Avi/ujkelet.live

A háború 185. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök Roman Gofman dandártábornokot választotta következő katonai titkárának.

A hadsereg tájékoztatása szerint a kinevezésre Joáv Gallant védelmi miniszterrel és az Izraeli Védelmi Erők parancsnokával, Herci Halevi altábornaggyal folytatott konzultációt követően került sor.

Gofmant, aki a Tzeelim kiképzőbázis parancsnokaként szolgál, az új poszt miatt vezérőrnagyi rangra emelik. A poszton a közel három éve szolgáló Avi Gil vezérőrnagyot fogja váltani.

Gofman súlyosan megsebesült az október 7-i támadás során, Szderot közelében a Hamász terroristákkal folytatott összecsapások során. Később felépült.

Drónszázad: Az izraeli légierő bejelentette hétfőn egy új drónszázad megalakulását, amely az Elbit Hermesz 900 pilóta nélküli légijárművet fogja irányítani.

A 147. századot avagy Faltörő Kos-t, tegnap avatták fel a Palmachim légibázison.

A hadsereg szerint a századot a légierő azon tervei részeként hozták létre, hogy megduplázzák a Hermesz 900 bevetéseit a háború közepette.

A Palmachim ad otthont az egyetlen másik Hermesz 900-as századnak, a 166-osnak.

A Hermes 900-at a hadsereg támadó és felderítő küldetésekre használja a Gázai övezetben, Júdea és Szamáriában, Libanonban és más területeken.

A vasárnapi ünnepségen a légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy azt mondta, hogy az új század ,,óriási plusszt” jelent.

,,Ebben az indokolt háborúban a teljes drón-fegyverzet bevetési kompetenciát és rendkívül magas bevetési hatékonyságot mutat. Több ezer Hamász-terrorista megölése, különféle [felderítő] és hírszerző küldetések, rendelkezésre állás és rugalmasság a hét minden napján, 24 órában, fél éven át a háborúban”.

Északi front: Az izraeli hadsereg szerint délután egy Libanonból indított, feltehetően robbanóanyaggal megrakott drón robbant fel Ros Hanikra közelében, kisebb tüzet okozva, sérülésről nem érkezett jelentés.

Az incidens közepette Nyugat-Galilea több településén is megszólaltak a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák.

Déli front: Rakétát lőttek ki délelőtt a dél-gázai Khan Junesz területéről Reim izraeli közösségre. A lövedék nyílt területen landolt, a szirénák nem aktiválódtak, sérülés vagy kár nem történt.

Az Izraeli Védelmi Erők tegnap kivonta az összes aktívan manőverező szárazföldi erőt Gázából, így csak egy dandár maradt, mely az övezetet kettészelő humanitárius folyosót biztosítja.

The post Felrobbant libanoni drón, új katonai titkár és drónszázad first appeared on Új Kelet online.