbbet szeretnénk elérni, a lehető legtöbbet Izraelben, és különösen a Hebron-hegyen” – mondta. ,,Az állam mint állam évek óta nem fektetett be ide [a Hebron-hegy déli részére], pláne nem olyan méretekben, mint mi. Az egész baloldal, az összes anarchista megérti, hogy ez az a hely, amelyet meg akarnak nyerni. Megígértem magamnak, hogy ha lesz egy nap, amikor Isten segítségével befolyásoló pozícióban leszek, először a Hebron-heggyel fogok foglalkozni”.


Túszok: Bill Burns, a CIA igazgatója várhatóan a jövő héten Dohába utazik, hogy csatlakozzon a túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalásokhoz, idézett a Walla hírportál két izraeli forrást.

Burns várhatóan közös megbeszélést tart a katari miniszterelnökkel, a Moszad igazgatójával és az egyiptomi hírszerző szolgálat vezetőjével annak érdekében, hogy előmozdítsák a megállapodást, amely a Hamász terrorszervezet által fogva tartott 120 túsz szabadon bocsátásához és a kilenc hónapja tartó háború lezárásához vezet.

Magas rangú izraeli tisztviselők szerint a felek között fennmaradó akadály az izraeli javaslat 14. cikkére összpontosul.

  • Ez azon tárgyalások időtartamára vonatkozik, amelyeket a Hamásznak és Izraelnek a megállapodás első szakaszában kellene megkezdenie, hogy megállapodjanak az alku második szakaszának feltételeiről.
  • A 14. cikk eredeti nyelve szerint az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom ,,mindent megtesznek” annak érdekében, hogy ez a tárgyalás megállapodással végződjön, és a tűzszünet mindaddig fennmaradjon, amíg a tárgyalások tartanak.
  • A Hamász Izraelnek szerdán eljuttatott válaszában a csoport követelte a ,,mindent megtesznek” szavak ,,biztosítják” szóra való kicserélését.
  • Amerikai tisztviselők azt mondták a Wallának, hogy a Biden-kormány kompromisszumot terjesztett elő, és felajánlotta a „vállalják” szó használatát, amelyet a kormány kevésbé kötelező érvényűnek lát, mint a „biztosít” szót, de inkább kötelező érvényűnek tekinti, mint a „minden erőfeszítést megtesz”.

Izraeli tisztviselők szerint ha a megállapodás tartalmazná a Hamász által követelt írásbeli kötelezettségvállalást, a csoport határozatlan ideig folytathatná a tárgyalásokat a megállapodás második szakaszáról.

  • A megállapodás első szakaszának részét képező 42 napos tűzszünet meghosszabbítható anélkül, hogy a Hamász elengedné a csoport által fogva tartott katonákat és 50 év alatti férfiakat, ahogy azt a tervezett megállapodás második szakaszában körvonalazták.
  • Magas rangú izraeli tisztviselők azt állítják, hogy egy ilyen forgatókönyv szerint Izrael számára nagyon nehéz lenne újraindítani a harcot anélkül, hogy azt a megállapodás megsértésének tekintenék.
  • Ha úgy találják, hogy Izrael megszegte a megállapodást, az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozhat, hogy tűzszünetet kényszerít az összes túsz szabadon bocsátása nélkül, mondták a tisztviselők.

Az izraeli és az amerikai tisztviselők a korábbiaknál optimistábbak abban, hogy a Hamász vezetőivel folytatott tárgyalások megegyezéshez vezethetnek.

Egy egyiptomi tisztviselő tegnap azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy Kairó a jövő héten várhatóan izraeli és amerikai delegációt lát vendégül, hogy megvitassák a gázai tűzszüneti vázlatban maradt megoldandó pontokat. Emellett Egyiptom tárgyalásokat és konzultációkat folytat a Hamásszal annak érdekében, hogy megállapodás szülessen.


Tüntetések: Kormányváltást és a túszok szabadon bocsátását követelő tüntetések zajlanak országszerte vasárnap, 9 hónappal azt követően, hogy a Hamász terrorszervezet mészárlást hajtott végre a dél-izraeli közösségekben.

A kormány ellen tüntetők országszerte akadályozzák a forgalmat, de tüntetések zajlanak tizenhét koalíciós tag háza előtt is.

Körülbelül 150 high-tech cég bejelentette, hogy lehetővé teszi alkalmazottai számára, hogy csatlakozzanak a tüntetésekhez.

,,Arra tippelek, és elnézést a pesszimizmusért, de legyünk reálisak: nem lesz a közeljövőben megállapodás. A beszélgetések és a tárgyalások részleteit naprakészen ismerő személy tegnap este világossá tette számomra – Bibi [Binjámin Netanjahu miniszterelnök] ezt nem fogja hagyni. Elküldi az embereket, hogy mutassák, hogy dolgozik az ügyön, és aztán tudni fogja, hogyan kell megfúrni. Lehet, hogy ez közfelháborodásba kerül neki, de nem a kormánya megdöntésébe”- írta a Ynet palesztinügyi tudósítója és a Fauda társszerzője, Avi Issacharoff reggel X-en.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post Likvidálás mélyen Libanonban, terroristák az ENSZ iskolájában, és a túszok first appeared on Új Kelet Live.