Avi/ujkelet.live

A háború 266. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 19 éves Eyal Shynes őrnagy Afik kibucból, a Nahal-dandár 931. zászlóaljának katonája tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban.

Halálával 316-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A katonát egy Hamász orvlövész ölte meg Rafahban.


Vizsgálat: Tegnap hajnalban a 22 éves Alon Szakagdzsu százados elesett és tizenhat másik katona pedig megsérült, amikor útszéli bombák robbantak fel a dzsenini menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe). A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget.

A hadsereg vizsgálata szerint a bombákat körülbelül másfél méter mélyre temették a földben. Bár a D9-es buldózer és a kotró átvizsgálta az utat, a bombák nem robbantak fel az út feltúrása részeként, hanem csak akkor, amikor a terroristák távolról élesítették őket.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint 40-50 kilogramm tömegű bombákról van szó, amelyeket házilag gyártottak. Ez az oka annak is, hogy a hadsereg az elmúlt hónapokban azon munkálkodott, hogy megakadályozza a szabványos robbanóanyagok Iránból és Irakból Jordánián keresztül Júdea és Szamária területére történő csempészetét.

A hadsereg becslése szerint az incidens egy tervezett rajtaütés eredménye volt, mivel néhány másodperccel azután, hogy a Haruv felderítők mentőerői megérkeztek a páncélozott járművekkel, hogy elláthassák egy Panther páncélozott csapatszállítót ért első robbanás sebesültjeit, élesítették a második bombát is. Ez azt jelzi, hogy a terroristák figyelték a helyszínt, és vártak az élesítéssel, amíg a katonák elhagyják a járműveket, és már nincsenek védve.


Harcok: Az izraeli hadsereg reggel megerősítette, hogy hírszerzési információk alapján új célzott hadműveletet indított a Hamász terroristái és infrastruktúrája ellen Gázaváros Szedzsaijja negyedében.

A műveletet a 98. hadosztály hajtja végre. A Hamász több tucat helyszínét megsemmisítették a levegőből, miközben a szárazföldi csapatok benyomultak.


Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap dróncsapással megölte a Hezbollah két terroristáját a dél-libanoni at-Tiriben.

Vadászrepülőgépek pedig a Hezbollah egyik katonai épületét támadták a dél-libanoni Ramyehben.

A vadászgépek az ejszaka csapást mértek a Hezbollah katonai épületeire a dél-libanoni Khiamban és Odaisszében.

A támadásokra azután került sor, hogy a Hezbollah tegnap mintegy 35 rakétát lőtt Izrael északi részére.

A libanoni rakétaeső következtében tűz ütött ki Birija térségében. A Ziv Orvosi Központba négy, füstbelélegzés következtében könnyebben megsérült személy érkezett ellátásra.


Aggodalom: Magas rangú amerikai tisztviselők figyelmeztették Izraelt, hogy még a Hezbollah határvonaltól való hátra szorítására irányuló korlátozott művelet is jelentős mértékű regionális háborút robbanthat ki, amely magában foglalja Irán és iraki és jemeni meghatalmazottjainak részvételét is, jelentette tegnap este a KAN.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta Joáv Gallant izraeli miniszternek találkozójukon: ,,Sem ti, sem Libanon nem akar háborút, az katasztrófa lesz.”

A Hezbollah a maga részéről nem hiszi, hogy Izrael háborút kezdene ellene, a politikai és biztonsági körtől érkező fenyegetések és figyelmeztetések ellenére sem. A részletekről tájékoztatott források szerint a Hezbollah illetékesei az elmúlt napokban és hetekben ezt mondták a nyugati diplomatáknak.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő kifejtette, hogy a gázai patthelyzet miatt megnőtt a libanoni háború lehetősége. A Politico tegnap este arról is beszámolt, hogy az amerikai hírszerzés becslései szerint a következő hetekben nagyszabású konfliktus törhet ki Izrael és a Hezbollah között, ha nem sikerül tűzszüneti megállapodást kötni Izrael és a Hamász között. Míg az amerikai tisztviselők próbálják csillapítani a két felet, az Izraeli Védelmi Erők és a Hezbollah haditervet készít, és további fegyverek beszerzése is folyamatban van – közölte a hírszerzési tájékoztatók részleteit ismerő két magas rangú amerikai tisztviselő. Egy másik magas rangú tisztviselő szerint a kockázat most magasabb, mint az elmúlt hetekben bármikor.


Közelebb jönnek: Az NBC pedig három amerikai védelmi tisztviselőre és egy volt amerikai tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a Pentagon közelebb helyezi az Egyesült Államok katonai erőforrásait Izraelhez és Libanonhoz, hogy készen álljon az amerikaiak evakuálására.

A USS Wasp helikopterhordozó hajó és a különleges műveletekre alkalmas 24. expedíciós egység tengerészgyalogosai szerdán a Földközi-tenger területére érkeztek. A Wasp a Földközi-tenger keleti részén leszen bevetve, hogy készen álljon a katonai segítséggel támogatott távozásra és más küldetésekre.

A terveket ismerő amerikai tisztviselő szerint a Wasp és az expedíciós egység katonai erőt felvonultatni hivatott, és elrettenteni is a regionális eszkalációtól.


Fegyverek: A Biden-kormány várhatóan hamarosan leszállít mintegy 1700 darab 500 fontos bombát, amelyek egy Izraelnek szánt fegyverszállítmány részét képezik, amit áprilisban felfüggesztettek az Egyesült Államok aggodalmai miatt az Izraeli Védelmi Erők dél-gázai Rafahban indított hadműveletével kapcsolatban, hivatkozott a Walla hírportál egy amerikai és egy izraeli tisztviselőre.

A bombákat várhatóan Izrael Rafah-hadművelete után fogják leszállítani, ami a becslések szerint két héten belül lezárul. Izrael azt állítja, hogy szüksége van a bombákra arra az esetre, ha a Hezbollah ellen folytatott harc az északi határon teljes háborúvá fajulna.

Amerikai és izraeli tisztviselők szerint a Biden-kormánynál még mindig felülvizsgálat alatt áll a szállítmány másik része, amely 1800 darab 2000 fontos bombát tartalmaz.

  • Magas rangú amerikai és izraeli tisztviselők szerint a 2000 fontos bombák szállítmányának ügyét nem sikerült megoldani Joáv Gallant védelmi miniszter washingtoni látogatása során, és továbbra is felülvizsgálat alatt áll.
  • Múlt csütörtökön a Fehér Házban tett látogatása során Biden tanácsadói azt mondták Ron Dermer stratégiaügyi miniszternek és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadónak, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök videója ártott a bombaszállítmány feloldására tett erőfeszítéseknek.
  • Két amerikai tisztviselő szerint Biden tanácsadói közölték Dermerrel és Hanegbivel, hogy a szállítmányt most nem oldják fel, mert ,,Netanjahu nem parancsol az elnöknek”.

Az izraeli forrás azt állította, hogy az 500 fontos bombákat nem tartották vissza, hanem ,,összekeveredtek” a 2000 fontos bombákkal ugyanabban a szállítmányban.

Az amerikai tisztviselő szerint a Fehér Ház fő gondja az első naptól fogva az, hogy Izrael a 2000 fontos bombákat bevetné Gázában, nagy pusztítást okozva a civilekben.


Szankciók: A kanadai kormány szankcionálta az Amana mozgalmat, a Júdea és Szamária-i telepesek fő szervezetét és a veterán telepes, Daniella Weisst az izraeli egyénekre és entitásokra vonatkozó szankciók új körének részeként „az erőszakos cselekmények elősegítésében, támogatásában vagy pénzügyi hozzájárulásában játszott szerepük miatt … palesztin civilek és vagyonuk ellen” – áll Kanada közleményében.

  • Kanada az első kormány, amely szankcionálta az Amanát, amely a telepek egyik zászlóshajója. A mozgalom élén Ze’ev Hever, a 80-as években aktív Zsidó Ellenállás terrorszervezet volt tagja áll.

Weiss a Nahala mozgalom vezetője, amely illegális előőrsök létrehozásán dolgozik, és ő állt Eviatar előőrs létrehozása mögött.

A Lehava mozgalom és alapítója, Bentzi Gopstein szintén azok közé tartozik, akiket szankcionáltak. Gopstein Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszternek ad tanácsot a rendőrséggel, a rendőrfőkapitánnyal és a szervezet tisztjeivel kapcsolatos kérdésekben.

Kanada szankciókkal sújtotta még:

  • Einan Ben Nir Amram Tandzsilt, akit a héten hat hónap közmunkára ítéltek, és pénzbírságot is kapott, miután megtámadott egy baloldali aktivistát Júdea és Szamáriában.
  • Elisa Jered, az Otzma Jehudit párthoz tartozó Limor Szon Har-Melech volt szóvivője. 2023-ban a palesztin Burqa faluban elkövetett gyilkosság gyanúja miatt letartóztatták.
  • Ely Federman, aki sok erőszakos összecsapásban vett részt pásztorokkal a Har Hebron déli részén.
  • Meir Ettinger, akit korábban a Dombtető Ifjai egyik vezérének tartottak.
  • Salom Zicherman, akit 2022-ben baloldali aktivisták megtámadásáért ítéltek el.
  • Néhányat közülük korábban az Egyesült Államok és több európai ország is szankcionált.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter azt mondta, hogy minden szankció „kísérlet arra, hogy nagy mértékben jutalmazzák a terrorizmust és a Hamász izraeli civilek ellen elkövetett mészárlását, és arra kényszerítenek bennünket, hogy terrorista államot hozzunk létre Júdeában és Szamáriában”.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post 316, vizsgálat, aggodalmak, fegyverek és szankciók first appeared on Új Kelet Live.