Avi/ujkelet.live

A háború 131. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy egy izraeli katonanő volt a halálos áldozata a reggeli libanoni terrortámadásnak, mely egy észak-izraeli katonai bázist célzott.

A 20 éves Omer Szara Bendzso törzsőrmester Ge’ából, a 91. hadosztály 869. harci hírszerzési egységében szolgált.

A számítástechnikai igazgatóság egyik tartalékos katonája súlyosan megsérült, míg további katonák közepesen súlyos és könnyű sérüléseket szenvedtek a rakétatámadás következtében.

A hadsereg értékelése szerint reggel tizenegy irányítatlan Grad rakétát lőttek ki Libanonból az Északi Parancsnokság cfáti főhadiszállására.

Kilenc nyílt területeken landot, kettő pedig infrastruktúrát talált el, köztük egy az izraeli hadsereg támaszpontját, megölve Omer Szara Bendzso törzsőrmestert. A légvédelmi rendszerek nem fogtak el lakott területre tartó rakétát.

A katona az óvóhely felé futott, amikor rakétatalálat érte a bázist, és meghalt.

A hadsereg vizsgálja, volt-e elég idő a szirénák megszólalásától ahhoz, hogy a Cfáton élők fedezéket keressenek.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők késő délután közölte, hogy befejezte a libanoni légicsapások ,,széles körű hullámát”, amelyek a Hezbollah posztjait célozták, köztük néhány a terrorcsoport Radwan-erőihez tartozott.

  • A Radwan haderő a Hezbollah elit egysége, célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.

A célpontok között szerepeltek a terrorcsoporthoz tartozó épületek, parancsnoki központok és egyéb infrastruktúra Dzsabal al-Braidzsban, Kfar Hunehban, Kafr Duninban, Aadchitben és Szuanehben.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy a legutóbbi kormányülésen ellenezte az ellenségeskedések hosszú távú beszüntetését a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás részeként, jelentette délután a Kan közrádió. Halevi kifejtette, hogy operatív okokból egy ilyen leállás hatással lehet a Hamász terrorszervezet elleni harcra, és évekig elhúzhatja.

Halevi az ülés zárt részében azt mondta, hogy ,,a harcok lendületében vagyunk, és amint leállítjuk, a Hamász a ‘van idő’ eljárásba lép – és akkor hónapok helyett évekig tartó harcokba kerülünk, a folyamat el fog húzódni.”

A vezérkari főnök ugyanakkor világossá tette: ,,Nem arról van szó, hogy nem fogjuk tudni, hogyan térjünk vissza a harchoz – tudni fogjuk, mert ez kritikus számunkra -, de sokkal nehezebb lesz.”

Starlink: Izrael először engedélyezte a Starlink szolgáltatásainak használatát a Gázai övezetben lévő egyik tábori kórházban, valamint Izraelben is.

„Az izraeli biztonsági hatóságok jóváhagyták a szolgáltatás nyújtást az Egyesült Arab Emírségek Rafahban működő tábori kórházában. A Starlink alacsony késleltetésű, nagy sebességű kapcsolatai lehetővé teszik a videokonferenciát más kórházakkal és a valós idejű távdiagnosztikát” – áll a Kommunikációs Minisztérium közleményében.

A Starlink Izraelben is elérhető lesz, megjegyezve, hogy ,,a vállalat szolgáltatásainak használata kezdetben korlátozott lesz, a jövőben pedig szélesebb körű használat várható.”

Hazai front: Luis Hart (70) és Fernando Marmant (61) szerdán kiengedték a Siba Orvosi Központból, ahová azután kerültek, hogy a különleges erők kiszabadították őket a gázai fogságból egy merész akcióban hétfő hajnalban.

„Nagyon is nyilvánvaló, hogy a fogság minden napja elviselhetetlen árat mér a testre és a lélekre” – mondta Dr. Noja Silo, a Siba orvosa, aki a túszokat kezelte. „129 nap egy olyan pokol, amelyen senkinek sem szabadna átmennie.”

Politika: A Miniszterelnöki Hivatal a Főügyész Hivatához fordult azzal a kéréssel, hogy az Igazságügyi Minisztérium adjon ki figyelmeztetést a riportereknek és a médiának, miszerint a diplomáciai-biztonsági kabinet ülésein elhangzottakat közzétevőket büntetőeljárás alá vonják, jelentette a Kan.

A következő napokban Binjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére megbeszélést tartanak az Igazságügyi Minisztériumban. A miniszterelnökhöz közel állók szerint az intézkedéshez nem kell törvényt módosítani, hiszen a hatályos törvény lehetővé teszi a riporterek felelősségre vonását.

A Miniszterelnöki Hivatal követeli, hogy az újságíróknak megtiltsák, hogy a kabinetben folytatott megbeszélések részleteit nyilvánosságra hozzák. Másrészt a riporter csak akkor élvez „mentességet”, ha megkapta a katonai cenzor jóváhagyását a közzétételhez. Gali Baharav-Miara főügyész várhatóan ellenezni fogja a javaslatot azon az alapon, hogy nem a kiszivárogtatások közzétevőjével, hanem magával a szivárogtatóval kell jogilag foglalkozni.

  • A miniszterelnök decemberben felhívással fordult a vezérkari főnökhöz és a védelmi szervezetek vezetőihez, hogy lépjenek fel a katonai cenzor ellen, miután a sajtóban lejött, hogy Netanjahu leállított egy megelőző támadást a Hezbollah ellen.

Az izraeli Újságírók Szövetsége a riportra reagálva közölte: ,,A miniszterelnök javaslata, amely lehetővé teszi az újságírók elleni vádemelést legitim újságírói publikációk miatt, világító figyelmeztető jel a sajtószabadság elleni súlyos támadás felé vezető úton. A Miniszterelnöki Hivatal a háború égisze alatt és látszólagos biztonsági megfontolásokkal olyan antidemokratikus javaslatot hirdet, amelynek nincs párja a demokratikus országokban, és amely súlyosan sérti a sajtószabadságot. Ha a miniszterelnök úgy érzi, hogy baj van a kiszivárogtatással, akkor a cinkosokkal foglalkozzon, és ne a munkájukat végző újságírókkal.”

The post Harcterek, taktika és politika first appeared on Új Kelet online.