ujkelet.live

Az Izraeli Régészeti Hatóság hétfőn engedélyezte annak közzétételét, hogy találtak egy földalatti rejtekhelyet a Bar Kochba-lázadás idejéből a Kineret közelében. Ez a maga nemében a legnagyobb, amelyet eddig Galileában feltártak, nyolc búvóhellyel, 90 fokos szögben kanyargó üregekkel, megnehezítve a lázadókat üldöző római ellenség dolgát. Emellett több száz törött agyag- és üvegedényt, valamint egy gyűrűt is találtak.

Az ásatások eredményei szerint az i.sz. 66-os első felkelés és a 132-es Bar Kochba-lázadás előkészületei részeként Huqoq lakosai a második templom idején ásott vízciszternákat olyan búvóhelyekké alakították át, amelyek lehetővé tették a biztonságos mozgást a házak alatt, kanyargós, keskeny és alacsony üregekben.

Huqoq zsidó közösségként volt ismert körülbelül 2000 évvel ezelőtt. A jeruzsálemi és babiloni talmud említi Pinchasz rabbit és Ezékiás rabbit i.sz. harmadik és negyedik századból származó bölcseket, akik ezen a területen éltek. A dombtetőn, a búvókomplexum közelében egy bizánci korból származó lenyűgöző, egyedi mozaikokkal díszített zsinagógát tártak fel.

Az Izraeli Régészeti Hatóság ásatásának célja Huqoqban, amelyet az Örökségügyi Minisztérium finanszírozott, valamint a Zefat Academic College és a Zsidó Nemzeti Alap együttműködésével, hogy feltárja a hely gazdag történetét, miközben bevonja a fiatalokat a felfedezésbe és végül elérhetővé teszi a helyszínt a nyilvánosság számára.

,,A rejtekhely betekintést ad Huqoq és általában a galileai zsidó lakosság nehéz időszakába” – mondtak az ásatások vezetői, Uri Berger az Izraeli Régészeti Hatóságtól és Jinon Sivtiel professzor, a Zefat Academic College munkatársa.

,,A történet azonban, amelyet a hely mesél, egyben optimista történet egy ősi zsidó közösségről, amely túlélte a történelmi megpróbáltatásokat… azokról a lakosokról szól, akik szabadságuk elvesztése után, sok kemény évnyi lázadás után előbujtak a rejtekhelyről, és virágzó falut hoztak létre, a környék egyik legimpozánsabb zsinagógájával.”

A búvóhely felfedezése hozzájárulhat ahhoz a több évtizedes kutatói vitához is, hogy a Bar Kochba-lázadás elérte-e Galileát, vagy Júdea és Közép-Izrael határain belül maradt.

„Nem biztos, hogy a komplexumot búvóhelynek és meneküléshez használták a második felkelés idején, de úgy tűnik, hogy erre a célra készítették elő” – mondta Berger és Sivtiel. ,,Reméljük, hogy a jövőbeli ásatások közelebb visznek a válaszhoz.”

The post Búvóhely a Bar Kochba-lázadás idejéből first appeared on Új Kelet online.