Helyzetértékelő ülést tartott a miskolci operatív törzs

 

 

Veres Pál Miskolc MJV polgármestere helyzetértékelő ülésre hívta össze szerda reggelre a miskolci operatív törzs tagjait. A tanácskozást az ismét romló járványügyi adatok indokolták. Az ülésen elhangzott, hogy a koronavírus-fertőzések száma alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc is belépett a pandémia harmadik hullámába.

 

Megyénkben az előző héthez képest több mint 1600-zal nőtt az új megbetegedések száma, ezek azonban nagyrészt a szlovák határ környékén koncentrálódtak, ugyanakkor a szociális szférában dolgozók és a háziorvosok visszajelzései, valamint a katasztrófavédelemtől, a járványügyi szervektől és a központi operatív törzstől származó adatok alapján Miskolcon is érezhető növekedés az esetszámban.

 

Miskolc lakosságának eddig valamivel több mint 4 százaléka kapta el a COVID19 fertőzést, küzd jelenleg is koronavírushoz köthető panaszokkal, vagy esett már át a megbetegedésen. A fertőzés a szakemberek szerint jelenleg a leggyorsabban a 40-es 50-es korosztályban terjed és a lefolyása is súlyosabb a korábbi esetekhez képest, de érezhető növekedés tapasztalható a 25-35 év közötti korosztályban is.

 

Miskolcon éppen ezért a néhány héttel ezelőtti enyhítés után is szigorú szabályok vonatkoznak a közterületi maszkviselésre, a buszmegállókban, piacokon és vásártereken, valamint az óvodák, iskolák bejáratától számított 10 méteres körzetben továbbra is kötelező a védőmaszk használata, valamennyi más közterületen pedig erősen ajánlott. Ez a szabályozás megegyezik a legtöbb magyar város által a második hullám csúcsán meghozott legszigorúbb szabályozással.

 

A miskolci operatív törzs ülésén elhangzott az is, hogy Borsodban is folytatódik az országos COVID-oltóprogram, a megyében eddig 60 ezren kapták meg az első oltást és 20 ezren a másodikat, az egészségügyi dolgozóknak pedig körülbelül a 80 százaléka adatta már be magának valamelyik vakcinát, és egyes területeken a szociális szférában dolgozók átoltottsága is hasonló.

 

A miskolci operatív törzs szakemberei és Miskolc város vezetése a kormányzati védelmi intézkedésekkel összhangban továbbra is arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében mindenki viseljen a szájat és az orrot eltakaró védőmaszkot, tartson megfelelő védőtávolságot a többiektől, és ha lehetősége van rá, mindenképp adassa be magának a koronavírus-fertőzés elleni vakcinát.

 

Vigyázzunk egymásra!