ujkeletlive

A háború fél éve

Túszalkuújabb remények

Előrelépés történt a gázai tűzszünetről szóló kairói tárgyalásokon, és az alapvető pontokban minden érintett fél egyetért, – közölte hétfőn hajnalban magas rangú egyiptomi forrásra hivatkozva az Al Qahera egyiptomi közmédia. Az áttörésről szóló jelentést a Hamász, illetve a kairói tárgyalásokon résztvevő felek egyike sem erősítette meg ezidáig.

A vasárnapi kabinetülés döntését követően a Moszad kémszolgálat igazgatója által vezetett izraeli delegáció a a tárgyalások lebonyolítására kapott szélesebb körű felhatalmazással érkezett a kairói tárgyalásokra. Az állítólagos jelentős áttörést követően, az Al Qahera szerint a Hamász és a katari küldöttség elhagyta Kairót, míg az izraeli és az amerikai delegáció néhány órán belül utazik vissza az egyiptomi fővárosból, hozzátéve, hogy az egyeztetéseket a következő 48 órában folytatják mielőtt megállapodnak a végleges feltételekről.

A Hamász vasárnap megismételte követeléseit az állandó tűzszünetre, az izraeli erők kivonására, a kitelepítettek visszatérésére, illetve a fogolycserére vonatkozóan.

Az október hetedikei mészárlások, a háború és a terroristák által elrabolt túszok fogvatartásának fél éves évfordulójára emlékezve mintegy 50 ezer résztvevő jelent meg a fővárosban a Kneszet előtt, emellett számos nemzetközi helyszínen, többek között New Yorkban, Berlinben, Londonban és Washingtonban tüntettek az izraeli foglyok azonnali hazatérését követelve.

A fogvatartottak tiszteletére sárgán kivilágított parlament előtti gyűlésen a korábbi novemberi megállapodásnak köszönhetően kiszabadult túszok, a még mindig a Hamász fogságában lévők hozzátartozói mellett a megölt katonák szülei is felszólaltak.

A békés tiltakozás ellenére érezhető volt a feszültség, és az ország vezetésével kapcsolatos aggályok, tükrözve a sokak körében növekvő csalódottságot amiatt, hogy a kormány ezidáig rendre kudarcot vallott a túszok elengedésére irányuló tárgyalások során.

A rendezvényen felszólaló Mose Lion jeruzsálemi polgármester beszéde alatt elhangzott kormányellenes bekiabálások fokozódtak, amikor az övezetbe hurcolt Nimrod Cohen apja kritikus beszéde közben Binjámin Netanjahu miniszterelnököt lemondásra szólította fel. Cohen egyike a hozzátartozók azon csoportjának, akik a közelmúltban szakítottak az elhurcoltak szervezetének politikailag semleges kötelezettségvállalásával, és csatlakoztak az elmúlt hetekben felerősödött kormányellenes tüntetésekhez.

A háború és a túszok szabadon bocsátására irányuló politikai megosztottság ellenkező álláspontját képviselő Hagai Lober, aki a gázai harcok során elesett fiára, Jonatánra emlékezve hangsúlyozta a kormány álláspontját, miszerint kizárólag katonai nyomással lehet elérni a túszok kimenekítését.

Itai Regev, aki a november tűzszüneti megállapodás idején térhetett haza, a terroristák által alkalmazott pszichológiai kínzásokat idézte fel, mondván – „a Hamász megpróbálja meggyőzni a túszokat, hogy a kormány lemondott róluk. Testvéreink nevében kérdezem vezetőinket, hogy lemondtak róluk?”

A fogságban meggyilkolt Elad Katzirra emlékezve, a felszólalók arra az állandó veszélyre figyelmeztetettek, aminek a túszok ki vannak téve. Ofri Bibasz-Lévi, akinek testvérét, Járdent feleségével és két kisfiával, köztük egy csecsemővel együtt hurcolták el a terroristák, azt mondta – „fél év telt el, és minden pillanat az utolsó lehet, és talán már az is volt. Katzirt élve rabolták el, majd a fogságban meggyilkolták. Élve rabolták el, mint Arielt, Kfirt, Sirit és Járdent, és a többieket, olyan sorsot szenvedett el, amiért csak imádkozni tudok, hogy ne érjen másokat is ott.”

Közvélemény

A háború fél évének eredményeire hivatkozva, a 12-es csatorna által közzétett felmérés adatai szerint, amennyiben ma tartanák a választásokat a Beni Gantz vezette Nemzeti Egység – 32, a Netanjahu által képviselt Likud – 19 mandátumra lenne jogosult. Továbbá, a Jes Atid – 15, a Sász – 11, a Jiszráél Bejtenu – 11, az Ocma Jehudit – 9, a Jahadut HaTora – 8, a Hadas-Ta’al – 5, illetve a Ra’am és a Meretz egyaránt 5 mandátumot szerezne.

A Vallásos Cioniznus és az Új Remény nem lépné át a választási küszöböt.

Összességében az ellenzék (beleértve a Gantz vezette Nemzeti Egységet) – 68, a koalíció (Gantz nélkül) – 47 mandátumra lenne jogosult.

A Midgam Intézet által végzett felmérés alapján kiderült, hogy a lakosság nem elégedett azzal, ahogyan Binjámin Netanjahu vezeti a gázai háborút. Ilymódon, a megkérdezettek 49%-a értett egyet azzal, hogy Netanjahu politikai érdekből hozza döntéseit, 35% szerint gyakorlati szempontok alapján cselekszik.

A válaszadókat továbbá arra kérték, hogy 1-10-ig terjedő skálán értékeljék a politikai és katonai vezetők működését. Ezek szerint Joáv Gallant védelmi miniszter és Herzi Halevi vezérkari főnök egyaránt 5,6; Gantz 5,3; míg Netanjahu 4,2 pontot kapott.

Arra a kérdésre, hogy az izraeli kormány eleget tesz vagy sem a túszok kiszabadításáért, a megkérdezettek mindössze 14%-a válaszolt meggyőződéssel igennel, összesen pedig 39%. Tovább, 29% válaszolt meggyőződéssel nemmel, összesen pedig 56%. 

A felmérés szerint a válaszadók 50%-a támogatja az előrehozott választásokat, 41%-a ellenzi, és 9% nem tudja.

The post Túszalku – újabb meg nem erősített remények first appeared on Új Kelet online.