Avi/ujkelet.live

A háború 277. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a légvédelem elfogott két, Libanonból Izrael felé tartó robbanó drónt. A légi járművek nem léptek be az izraeli légtérbe, ezért az irányelveknek megfelelően a szirénák nem aktiválódtak.

A libanoni média röviddel ezt megelőzően egy járműre mért izraeli dróncsapásról számolt be a Bejrút-Damaszkusz autópályán, egy ellenőrzőpontnál Libanon és Szíria között. A Hezbollah terrorszervezet az incidenst követően bejelentette egyik tagja, Jasszer Qarnabas – állítólag Hasszán Nasszrallah volt testőre – halálát.

Az izraeli hadsereg szerint számos rakétát lőttek ki a dél-libanoni Rab al-Thalatine-ből Miszgav Am területére. A lövedékek többségét elfogták a légvédelmi rendszerek.

A rakétatámadás után azonosították a Hezbollah két terroristáját bemenni egy katonai épületbe Rab al-Thalatine-ben, majd vadászgépek csapást mértek az épületre.


PTSD: A Védelmi Minisztérium rehabilitációs központja szerint az október 7-én kitört háború óta mintegy 9250 katona érkezett hozzájuk, köztük poszttraumás stressz-zavarban szenvedők.

A minisztérium szerint mintegy 3600-an, vagyis a háború alatt a rehabilitációs központba kerültek 21%-a szenved PTSD-ben.

A 9250 katona körülbelül 70%-a tartalékos.

A minisztérium az év végéig további 14 000 hadirokkantra számít, mivel a harcok folytatódnak a Gázai övezetben és más frontokon is.


Besorozás: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a hadsereg a jövő hónaptól megkezdi az ultraortodoxok besorozását.

Gallant ma délelőtt helyzetértékelést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel és más tisztségviselőkkel.

A találkozót követően Gallant „jóváhagyta az Izraeli Védelmi Erők azon javaslatát, hogy a következő hónapban kiküldjék [a besorozási] parancsokat” az ultraortodox közösség tagjainak, „az [izraeli hadsereg] integrációs és átvilágítási képességeivel összhangban, a lehetséges újoncokkal kapcsolatos meglévő adatok jelentős finomítási folyamata után”.

A minisztérium szerint Gallant és Halevi a találkozón azt mondták, hogy az ultraortodoxok besorozása a hadseregbe ,,műveleti szükségszerűség és összetett társadalmi kérdés”, és biztosítani kell, hogy az ultraortodox katonák ,,fenntarthassák életmódjukat”.

Tegnap este a Kikar Hashabat újságírója arról számolt be, hogy az askenázi ultraortodox Agudat Iszráel frakció tagjai úgy vélik, hogy támogatni kell a Kneszet feloszlatásáról szóló törvényt, amint a hadsereg kiküldi a parancsnot az ultraortodox fiataloknak a toborzási irodában való megjelenésre. A pozíciót a Tóra Vénei Tanács több tagja is támogatja.

The post Robbanó drónok Libanonból, likvidálás, PTSD és indul a haredik besorozása first appeared on Új Kelet Live.