Avi/ujkelet.live

A háború 271. napja, északi front: Az arab média szerda délután arról számolt be, hogy egy járműre mért izraeli dróncsapás következtében ketten meghaltak a dél-libanoni Türosz közelében.

Az arab nyelvű Sky News jelentése szerint a támadás célpontja a Hezbollah terrorszervezet egyik magas rangú terepparancsnoka volt.

A szaúdi Al-Hadath arról számolt be, hogy a célpont a Hezbollah terrorszervezet Aziz egységének parancsnoka, Muhammad Nima Nasszer volt. A Hezbollah egyik legmagasabb rangú parancsnokának tartják, akit a háború során likvidáltak.

A Hezbollah három egységre osztotta fel Dél-Libanont: Naszr, Aziz és Badar. Az Aziz felelős az izraeli-libanoni határ keleti körzetéért.

Az izraeli hadsereg múlt hónapban likvidálta Szami Taleb Abdullahot, a Naszr egység vezetőjét, mely a Har Dov és a Bint Dzsbeil terület közötti régióért felelős.

A Hezbollah később megerősítette Muhammad Nima Nasszer halálát, akire mint parancsnok utalt.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán a gázai határ közelében azt mondta a katonáknak, hogy az izraeli hadsereg ,,minden nap nagyon keményen üti a Hezbollahot”.

A helyszínen lévő tankokra utalva megjegyezte: ,,Ez a tank, amelyről ti gondoskodtok, miután elhagyja a csatateret, tudja, hogyan kell eljutni a Litanihoz [folyó Dél-Libanonban], és eltökélt szándékunk, hogy megtegyük ezt a lépést Libanonban, ha szükséges.”

Gallant szerint ,,el fogjuk érni azt a helyzetet, hogy teljesen készen álljunk megtenni a szükséges lépéseket Libanonban, vagy hogy erőhelyzetből egyezségre jusson. A megállapodást preferáljuk, de ha a valóság rákényszerít bennünket, tudni fogjuk, hogyan harcolunk”.

A német hírszerzés helyettes vezetője, Ole Diehl hétvégén Libanonban találkozott a Hezbollah terrorszervezet rangsorban második tisztviselőjével, Naim Kasszemmel, hogy megvitassák az izraeli-libanoni határon tapasztalható háborúval fenyegető feszültséget, jelentette kedden a Hezbollahhoz köthető Al Akhbar. Németország igyekezett közvetlenül kommunikálni az Irán által támogatott csoporttal, hogy megakadályozza a háborút” – állította a lap.

  • A németek perspektívájából nézve: A találkozót követően a Bild hétfőn diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, Izrael július második felében kezdi meg offenzíváját Libanon ellen, hacsak a Hezbollah terrorszervezet nem áll le támadásaival. A lap szerint a Hezbollahnak nem áll szándékában leállítani Izrael elleni támadásait a gázai háború befejezéséig.
  • A német Lufthansa Airlines hétfőn bejelentette, hogy július végéig felfüggeszti éjszakai járatait Bejrútba az Izrael és a Hezbollah közötti teljes körű háború miatt. A nappali járatok továbbra is járni fognak.
  • A német kormány sürgette állampolgárait, hogy hagyják el Bejrútot, ahogy más országok is, köztük Hollandia, Kanada, Kuvait és Macedónia is tették.

Naim Kasszem kedden az AP-nek adott hosszú interjújában a következőt nyilatkozta a gázai háborúval kapcsolatban: ,,Ha ami Gázában történik az tűzszünet és nem tűzszünet, háború és nem háború közötti, nincs válaszunk arra, hogyan reagálnánk erre az állapotra, mert nem ismerjük a formáját, hatását és következményeit.”

Kijelentette továbbá, hogy Izrael jelenleg nem rendelkezik a képességekkel, és még nem döntött a Hezbollah elleni teljes körű háborúról, és óva intette a zsidó államot a harcok eszkalálódásától; „Még ha korlátozott offenzíváról is beszélünk, amiről [Izrael] úgy véli, hogy nem lesz belőle totális háború.”

,,Izrael eldöntheti, hogy teljes, korlátozott vagy részleges háborút akar-e” – mondta, de hangsúlyozta, hogy az Ellenállás válaszára ez nem lesz érvényes és tisztázta, hogy ha Izrael háborút indít Libanon ellen, azt jelenti, hogy nem kontrollálja annak hatókörét vagy azt, hogy kik vesznek részt benne.

The post Riport: Drámai likvidálás Libanonban first appeared on Új Kelet Live.