Avi/ujkelet.live

A háború 131. napja: Lövések találták el egy házat az észak-izraeli Meirav kibucban. Sérülés nem történt. A támadást a Palesztin Hatóság területéről hajtották végre, a felelősséget a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport Al-Kudsz Dandárja vállalta. A katonai rádió szerint az izraeli csapatok viszonozták a lövéseket.

Üzenet a Hamásznak: A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szerdán a Wafa palesztin hírügynökségen keresztül fordult a Hamászhoz, és arra kérte a terrorszervezetet, hogy kössön gyorsan fogolycsere megállapodást.

Abbász hozzátette, hogy kérése abból a vágyból fakad, hogy megakadályozza ,,a palesztin nép deportálását és további szenvedését”, valamint ,,az izraeli erők távol tartását Rafahtól”.

A Palesztin Hatóság elnöke szólt a megállapodásban érintett felekhez is, mondván ,,eljött az idő, hogy minden fél vállalja a felelősséget az ügylet eddigi sikertelenségéért”.

Netanjahu nemet mond: Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem hagyta jóvá, hogy holnap izraeli delegáció menjen Kairóba a fogolycsere megállapodásra irányuló tárgyalások folytatására, idézett délután két izraeli tisztviselőt a Walla hírportál.

  • A riport szerint a közvetítő egyiptomiak és katariak azt javasolták a Bill Burns CIA-igazgatóval és a Moszad vezetőjével, David Barneával tartott keddi kairói találkozón, hogy csütörtökön tartsanak további, alacsonyabb szintű tárgyalásokat Kairóban.
  • A közvetítők meg akarták vitatni a lehetséges fogolycsere humanitárius elemeit, például a Gázának szánt segélyek nagyságát és a palesztinok visszatérésének lehetőségét a Gázai övezet északi részén található otthonaikba.
  • Az izraeli tárgyalócsoport vezetői tájékoztatták Netanjahut, amikor tegnap este visszatértek Kairóból, és bemutatták neki az egyiptomi javaslatot a további tárgyalásokra.

A tisztviselők szerint Netanjahu úgy vélte, nincs értelme a további tárgyalásoknak mindaddig, amíg a Hamász nem egyezik bele álláspontja puhításába azon palesztin foglyok számával kapcsolatban, akiknek szabadon engedését követeli a megállapodás részeként.

A riportra reagálva a Túszok Családjainak Fóruma bejelentette, hogy holnaptól ,,tömeges ostromot indítanak a Kiria előtt”, azaz a hadsereg tel-avivi főhadiszállásánál. Továbbá találkozót követelnek a miniszterelnökkel és a hadikabinet tagjaival.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap esti riportja szerint a szóban forgó keddi kairói csúcstalálkozó előtt a Moszad, a Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők új vázlatot fogalmazott meg a túszok szabadon bocsátására – Netanjahu miniszterelnök azonban elutasította azt a találkozón, amelyen Beni Gantz és Gadi Eisenkot miniszterek és hadikabinet-tagok nem voltak jelen. Annak ellenére, hogy elutasította a javasolt vázlatot, Netanjahu elrendelte a csapatnak, hogy mindenképpen utazzanak Kairóba ,,mint hallgatók”.

Mindeközben: A 12-es csatorna megosztott egy videót, amin a Hamász rendőreinek erőszakossága látható veréssel és a levegőbe lövéssel nőkkel szemben a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek táborában Gázában.

A következő videón a kitelepítettek evakuálása látható a Nasszer Kórházból Nyugat-Khan Juneszben:

Számok: A védelmi minisztérium rehabilitációs központja szerint a következő évben mintegy 20 000 további hadirokkant fogadására számítanak. Október 7-e óta eddig több mint 5500 katonával foglalkozott a rehabilitációs egység.

Jelenleg a rehabilitációs központ mintegy 62 000 katonát segít, akik közül sokan fizikailag sérültek, de PTSD-ben szenvedőket is.

The post Netanjahu, Abbász és a Hamász: Mi lesz a megállapodással? first appeared on Új Kelet online.