ujkeletlive

Washington – Gallant bejelentette, hogy megoldódni látszik az Egyesült Államok és Izrael közötti fegyverellátás fennakadásainak problémája

Hivatalos washingtoni útján tárgyalásokat folytató Joáv Gallant védelmi miniszter bejelentését, miszerint előrelépés történt a két ország közötti konfliktust okozó visszatartott fegyverszállítmányok ügyében, a Fehér Ház is megerősítette.

A találkozók során jelentős előrelépést értünk el. Az akadályokat elhárítottuk, és a szűk keresztmetszetekkel foglalkoztunk,” – utalt Gallant a Binjámin Netanjahu miniszterelnök által nyíltan kifogásolt lőszerellátással kapcsolatban kialakult konfliktusra egy Washingtonban rögzített felvételen, amely állításokat később a Biden-kormányzat tisztviselője nagyrészt megerősített.

Az Egyesült Államok és Izrael megoldott néhány olyan problémát, amely lelassította az Izraelnek szánt amerikai fegyverszállítmányokat, de a rafahi hadművelet előtt Joe Biden elnök által felfüggesztett bombák szállítását még mindig vizsgálják, – jelentette az Axios amerikai és izraeli forrásokra hivatkozva.

Gallant a két ország között kialakult feszültség közepette érkezett Washingtonba, melynek forrása az izraeli miniszterelnök által néhány nappal korábban közzétett felvételen ismertetett azon vádak, miszerint az amerikai elnök szándékosan visszatartja az izraeli fegyverszállítmányokat.

Az Axiosnak nyilatkozó források állítják, hogy Netanjahu nyilvános vitája a Fehér Házzal jelentős kárt okozott a fegyverellátási problémák megoldására irányuló erőfeszítéseket illetően, megnehezítve egyúttal az izraeli védelmi miniszter tárgyalási pozícióját. 

A védelmi minisztérium szakértői csoportja Gallanttal együtt érkezett Washingtonba a szállítmányok fennakadásának megvitatása végett, melynek késedelme részben Izrael változó igényeinek tudható be, állítják amerikai tisztviselők. A gázai stratégia miatti változások, a Washington által korábban hangoztatott hosszabb engedélyezési folyamatok, illetve az esetleges helytelen rangsorolás mellett, a Fehér Ház magas rangú tisztviselői elismerték, hogy Biden elnök azon döntését, hogy visszatartanak egy 2000 font súlyú bombaszállítmányt úgy értelmezték, hogy ezentúl minden egyéb szállítás jóváhagyását alaposabban meg kell vizsgálni.

Az Axiosnak nyilatkozó magas rangú izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy a fegyverszállítás akadályai Gallant látogatása révén elhárultak, kivéve az említett 2000 font súlyú bombaszállítmányt, amely még mindig felülvizsgálat alatt áll.

Ilymódon, a két ország szakértői csapata átnézte az Izrael által megrendelt és szállításra váró fegyverek hosszas listáját, tisztázták, hogy melyik hol tart a folyamatban, és feloldották a fennálló félreértéseket. Emellett, megegyeztek abban, hogy a továbbiakban szoros kapcsolattartás mellett fognak gondoskodni arról, hogy ne legyenek újabb fennakadások.

Voltak fegyverszállítmányok, amelyek a múlt héten indultak Izraelbe, és vannak, amelyek a jövő héten fognak. Az izraeliek számára világos, hogy csak egy olyan fegyverszállítmány van, amely politikai okokból késik,” – nyilatkozták amerikai tisztviselők az Axiosnak.

Mindazonáltal az újságíróknak nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a Hamász október 7. támadása óta több mint 6,5 milliárd dollár értékben küldött fegyvereket Izraelnek, és csak májusban közel 3 milliárd dollár értékben.

The post Gallant Washingtonban – kivéve a nehézbombákat, előrelépés a fegyverszállítmányok felgyorsításában first appeared on Új Kelet Live.