Avi/ujkelet.live

A háború 247. napja: Az Arnon-hadművelet kapcsán, melynek keretében Izrael sikeresen kimentett négy túszt, a Ynet hírportál szerint szemtanúk azt nyilatkozták az Asharq szaúdi csatornának ma reggel, hogy a merész hadművelet tegnap délelőtt 11 óra körül kezdődött, amikor „a különleges egység erőinek csapata” a Netzarim-folyosó felől érkezve belépett a Nuszeirat menekülttáborba.

A jelentés szerint a fedett erők között nők is voltak, a harcosok gázai családoknak álcázták magukat. A szemtanúk azt állították, hogy amikor Nuszeirat lakói megkérdezték a harcosokat, honnan jöttek, és mi a céljuk a menekülttáborban, azt válaszolták, hogy ,,a masszív légicsapások” miatt menekültek el a déli Rafahból, és úgy döntöttek, házat bérelnek a piac környékén. A szemtanúk elmondása szerint ezen a ponton a harcosok arra az épületre mutattak, ahol Noa Argamanit tartották fogva. Az erők továbbá egy olyan járművel érkeztek Nuszeiratba, amely tele volt az övezetben kitelepítettekre jellemző felszereléssel, például matracokkal és a helyiekével azonos ruhákkal, hogy ne keltsenek gyanút.

A jelentés szerint az erők két csoportra oszlottak, és az Al-Awda egészségügyi központ területére és a kórháztól 200 méterre lévő házba mentek. A szemtanúk szerint Argamani kimentése viszonylag egyszerű volt a másik három túszéhoz – Andrei Kozlov, Almog Meir Dzsan és Slomi Ziv – képest, és a műveletekhez fedezéket kaptak a földről, tenger felől és a levegőből.

Az akció 12 órakor érte el a csúcspontját, amikor további erők érkeztek a kimentésükre egy segélyszállítóban. A csapatok ugyanazon az úton tértek vissza, ahonnan jöttek, és a rájuk váró helikopterek segítségével evakuálták őket.

Al-Dzsazíra

Noa Argamanit az Al-Dzsazíra újságírója és annak orvos édesapja tartotta fogva, hintette el szombaton egy palesztin, aki az Euro-Med Emberi Jogi Megfigyelő Szervezet elnöke.

Rami Abdu tweetje szerint ,,az Izraeli Védelmi Erők által Nusziratban végrehajtott gyilkosságokat dokumentáló első tanúvallomásban az EuroMed arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg létrán jutott be Dr. Ahmed al-Dzsamal házába. A csapatok megölték a 36 éves Fatimát a lépcsőn, majd berontottak a házba, és megölték a férjet, a 36 éves Abdullah al-Dzsamal újságírót és 74 éves apját, Dr. Ahmedet – az unokák szeme láttára. A hadsereg lelőtte lányukat, a 27 éves Zainabot is, súlyosan megsebesítve.”

Abdullah al-Dzsamal az Al-Dzsazíra fotósaként szolgált, és a háború kezdete óta szinte minden nap publikált a Palestine Chronicle-ban. Pénteken, egy nappal a hadművelet előtt írt a nuszeirati polgármester likvidálásáról, ,,a legjobb polgármesternek” nevezve Ejad al-Magharit, aki az Izraeli Védelmi Erők szerint ,,kiterjedt múlttal rendelkező terrorista volt a Hamászban”.

The post Kitelepítettnek álcázva jutottak el a különleges erők a túszokhoz first appeared on Új Kelet online.