ujkeletlive

Táncolni fogunk még – zenei emlékfesztivál a Jarkon parkban 

Tegnap este neves izraeli énekesek és művészek léptek fel a re’imi Nova fesztivál áldozatai emlékére rendezett koncerten a tel-avivi Jarkon parkban, támogatva a Hamász fogságában lévő 120 túsz kiszabadítását.

A meghívottak között a hazai zenei élet olyan prominens képviselői jelentek meg a színpadon, mint Aszaf Amdurszki, Benaia Barabi, Beri Szakarof, Zehava Ben, Mose Ben Ari, Ninet Taeb, illetve számos közkedvelt zenekar.

Az összegyűlt, mintegy 35 ezer támogató előtt Zehava Ben együtt énekelte a cháim seli dalt azokkal az édesanyákkal, akik a re’imi mészárlások során vesztették el gyermekeiket.

„Október hetedike óta minden felszakadt bennem, és úgy érzem nincsenek határok, nincsenek akadályok, minden szabad és megengedett, hogy kifejezzem magam és a fájdalmamat. Nagyon megható, hogy megadták nekünk a jogot és a rangot, biztos vagyok benne, hogy gyermekeink büszkék ránk,”  – nyilatkozta Írisz Ben Lulu, aki 25 éves fiát Orelt, a Nova fesztivál bárjának menedzserét gyászolja.

Nimrod Arnin, a Nova fesztivál egyik alapítójának beszédét követően, a rendezvény a 405 re’imi áldozat emlékére egy perces néma gyásszal kezdődött.

„Minden eltelt nappal a fájdalom egyre nő, mint egy seb, ami nem hajlandó begyógyulni. Ma este nagy izgalommal állok itt. A ‘Nova’ egy varázslatos hely, ahol megáll az idő. Azon az október eleji szombaton a fény tétetett próbára,” – szólt Arnin az összegyűltekhez, mondván, „a sötétség kihívását átélve, a pillanatnyi megvilágosodásban megértettük, mi lesz életünk lényege: újra táncolni fogunk!Bántani tudnak, de soha nem tudnak legyőzni minket. Erősebbek voltunk náluk, és ez így is marad.”

A belépőjegyek értékesítéséből befolyt összeget a szervező Nova az elesettek megemlékezését, szeretteiket elvesztett családok, valamint a túlélők lelki és testi gyógyulási útjának támogatásának finanszírozására fordítja.

Politika – a kabinet elfogadta Szmotrich legújabb telepescsomagját, kiegészítve a Palesztin Hatóság elleni szankciókkal, cserébe a színfalak mögött a pénzügyminiszter beleegyezett a hatóság adóalapjainak felszabadításába

A politikai-biztonsági kabinet tegnap este jóváhagyott egy sor, Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által támogatott intézkedést, többek között a Júdea és Szamária területén élő telepek megerősítésére, illetve a Palesztin Hatóság elleni szankciók bevezetésére, arra hivatkozva, hogy ez utóbbi üdvözölte a hágai bíróságon Izrael ellen hozott intézkedéseket, köztük Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter elleni elfogatóparancsot.

A kabinet által megszavazott intézkedéscsomag magában foglalja a Palesztin Hatóság vezető tisztségviselői különböző engedélyeinek és kedvezményeinek visszavonását, mozgásuk korlátozását, azaz az országból való elhagyásuk megakadályozását, valamint uszító bűncselekményeik elleni érvényesítést.

Emellett, a miniszterek jóváhagyták a szamáriai Eviatar, Szde Ephraim és Givat Aszaf binjámini, Helec Gus-ecioni, illetve a Hebron-hegyi Adorain előőrsök szabályozását, számszerint ugyanannyit, ahány ország az elmúlt hónapban egyoldalúan elismerte a Palesztin államot.

A júdeai és szamáriai építkezésekkel kapcsolatban, továbbá jóváhagyták az építkezési pályázatok közzétételét, illetve a Legfelsőbb Tervezői Tanács összehívását több ezer lakóegység jóváhagyását illetően.

Hetek óta tartó megbeszélések után az izraeli kormány megfelelő választ támogat a Palesztin Hatóság által vezetett Izrael-ellenes intézkedésekre. A Palesztin Hatóság elleni szankciók és a közösségek támogatása egyértelmű üzenet: minden olyan ország számára, amely egyoldalúan államként ismeri el a Palesztin Hatóságot, mi egy közösséget hozunk létre. A Palesztin Hatóság csatlakozott a Hamászhoz, amely megpróbál ártani Izraelnek itthon és külföldön, és mi harcolni fogunk ellene. Akinek bizonyítékra volt szüksége, október 7-én megkapta. Egy palesztin állam Izrael szívében egzisztenciális fenyegetést jelent, nem fogom megengedni, hogy egy ilyen katasztrófa Izrael államot érje,” – közölte Szmotrich.

A Binjámin Regionális Tanács vezetője, aki egyben a Jesha Tanács elnöke, Iszráel Ganz üdvözölte az öt előőrs jóváhagyását Júdeában és Szamáriában. Netanjahu hivatala, bár általában bejelenti a kabinetszintű döntéseket, nem adott ki nyilatkozatot a tegnap esti jóváhagyott intézkedésekről.

A héber média jelentései szerint, amikor a kabinetben lezajlott megbeszélésen Szmotrich követelte az Aviatar illegális előőrs azonnali rendezését, heves vita alakult ki a résztvevők között, ezért a miniszterelnök szüntetet jelentett be, miközben korlátozott konzultációt folytatott az érintettel és Ron Dermerrel.

Netanjahu, a várható washingtoni reakciók miatt is érdekelt Szmotrich kiengesztelésében, ezért beleegyezett az említett javaslatok jóváhagyásában, cserébe a pénzügyminiszter állítólag jóváhagyja a Palesztin Hatóságtól visszatartott adóalapok felszabadítását és Norvégián kívüli harmadik országon keresztül történő átutalását egy megállapodás részeként.

A múlt hónapban újabb konfliktus alakult ki Izrael és az Egyesült Államok között, mivel az amerikai adminisztráció azt kérte, hogy az anyagi összeomlás szélére jutott Palesztin Hatóságnak kerüljön átutalásra az Izrael által beszedett adókból befolyó összeg, Szmotrich  azonban azt ígérte, hogy nem fogja megtenni.

The post Reggeli hírek – Nova emlékfesztivál Tel-Avivban és politika first appeared on Új Kelet Live.