Avi/ujkelet.live

A háború 134. napja: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután közölte, hogy a reggel a Gázai övezetből Askelonra kilőtt lövedéket elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Kevesebb mint harminc perccel később a Nahal Gyalogdandár és a 215. Tüzérségi Ezred csapatai azonosították a terroristát, aki a támadást végrehajtotta a Gázai övezet északi részén, al-Furqan térségében. Légicsapást irányítottak rá és megölték.

Gyógyszerek: Az izraeli hadsereg tegnap közölte, hogy a dél-gázai Khan Juneszben lévő Nasszer Kórházban végzett műveletek során a csapatok olyan gyógyszereket találtak, amelyeken túszok nevei szerepeltek.

,,A gyógyszerek eredetét és használatukat vizsgálják” – mondta a hadsereg.

Titkos találkozó: Jichák Herzog izraeli elnök pénteken titokban találkozott Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel a müncheni biztonsági konferencia margóján, hogy megvitassák a Gázában lévő túszok szabadon bocsátását célzó tárgyalások állását, idézett a Walla hírportál két, a találkozó részleteit ismerő forrást.

  • A Katar és Izrael közötti kapcsolatok többségét az október 7-i Hamász-támadás óta a Moszad igazgatója, David Barnea vezeti.
  • Herzog az előző megállapodás során szabadult túszok valamint a még Gázában lévők családtagjainak egy részét is magával vitte Münchenbe.

A pénteki találkozóra néhány nappal azután kerül sor, hogy a katari miniszterelnök, Bill Burns, a CIA igazgatója, valamint az egyiptomi és izraeli kémfőnökök találkoztak Kairóban, hogy megvitassák a fogolycsere-megállapodás legújabb javaslatát.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem volt hajlandó izraeli delegációt küldeni a tárgyalások folytatására, de Burns csütörtökön Izraelbe látogatott, hogy megvitassa az ügyet.

A legnagyobb akadályt továbbra is a Hamász azon követelése jelenti, hogy palesztin foglyok ezreit – köztük gyilkosokat -, engedjék szabadon legyen szó bármilyen megállapodásról.

A másik oldal: Iszmail Hanije, a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője Izraelt hibáztatja azért, mert nincs előrelépés a tűzszüneti megállapodást illetően, derül ki a terrorszervezet közleményéből.

Hanijeh hozzátette, hogy a Hamász „nem fogad el kevesebbet, mint az agresszió teljes leállítását, a megszálló hadsereg kivonását Gázából és az igazságtalan ostrom feloldását”.

Ragaszkodott ahhoz is, hogy Izrael engedje el a hosszú börtönbüntetésüket töltő palesztin biztonsági foglyokat a Hamász által fogva tartott túszok elengedése érdekében.

Hazai front, ultimátum: Beni Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek (Nemzeti Egység) a hadikabinet feloszlatásával fenyegették Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, jelentette péntek este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Óriási feszültség uralkodott a csütörtöki kormányülésen hármuk között. Ez volt az első kormányülés, amelyet a titkosszolgálati vezetők kairói csúcstalálkozója után hívtak össze, ahol nem történt előrelépés a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon.

Gantz és Eizenkot nehezményezte, amiért Netanjahu kizárta őket az új javaslat elutasításáról szóló döntésből, valamint amiatt a döntésért, hogy nem küldenek delegációt Kairóba. Gantz és Eizenkot üzenete Netanjahunak: Ha továbbra is nélkülünk születnek fontos döntések a túszokkal kapcsolatban – nincs szükség többé erre a fórumra. Joáv Gallant védelmi miniszter (Likud) szintén nemtetszését fejezte ki Netanjahunak, amiért megkérdezése nélkül döntötte el, hogy nem küld delegációt Kairóba.

A Nemzeti Egység a riportra reagálva közölte, nem volt semmilyen ultimátum.

Ramadán: A Ramadán hónapja előtt a rendőrség azt javasolja, hogy korlátozzák a Templom-hegyre beengedett palesztin látogatók számát. Ez nézeteltéréseket szült a rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők, valamint a Sabak belbiztonsági szolgálat között, akik azt javasolták, hogy korlátlanul hagyják jóvá a belépésüket, jelentette a Kan.

A biztonsági tisztviselők emellett aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) olyan döntéseket hozhat, amelyek Kelet-Jeruzsálemben, valamint Júdeában és Szamáriában eszkalációhoz vezetnek.

A biztonsági szervezetek dilemmája, hogy engedjék-e az arabok belépését Júdeából és Szamáriából Izraelbe a ramadán idején, és kockáztassanak terrortámadásokat, vagy akadályozzák meg belépésüket, és számítsanak erőszakos zavargásokra.

Mindeközben a biztonsági erők arra készülnek, hogy a Hamász megpróbál eszkalációt szítani az izraeli és kelet-jeruzsálemi arabok körében.

A ramadán mindig feszült időszak Izraelben.

The post Ultimátum, titkos találkozó és a ramadán előtti krízis first appeared on Új Kelet online.