Avi/ujkelet.live

A háború 184. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a heti kabinetülésén kijelentette, hogy ,,Izrael egy lépésre van a győzelemtől”, és ,,a Hamász az, aki megakadályozza a megállapodást”.

Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka kivonta az összes aktívan manőverező szárazföldi erőt Gázából, így csak egy dandár maradt, mely az övezetet kettészelő humanitárius folyosót biztosítja.

Netanjahu a kormány elleni tömeges tiltakozást és a tüntetők túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodásra való sürgetését kommentálva kijelentette, hogy elítéli ,,az erőszak minden formáját, a tüntetők elgázolását vagy rendőrök megtámadását”.

Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap a Déli Parancsnokságnál tartott helyzetértékelés után kijelentette, hogy az izraeli hadsereg kivonult Khan Juneszből, miután a Hamász megszűnt funkcionálni a térségben, hozzátéve, hogy a csapatok a Rafahban tervezett hadművelet előkészítéseként távoztak.

A hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy vasárnap azt mondta, hogy a Gázai övezetből való kivonulás ellenére a Hamász elleni háború folytatódik, és még koránt sincs vége. A hadsereg tudni fogja, hogyan térjen vissza a harcokhoz fegyverszünet esetén a fogolycsere részeként, és hogy a túszok hazahozatala sürgetőbb, mint más célok.

,,Nem hagyunk aktív Hamász-dandárokat az övezet egyetlen részén sem. Terveink vannak, és cselekszünk, amikor úgy döntünk. A támadó erőfeszítéssel egy időben engedélyezzük a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe. A Hamasz érdeke az, hogy humanitárius válságot mutasson be Gázában, és a háború befejezését szorgalmazza” – mondta Halevi. A hadsereg a Hamász 24 zászlóaljjából 19-et már megsemmisített, a maradék Rafahban van.

,,Amikor az elején háborúba indultunk, tudtuk és mondtuk, hogy sokáig fog tartani, hogy elérjük a célokat. Nagyon jelentős eredményeket értünk el a gázai harcok terén, de a célokat még nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, az összes túsz hazatérését, észak és dél összes lakosának biztonságban való hazatérését, valamint a Hamász felszámolását az egész Gázai övezetben, oly módon, mely lehetővé tesz egy kormányt, amely nem a Hamász a Gázai övezetben.”

,,Ez a valóság rendkívül összetett, és nincsenek egyszerű megoldások. Felelősséggel és elszántsággal folytatjuk a háborút. Nem szabad tévedésben lennünk”.

,,Mint mondtuk, bizonyos célok elérése sokáig tart, és nem hagyjuk annyiban, amíg el nem érjük őket. A túszok visszatérése fontos és sürgős, és az időzítése eltér a többi célétól”.

Északi front: Izraeli vadászgépek a délután csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet Radwan elit haderőihez tartozó egyik katonai komplexumra a dél-libanoni Khiamban.

A komplexumban hét, a terrorcsoport által használt épület volt. A hadsereg továbbá csapást mért a Hezbollah egyik parancsnoki központjára is Turában.

Korábban a nap folyamán rakétaesőt küldtek Libanonból a Golán-fennsíkra és Manara térségére. A hadsereg válaszul a rakétaindítókat támadta Kawkabában és Majsz al-Dzsabalban.

Készültség: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy újabb szakaszt zárt le az Északi Parancsnokság vészhelyzeti hadműveleti tárolóhelyiségeinek előkészítésében. A hadsereg szerint ez egy olyan lépés, amely szükség esetén elősegíti a parancsnokság felkészülését egy széles körű tartalékos mozgósításhoz. A bejelentés ,,Készültség a védelemből a támadásba való átmenetre” címmel futott.

Hútik: A jemeni hútik azt állították vasárnap, hogy rakétákat és drónokat indítottak egy brit és két izraeli hajó ellen, amelyek izraeli kikötőkbe tartottak, valamint számos amerikai fregatt ellen a Vörös-tengeren.

A húti katonai szóvivő egy televíziós nyilatkozatában közölte, hogy a műveletekre az elmúlt 72 órában került sor.

Izrael vagy az Egyesült Államok nem erősítette még meg a támadásokat, bár két brit tengerészeti szervezet hajók megtámadásáról számolt be Jemen közelében az éjszaka.

Tárgyalások: Egy izraeli politikai forrás vasárnap kijelentette a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti tárgyalások kapcsán: ,,Kritikus napokat élünk a megállapodás kilátásait illetően. Valóban folynak tárgyalások az Íd al-Fitr kezdetével kapcsolatos megállapodásról, ma este megtudjuk, hogy a Hamászt valóban érdekli-e a megállapodás”. Ezt megelőzően az Al Arabi Al Dzsadid katari újság egyiptomi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy valószínűleg humanitárius fegyverszünetre és az ellenségeskedés átmeneti leállítására kerül sor a kedden kezdődő Íd al-Fitr ünnep alatt.

A vasárnapi hadikabinet-ülés után úgy határoztak, hogy a Moszad kémszolgálat igazgatója által vezetett izraeli delegáció elutazik a kairói csúcstalálkozóra, és a tárgyalások lebonyolítására kapott felhatalmazásuk valamivel szélesebb lesz.

A túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások tartalmát ismerő egyik forrás azt nyilatkozta korábban a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy ,,Izraelnek nehéz döntéseket kell hoznia jelenleg, és ha nincs stratégia – akkor lehetetlen messzire jutni”.

Hazai front: A kormány arra kérte Gali Baharav-Miara főügyészt, hogy külön képviseletet kaphasson az ultraortodoxok katonai felmentése elleni petícióknál. A kérés lehetővé teszi a kormány számára, hogy magánügyvédet fogadjon fel, aki képviseli a Legfelsőbb Bíróságon a májusra tervezett tárgyaláson.

Joszi Fuchs kabinettitkár, Gil Limon főügyész-helyettesnek küldött vasárnapi levele szerint ,,nincs mód a Baharav-Miara és a kormány álláspontja közötti jelentős szakadék áthidalására”.

Az állam jelenleg a jogi válaszán dolgozik a Bíróság döntésére, amely megtiltotta a kormánynak, hogy pénzeszközöket biztosítson ultraortodox jesiváknak, ahol besorozásra alkalmas diákok tanulnak. Az ítélet gyakorlatilag megszüntette közel 50 000 nappali tagozatos Talmud-hallgató támogatását.

Politikai háttér: Tizennyolc prominens rabbi, aki kapcsolatban áll a szefárd ultraortodox Sasz párttal, vasárnap elutasított minden kompromisszumot az ultraortodox zsidók besorozásával kapcsolatban.

A jesiva vezetők és befolyásos rabbik, köztük Ovadia Joszef, Jichák Jozsef szefárd főrabbi fia által aláírt levél az askenázi ultraortodox társadalom vezetőihez hasonló álláspontot fogalmaz meg, ahol több vezető elutasította a besorozást.

„A megalkuvás tönkretételhez vezet” – áll a dokumentumban, hozzátéve: „Nem fogunk megrettenni attól, hogy börtönbe kerülünk”, és „bátran adjuk lelkünket szent Tóránk őrzésére”.

Az „Egyértelmű utasítások a hadkötelezettségre vonatkozó határozatokkal szemben” című dokumentum kimondja, hogy az ultraortodoxok részvételének növelésére irányuló nyomás egy „rosszindulatú terv” része, amelynek célja, hogy „ellenőrzésük alá vonja” az ultraortodox közvéleményt, és „csökkentse azok számát, akik betartják” a Tóra parancsolatait.

A Sasz szellemi vezetése gyakorlatilag lépésről lépésre elutasította Netanjahu törvénytervezetét, veszélyeztetve a koalíció egységét.

The post Frontok, kritikus pillanatok Kairóban és besorozás first appeared on Új Kelet online.