Avi/ujkelet.live

A háború 247. napja: Az Izraeli Védelmi Erők, az elit Jamam terrorelhárító egység és a Sabak belbiztonsági szolgálat harcosai az Arnon-hadművelet keretében tegnap masszív lövöldözés alatt kimenettek négy túszt és a különleges erőket a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeiratból.

A hadsereg este megosztotta a Sajetet 13 haditengerészeti kommandósainak sisakkamera felvételeit a pillanatról, amikor a különleges erők a Hamász terrorszervezet fogságából kimentett izraeli túszokat egy helikopter-leszállóhoz viszik majd Izraelbe szállítják helikopterrel.

A hadsereg szerint az Ejtőernyős-dandár felderítő egysége is segítette a Jamam és Sabak harcosainak erőfeszítéseit a négy kimentett túsz kivonására Nuszeiratból.

Ezzel egyidejűleg a légierő elit Saldag és 669 egységeinek harcosai a jamamos Arnon Zmora főfelügyelő sebeinek ellátásan dolgoztak, aki végzetes sérüléseket szenvedett a négy túsz közül hármat őrző Hamász terroristák lövéseinek következtében.

Zmora a kórházba érkezéskor belehalt sérüléseibe, és a Nyár magvai mentőakciót később az ő tiszteletére Arnon-hadműveletnek nevezték el.

Gyászolók ezrei, köztük a Gázában fogva tartott túszok családjai vettek részt ma a temetésén Jeruzsálemben.

A hadsereg szintén vasárnap közzétett egy videót a pillanatról, amikor Járon Finkelman vezérőrnagy, a Déli Parancsnokság vezetője értesítette a vezérkari főnököt, hogy a négy túsz közül hármat kiszabadítottak.

„Vezérkari főnök, jelentem, hogy a három gyémánt éppen most indult el [helikopterrel] a helikopter-leszállóhelyről az országba” – hallható Finkelman a videóban, a gyémánt kódnevet használva Almog Meir Dzsan, Andrei Kozlov és Slomi Ziv túszokra. Noa Argamanit egy másik épületből mentették ki.

A hadsereg a Kfir-dandár csapatairól is megosztott egy felvételt a közeli mentőakció közepette Gáza középső részén. A 7. páncélosdandár a Hamász terroristáival harcolt a térségben, és segítette a mentést.

Északi front: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap helyzetértékelést tartott magas rangú tisztekkel a libanoni határon, közölte hivatala.

A minisztérium szerint Gallant tájékoztatást kapott a közelmúltbeli izraeli műveletekről a térségben, valamint Izrael azon erőfeszítéseiről, hogy meghiúsítsa a Hezbollah terrorszervezet dróntámadásait.

A miniszter ,,hangsúlyozta [a tiszteknek] a fontosságát a Hezbollah terroristák és parancsnokaik likvidálásának folytatásának”.

Távozás: A gázai hadosztály parancsnoka, Avi Rosenfeld dandártábornok este bejelentette, hogy visszavonul a hadseregből, a Hamász október 7-i terrortámadásához vezető kudarcokban való részvétele miatt.

A Déli Parancsnokság vezetőjének és a vezérkari főnöknek írt levelében Rosenfeld közölte: ,,Mindenkinek felelősséget kell vállalnia a maga részéről, október 7-én kudarcot vallottam életem küldetésében, hogy megvédjem a [gázai] határközösségeket”.

Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala szerint a hadikabinet 18:30-kor összeül Jeruzsálemben. Az ülést a tervek szerint 20:30-kor a biztonsági kabinet találkozója követi.

Beni Gantz miniszter (Nemzeti Egység) a hadikabinet ülése után várhatóan bejelenti be, hogy kilép a vészhelyzeti kormányból.

A 13-as csatorna szerint sem Gantz, sem párttársa, Gadi Eizenkot nem vesz részt a hadikabinet ülésén.

The post Új videók a túszmentés pillanatairól és politika first appeared on Új Kelet online.