Avi/ujkelet.live

A háború 185. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy egy terroristanő érkezett a Tajszir ellenőrzőponthoz a Jordán-völgyben. Miután nem volt hajlandó azonosítani magát, megpróbálta leszúrni a poszton állomásozó izraeli harcosokat. A katonák tüzet nyitottak rá és ártalmatlanították. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Északi front: Az izraeli hadsereg az éjszaka légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet elit Radwan haderejének egyik magas rangú terepparancsnokát, Ali Ahmed Hasszint a dél-libanoni asz-Szultanijában. A csapásban további két, a parancsnoksága alatt álló Hezbollah-operatív is meghalt.

Ahmed Hasszin dandárparancsnoki rangú tiszt volt és az észak-izraeli Ramim-gerinc elleni támadások tervezéséért és végrehajtásáért volt felelős, a területet a háború során folyamatos rakéta- és dróntámadások érték.

Déli front: A hadsereg lebombázta a Hamász terrorszervezet három rakétaindítóját a dél-gázai Khan Juneszben, melyet humanitárius menedékhelyek mellett állítottak fel és Dél-Izrael elleni támadásokhoz használtak, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők.

A csapások végrehajtása előtt a hadsereg gondoskodott arról, hogy a civileket evakuálják a területről.

,,Ez egy újabb példa arra, hogy a Hamász kizsákmányolja a humanitárius létesítményeket és területeket terrorista tevékenységeihez, és a polgári lakosságot élő pajzsként használja” – jegyezte meg a hadsereg.

A hadsereg tegnap egy másik rakétavetőt is megsemmsített Khan Juneszben, miután három rakétát indítottak róla Izrael déli részére. A területen további terror-infrastruktúrát is célba vettek.

Segélyek: Joáv Gallant védelmi miniszter és Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete tegnap látogatást tett az Izraeli Védelmi Erők új humanitárius koordinációs és konfliktuselhárítási főhadiszállását, amelyet a múlt hét elején hoztak létre a gázaiak helyzetének javítására irányuló lépések részeként az ott folyó háború közepette.

„Miközben a háború céljainak elérése érdekében dolgozunk, nevezetesen a Hamász megsemmisítésén és a túszok visszatérésén, elismerjük a fontosságát a humanitárius segélyek Gázába szállításának megkönnyítésének” – mondta Gallant a körút során.

A védelmi minisztérium közleménye szerint Gallant és Lew tájékoztatást kapott azokról az intézkedésekről, amelyeket a humanitárius segélyek hatékony ellenőrzésének, átadásának és elosztásának fokozása érdekében tesznek.

  • A humanitárius koordinációs főhadiszállást azért hozták létre, hogy „lehetővé tegye a kulcsfontosságú partnerek számára a szoros együttműködést a segélyszállítás elősegítése érdekében oly módon, hogy az Izraeli Védelmi Erők továbbra is intézkedhessen a Hamász terrorizmusa ellen, ugyanakkor biztosítsa a segélyszervezetek dolgozóinak biztonságát is.”
  • Izrael szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal a humanitárius helyzet javítása érdekében Gázában, ahol az Egyesült Nemzetek Szervezete fenyegető éhínségre figyelmeztet.

Rekord: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) tegnap este bejelentette, hogy a nap folyamán 322 humanitárius segélyszállító kamiont ellenőriztek és küldtek tovább Gázába. A háború kirobbanása óta először ment be ilyen nagy számú segélyszállító kamion az övezetbe egy nap alatt.

A COGAT nyilatkozata hangsúlyozza, nincs korlátozás a gázai civileknek szánt segélyek mennyiségét illetően.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök csütörtöki telefonbeszélgetése, a World Central Kitchen hét segélymunkása halálát okozó izraeli csapás, valamint a kabinetben zajló megbeszélés után Izrael arra készül, hogy a következő két napban hatalmas humanitárius segély mennyiséggel árasztja el Gázát, még az áldozati ünnep, az Íd al-Fitr és ramadán hónap vége előtt, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Izrael lépései a Gázának nyújtott humanitárius segélyek mennyiségének növelésére

  • A biztonsági szervezetek szerint Izrael a következő napokban várhatóan újabb átkelőt nyit a Gázai övezet északi részén, az Erez átkelő közelében, hogy lehetővé tegye a humanitárius segélyszállító teherautók belépését. Ezt párhuzamosan a humanitárius folyosón Be’eri kibuc melletti átkelő megnyitásával.
  • Az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezetének jordániai raktáraiból a jordán hadsereg mintegy 100 segélyszállító teherautós konvoja a Kerem Salom átkelőn keresztüli bejutása a Gázai övezetbe. A raktárak készletének egy részét mostanáig légi úton ledobva juttatták be a Gázai övezetbe.
  • Izraeli koordinációval 300-ra emelik azoknak a teherautóknak a számát, amelyek Egyiptomból lépnek be az övezetbe.
  • Az asdodi kikötőt megnyitják, hogy a humanitárius segélyt közvetlenül Gázába szállítsák. Eddig csak lisztes zsákok jutottak be Asdod kikötőjéből. A terv szerint a teherautók a kikötőben fognak lerakodni, és a rakomány a Kerem Salom és a Nitzana átkelőkön keresztül jutnak majd be Gázába.
  • A Gázai övezetbe kerülő humanitárius segélyek mennyiségének növekedése miatt Izraelben a kamionellenőrzések számának jelentős növelésére készülnek a Kerem Salom és a Nitzana átkelőhelyeken. Egy izraeli tisztviselő szernt naponta több mint 600 kamiont lehetne ellenőrizni, míg az elmúlt napokban körülbelül 250 kamion lépett be Gázába.

Zsúfoltság: A Nemzetbiztonsági Minisztérium és a Büntetés-végrehajtási Szolgálat vasárnap közölte, hogy: „A Büntetés-végrehajtási Szolgálatnál fogvatartottak száma 14 500 fogoly, míg a tényleges fogvatartottak száma meghaladja a 21 000 főt. A fogdák mintegy 50%-os kihasználtsága és a napi több tucat letartóztatott számának folyamatos növekedése miatt a Büntetés-végrehajtási Szolgálat néhány napon belül már nem fog tudni további biztonsági foglyokat elhelyezni.”

The post Késelési kísérlet, likvidálás Libanonban, rekord mennyiségű segély Gázának first appeared on Új Kelet online.