ujkeletlive

Tüntetések, remények és az ellenállás hete

Szombat este országszerte tömeges tüntetéseket tartottak a Hamász által fogvatartott túszok szabadon bocsátását követelve, miközben a terrorszervezet bejelentette állítólagos „beleegyezését a tűzszünetbe.” A tegnapi tiltakozások arca az egy hónappal ezelőtt a hadsereg Arnon hadművelete során kimenekített négy túsz közül Almog Meir Dzsan volt, aki felszólította a vezetőket, hogy tegyék lehetővé, hogy a többi fogoly is átélhesse ugyanazt az örömöt, amit ő átélt, amikor újraegyesült szeretteivel.

A tiltakozások központi helyszínein a tel-avivi Túszok terén és a Káplán sugárúton a szombat kimenetele után több tízezeren vonultak az utcára a túszok kiszabadítását követelve a kormánytól. A Hamász október 7-i támadása óta eltelt kilenc hónapos forduló alkalmából a Túszok terén az anyákra emlékeztek, mind azokra, akiket fogva tartanak, és akiknek házastársa vagy gyermekei fogságban vannak.

A felszólalók között volt Danielle Aloni, aki kislányával Emiliával a novemberi túszalku keretében szabadult a Hamász fogságából, hasonlóan Doron Szteinbrecher édesanyja, Szimona, akinek fiát a terroristák október 7-én hurcoltak el.

Aloni emlékeztetett a Bibasz család – a szülők, valamint két gyermekük, a 4 éves Ariel és az 1 éves Kfir – helyzetére, akiket a Hamász terroristái még mindig Gázában tartanak fogva, és arra szólította fel Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és a kabinetet, hogy „ne hagyják ki” a túszalku lehetőségét.

A beszédek előtt levetítették Almog Meir Dzsan felvételen rögzített üzenetét, amelyben háláját és a megegyezés fontosságát osztotta meg a jelenlévőkkel, mondván, hogy a fennmaradó foglyok kiszabadításáról szóló megállapodás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az anyák újra megölelhessék gyermekeiket,”ahogy én most megölelhetem az anyámat.”

A visszatérés olyan volt, mint egy születésnap, mintha újjászülettem volna, és nagyon remélem, hogy az összes gázai túsz ugyanezt az újjászületést fogja átélni, mint én. Gázában azt gondoltam, hogy amikor élve térek vissza – nem ha, hanem amikor, élve térek vissza -, akkor a tetoválásom „élve” jelentése teljesen más jelentést kap, mint amilyennek kezdetben szántam,” – tette hozzá, a karján lévő tetoválásra mutatva.

Dzsan részvétét fejezte ki Arnon Zmora családjának, aki a négy túsz fogságból való kiszabadítására indított hadműveletben vesztette életét, hangsúlyozva a harcokban megsebesült katonák önfeláldozó munkáját.

Ela Chaimi, akinek férjét Talt a Nir Jichák kibucért vívott küzdelem során ölték meg és holttestét Gázába hurcolták, májusban adott életet negyedik gyermeküknek, aki nem sokkal október 7-e előtt fogant, de sem a terhesség kilenc hónapja alatt, sem a születésénél nem lehetett velük az édesapja, és „nem vagyok benne biztos, hogy valaha is visszatér,” utalt Ela arra, hogy még az sem biztos, valaha eltemetheti férjét.

A Túszok terével párhuzamosan a Káplánon, hasonlóan az országszerte számos helyszínen, a galileai Amiad csomóponttól Mitzpe Ramonig, Jeruzsálemben és Haifán az immár kilencedik hónapja zajló háborúra emlékeztek a tiltakozásokon.

Tel Avivban Einav Zangauker, akinek fiát, Matant október 7-én rabolták el Nir Oz kibucból, hangsúlyozta, hónapok óta először érezte a reményt, hogy hamarosan megölelheti fiát, és felszólította a miniszterelnököt a terítéken lévő alku elfogadására, majd az izraeliekhez szólt arra kérve mindenkit, hogy támogassák a terroristák által fogvatartott 116 túsz hazahozatalára irányuló erőfeszítéseket.

Dani Elgarat, akinek testvére, Icik van a Hamász fogságában, a közvélemény kutatásokra utalva hangsúlyozta, hogy többség a túszok családjaival van, és támogatja a Hamásszal való megegyezést.

„Az emberek úgy vélik, hogy az ország nem fog talpra állni az összes túsz visszatérése nélkül. A kormányban a szélsőségesek egy csoportja, elszakadva a néptől, halálra akarja ítélni őket. A vezetéstől elvárják, hogy a nép akarata szerint cselekedjen, és hallgassa meg a lakosság kiáltását,” – tette hozzá.

A hadikabinet volt minisztere Beni Gantz múlt hét pénteken közölte a miniszterelnökkel, hogy pártja teljes mértékben támogatni fog minden felelős megállapodást, a gázai határtól nem messze lévő Saar HaNegev csomópontnál tartott tüntetéshez csatlakozva megismételte, hogy támogatni fogja a túszalkut.

„Túszaink visszaadása, még ha fájdalmas és nehéz áron is, a helyes stratégiai döntés, és ez a zsidó cselekedet,” – közölte Gantz a közösségi médiában.

Tel-avivban a kormányellenes tüntetés végén egy kisebb csoport az Ayalon autópályára özönlött, hogy elállja a forgalmat. A rendőrség több személyt őrizetbe vett, közöttük Noi Erezt, a Jáir Golan vezette Munkapárt és a Meretz szövetség vezetőjének szóvivőjét.

A fővárosban a Hamász által fogva tartott Hersh Goldberg-Polin fiatalabb testvére, Libi hangsúlyozta a fogvatartottak kiszabadítását. Emellett több kormányellenes aktivista többek között azt is kritizálta, hogy a kormány július végétől szabadságra megy és három hónapig szüneteltetni fogja a törvényhozást.

Zavargások napját”

jelentettek be kormányellenes csoportok vasárnapra,” új választásokat követelve.

A szervezők a tegnap esti tüntetést az „ellenállás hetének” részeként értelmezik, közölve, hogy vasárnap lezárják a 2-es, 4-es és 6-os utakat, és országszerte gyűléseket tartanak, beleértve a fő helyszínen a tel-avivi Kirja katonai parancsnokság előtt.

Emellett, vasárnap tüntetést szerveznek a Hisztadrut szakszervezet tel-avivi irodája, illetve vezetője Arnon Bar-David otthona előtt, aki korábban jelezte, hogy támogatja a kormányellenes tüntetéseket.

Izrael néhány vezető vállalata, főként a technológiai és pénzügyi szektorból, közölte, hogy a dolgozóik számára engedélyezik a szabadságot a tiltakozás idejére.

A túszmegállapodásról szóló tárgyalásokat a héten folytatják, miközben jelentések szerint a Hamász és Izrael továbbra is vitában áll egymással az állandó tűzszünettel kapcsolatos kérdésekben, ami hónapok óta a megállapodás elérésének legfőbb akadálya.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post Szombat esti tüntetések – Almog Meir Dzsan: az anyák ölelhessék újra gyermekeiket, ahogy én most megölelhetem az anyámat first appeared on Új Kelet Live.