Avi/ujkelet.live

A háború 266. napja, déli front: Az elmúlt nap során az Izraeli Védelmi Erők a Gázai övezet északi részén ,,jelentős” támadásokat hajtott végre, megölve több tucat terroristát, akik egy iskolában és más UNRWA-létesítményekben (az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete) rejtőztek.

Péntekre virradóra egy vadászgép likvidálta a Hamász egyik terroristáját a Gáza középső részén lévő Deir al Balach egy épületében, az izraeli által kijelölt humanitárius övezetben.

,,A terrorista a humanitárius területről tevékenykedett, amelyet a szervezet pajzsként használ terrorista tevékenységhez” – közölte a hadsereg.

A támadás előtt a hadsereg azon dolgozott, hogy evakuálja a civil lakosságot az épület területéről. Továbbá légi megfigyelést, precíziós lőszert és más eszközöket vetettek be, hogy csökkentsék a civilek megsebesítésének kockázatát.


Társasjáték: A Nahal-dandár harcosai a dél-gázai Rafah térségében, a 162. hadosztály alatt folytatják a harcot.

A katonák a műveletek során találtak egy gyerekeknek szánt társasjátékot: a Kígyók és létrák egy verzióját, a cél Jeruzsálem elérése, miközben terrortámadásokat hajtanak végre Izrael városaiban.

A környéken végzett további kutatások során a harcosok számos fegyvert találtak lakóházakban. A talált fegyverek között voltak gránátok, bombák, időzítők bombák élesítésére, töltények és egyebek.


Északi front: A légvédelmi rendszerek délután lelőttek egy Libanonból az izraeli légtérbe belépett ,,gyanús légi célpontot” – feltehetően drónt – Galilea-földnyelv felett.

A szirénák aktiválódtak Kfar Blum és Amir közösségekben az elfogás következtében lehulló repeszek miatti aggodalomból.

Később a hadsereg közölte, hogy vadászgépek csapást mértek a Hezbollah egyik katonai épületére a dél-libanoni Kafr Kilában, miután terroristák tevékenységét azonosították benne.

Továbbá vadászgépek célba vettek egy másik katonai épületet Chichine-ben.

A nap folyamán a tüzérség ágyúzta Naqura térségét, fenyegetések elhárítása céljából.

Korábban a hadsereg számos páncéltörő rakéta kilövését azonosította Libanonból Nyugat-Galileára, sérülés nem történt.


Fegyverek: Az izraeli hadsereg vezérkari főnök-helyettese, Amir Baram vezérőrnagy amerikai tisztviselőkkel megvitatta, ,,hogyan lehetne felgyorsítani az izraeli hadsereg számára szükséges lőszerek szállításának ütemét” a héten az Egyesült Államokban tett látogatásán.

Baram Joáv Gallant védelmi miniszterrel utazott az Egyesült Államokba, egy Gázára, Libanonra és Iránra valamint az Izraeltől visszatartott bombák szállítmányának felszabadítására összpontosító látogatásra.

A hadsereg közleménye szerint Baram találkozott a US CENTCOM, a NORTHCON, a haditengerészet, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága és a Védelmi Minisztérium magas rangú parancsnokaival, és ,,stratégiai megbeszélést folytatott az amerikai hadsereg és a Pentagon magas rangú tisztviselőivel a Gázai övezetre és Libanonra vonatkozó műveleti tervekről”, valamint ,,Irán és meghatalmazottjai elleni előkészületekről, valamint az Izraeli Védelmi Erők és az amerikai hadsereg közös érdekeiről” a Közel-Keleten.

A vezérkari főnök-helyettese ,,megbeszélte kollégáival, hogyan lehetne felgyorsítani a hadsereg számára szükséges lőszerek szállításának ütemét, amelyről közös gyorsítási és ellenőrzési mechanizmusokról állapodtak meg”.


Petíció: Gila Canfy-Steinitz legfelsőbb bírósági bíró pénteken arra kötelezte az államot, hogy egy hónapon belül válaszoljon a túszok és a mészárlás áldozatainak rokonai által benyújtott, az október 7-i történéseket vizsgáló állami vizsgálóbizottság felállítását követelő petícióra.

A petíció válaszadói a kormány, Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Járiv Levin igazságügyi miniszter és Gali Baharav-Miara főügyész.


Belharcok: Éles összetűzésre került sor az éjszaka a biztonsági kabinetben a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, Joáv Galant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök között. Az egyik miniszter, aki jelen volt az ülésen, azt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy ,,soha nem hallottam a vezérkari főnököt így kiabálni egy megbeszélésen”.

A médiának kiszivárogtatott szóváltások:

Szmotrich miniszter Halevi vezérkari főnöknek: ,,Nem akarod, hogy kimondjam, ki volt itt aki aludt október 6-án.” Erre a vezérkari főnök kiabálva felállt, és lehordta a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza kijelentését.

Gallant miniszter: ,,Nem tűröm, hogy a miniszterek az izraeli hadsereget támadják – nem volt még ilyen az ország történetében.” Ezen a ponton Binjámin Netanjahu miniszterelnök közbelépett, és így válaszolt: ,,Mind a vezérkari főnök két héttel ezelőtti, mind Szmotrich ma esti nyilatkozata elfogadhatatlan.”

Gallant miniszter Halevi mellé állt, és Netanjahu miniszterelnöknek címezve kijelentette: ,,Nem engedheted meg, hogy a kabinet miniszterei rendszeresen becsméreljék az Izraeli Védelmi Erőket és a Sabakot.” Netanjahu szembeszállt Szmotrich miniszterrel, és körülbelül egy óra múlva a pénzügyminiszter bocsánatot kért.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post Kígyók és létrák gázai verzió, terroristáktól gyerekeknek first appeared on Új Kelet Live.