ujkeletlive

Politika

Beni Gantz tegnap esti bejelentése, miszerint frakciója kilép a Hamász október 7-i támadása után alakult válságkormányból, mindössze idő kérdése volt azt követően, hogy a Nemzeti Egység vezetője a múlt hónapban előre jelezte távozási szándékát, amennyiben a miniszterelnök nem gondoskodik az általa szükségesnek tartott változásokról.

A hadikabinet immár volt minisztere azzal kezdte beszédét, hogy pártja a Szimchát Tóra-i mészárlások, és azt követően kezdődött háború következtében kialakult válsághelyzet miatt, és a politikai nézeteltérések ellenére, kizárólag az ország érdekében csatlakozott Binjámin Netanjahu kormányához.

Sajnos Netanjahu megakadályozza, hogy a valódi győzelem felé haladjunk, nehéz szívvel, de teljes szívvel távozunk ma a szükségkormányból,” – tette hivatalossá döntését, megjegyezve azt is, hogy Netanjahu egységről szóló beszédei egy olyan valóságot takarnak, amelyhez hozzátartozik, hogy a sorsdöntő stratégiai döntéseket politikai megfontolásoknak alárendelve, habozással és halogatással hozzák, – utalt ilymódon a koalíció radikális partnerei – Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági, és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által a döntéshozó miniszterelnökre kényszerített meggondolatlan követelésekre.

Emellett, Netanjahu egykori vezérkari főnöke és védelmi minisztere előrehozott választásokra szólított fel, hangsúlyozva az októberi Hamász támadás után a többség által megbízott legitim, valódi egységkormány létrejöttének fontosságát, továbbá az október hetedikei támadásokat illeti ismételten felszólított egy nemzeti vizsgálóbizottság mielőbbi felállítására.

Gantz távozása, az amúgy frakciója nélkül is stabil 64 mandátummal rendelkező Netanjahu-kormányból nem jelenti annak szükségszerű szétesését, de a racionális döntésekre hivatott hadikabinet hiányában a koalíció destabilizálódhat. A kilépés várható következményeként a még inkább bizonytalanná váló Gázában fogvatartott túszok kiszabadítása mellett, az ultraortodoxok sorozása miatt kialakult feszültség a politikai válság súlyosbodását eredményezheti. Emellett, a hadikabinet minisztereként több mint nyolc hónapig Washingtonban, és az arab államok által mérsékeltnek tartott Gantz nélkül, Netanjahu erősebb amerikai és nemzetközi nyomással fog szembesülni.

Tegnap esti bejelentését követően Gantz, és frakciójának kabinetben helyet foglaló két másik tagja, 48 órán belül hatályba lépő lemondólevelet küldött a miniszterelnöknek.

Netanjahu az élőben közvetített beszéd közben utasította el a döntést, mondván – „Izrael egzisztenciális háborúban áll több fronton is. Beni, ez nem a hadművelet feladásának, hanem erőink egyesítésének az ideje.”

A miniszterelnök továbbá, a lemondás átgondolására szólította fel Gantzot miközben azt ígérte, hogy harcolni fog a végső győzelemig, és az összes háborús cél eléréséig, beleértve a túszok szabadon bocsátását, illetve a Hamász felszámolását. Netanjahu, emellett kijelentette, hogy „ajtaja nyitva áll minden olyan cionista párt előtt, mely hajlandó vállalni a terhet, és segíteni ellenségeink feletti győzelem elérésében, biztosítva polgáraink biztonságát.

A Nemzeti Egység kilépése eredetileg egy nappal az említett ultimátum lejárata előtt, azaz szombat este történt volna, de a Hamász fogságából kiszabadított túszok megmentésének örömhírére való tekintettel a tervezett sajtótájékoztató halasztásra került. Gantz egyébként tudott a mentési műveletről, de nem akart változtatni a korábban bejelentett időponton, nehogy gyanút keltsenek a Hamász parancsnokai körében.

Előzmények

A sikeresen kimenekített négy túsz hazatérése körüli eufórikus hangulat közepette, Netanjahu és a szefárd Sász vezetője, Árje Deri szombat este közleményt adott ki, amelyben maradásra szólította fel Gantzot, aki azonban egyértelművé tette, hogy az ideiglenes halasztáson kívül nem történt változás terveit illetően.

A tegnap estére időzített beszéd előtt a miniszterelnök bejelentette a hadi, illetve a kibővített biztonsági kabinet összehívását, de Gantz és pártjának érintett tagjai közölték, hogy nem vesznek részt a megbeszélésen.

Szintén Gantz nyilatkozata előtt a gázai hadosztály parancsnoka, Avi Rosenfeld dandártábornok bejelentette, hogy visszavonul a hadseregből, a Hamász október 7-i terrortámadásához vezető kudarcokban való részvétele miatt.

A bejelentés politikai fogadtatása

Visszatérve a tegnap esti beszédre, Gantz a hadikabinet Netanjahun kívüli másik mandátumával rendelkező tagja, Joáv Gallanthoz intézte szavait, méltatva bátorságát és vezetői képességeit, ami nem csak arról szól, hogy kimondjuk, mi a helyes, hanem arról is, hogy azt tegyük, ami helyes. Továbbá, a maga részéről, hangsúlyozta, hogy nem szélhámos és nem is olyan választott képviselő, aki politikai karrierjét az állam szükségletei fölé helyezné.

Egy dolgot ígérek: kész vagyok meghalni a gyermekeitekért,” – tette hozzá Gantz, majd bocsánatot kért a még mindig fogvatartott 120 túsz hozzátartozóitól, amiért nem sikerült megmenteni szeretteiket.

Sokat tettünk, de kudarcot vallottunk. Közülük sokat még nem tudtuk hazahozni. A felelősség az enyém is,” – ismerte el, és megígérte, hogy ellenzékben is támogatni fogja a folyamatban lévő túszalku tárgyalásokat.

Végezetül, arra a kérdésre, miszerint távozása a szélsőjobboldal befolyást erősítheti a koalícióban, Gantz nem válaszolt közvetlenül a kérdésre, de azt elismerte, hogy aggódik Izrael Államért.

Tudjuk, hogy a harcok még sokáig, sok éven át folytatódnak. Tehát meg kell választanunk a megfelelő prioritásokat, a megfelelő harci frontokat, a megfelelő katonai hadműveleteket, és a megfelelő egységet,”- tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Netanjahu és Deri maradásra szólította fel, Gantz távozása a kormány oldalon nem okozott túlzott aggodalmakat, az ellenzék részéről Jáir Lapid [Jes Atid] és Avigdor Lieberman [Jiszrael Beitenu] által viszont jó fogadtatásban részesült. A baloldali ellenzéki frakciók már kevesebb lelkesedéssel vették tudomásul a bejelentést, túl későinek nevezte a döntést.

A koalíció radikális tagjai közül Szmotrich elismeréssel nyilatkozott a nyolc hónappal korábbi kormányhoz való csatlakozást illetően, mondván – „bátor és helyes dolgot tettél, és ezért megérdemled, hogy megbecsüljenek,” ugyanakkor a felmondást illetően a felelősséget Gantzra hárítva, kijelentette –„nincs kevésbé méltóságteljes cselekedet, mint háború idején lemondani egy kormányról. Pontosan ez volt Szinwár, Naszrallah és Irán célja, és sajnos teljesíted a kérésüket.”

A Nemzeti Egység kilépésére régóta várakozó Ben-Gvir nem méltatta Gantz korábbi érdemeit, hanem egyből a lényegre térve, nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a hadikabinet megüresedett helyét követelve.

Eljött az idő, hogy bátor döntéseket hozzunk, hogy valódi elrettentést érjünk el, és biztonságot teremtsünk a déli, északi és egész Izrael lakosai számára,” – áll a levélben, amelyet Ben-Gvir nem mellesleg védelmi miniszterként írt alá. Emellett, a sorok között arra utalt, mintha Gantz egyedüli felelősként az október hetedikei mészárlások előtt is a kormány tagja lett volna, ami nem felel meg a valóságnak.

The post Gantz ígéretéhez híven kilépett, Ben-Gvir követeli a helyét a hadikabinetben first appeared on Új Kelet online.