A harcok 185. napja: Tegnap este rakétát lőttek ki Libanonból Cfátra, melyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Izraeli vadászgépek az este a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták a dél-libanoni Kafr Kilában és egy rakétaindítót Jarunban.

A tegnapi nap folyamán számos rakétát lőttek ki Libanonból Har Dov területére is, sérülés nem történt. A hadsereg válaszul célba vette a támadás forrását.

Hadgyakorlat: A reggeli órákban hadgyakorlat vette kezdetét az ország északi partvidékén és Nyugat-Galilea térségében, aminek következtében hajók, légi járművek és a biztonsági erők élénk mozgása tapasztalható a területen. A gyakorlat az izraeli hadsereg harckészültségének fenntartásának része a különböző szektorokban. Nincs szó biztonsági incidensről.

Szamária: A határrendészek felrobbantották a terrorista autóját, aki tegnap reggel lövöldözős terrortámadást hajtott végre Szamáriában, miután több tucat kilogramm robbanóanyagot találtak benne.

A terrorista tüzet nyitott egy buszra az 55-ös úton, súlyosan megsebesítve egy benne ülő 20 éves katonanőt, és egy másik autóra, közepesen súlyosan megsebesítve egy 40 éves civilt.

A terrorista elmenekült a helyszínről, a biztonsági erők nagy erőkkel keresik.

Helyzet: Irán fenyegetéseivel kapcsolatban, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben a Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka meghalt, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy tegnap kijelentette, hogy a hadsereg teljes mértékben felkészült, és a zsidó állam ,,többfrontos háborúban van”.

,,Nincs ok a pánikra, de nincs helye az önelégültségnek sem. Tisztában kell lennünk a helyzettel, és mindig készen kell állnunk” – mondta Halevi.

,,Az Izraeli Védelmi Erők csapatai minden arénában felkészültek és be vannak vetve, délen, északon, Júdeában és Szamáriában, valamint a távolabbi arénákban. Az izraeli hadsereg azt is tudja, hogyan kezelje Iránt támadásban és védekezésben” – figyelmeztetett.

,,Felkészültünk erre, jó védelmi rendszereink vannak, tudjuk, hogyan kell hathatósan fellépni Irán ellen közeli és távoli helyeken. Együttműködünk az Egyesült Államokkal és a térség stratégiai partnereivel” – folytatta Halevi.

A gázai háború kezdete óta „Irán megpróbált elhatárolódni és elrejtőzni az abban való közvetlen részvételtől, de tudjuk, hogy aktivizálja, irányítja, finanszírozza és tudást ad át a régióban lévő összes meghatalmazottjának, a Hezbollahtól kezdve Júdeán és Szamárián keresztül Jemenig.”

,,Irán nem csak Izraelt fenyegeti, hanem az egész nyugati és arab világot, Irán egy globális probléma, a nagy probléma volt és marad” – tette hozzá.

The post Helyzet az északi fronton, felrobbantották a terrorista autóját, bomba volt benne first appeared on Új Kelet online.