Avi/ujkelet

A háború 193. napja, déli front: A Nahal-dandár csapatai folytatják műveleteiket a Gázai övezet középső részén, melyek során a csapatok tanktűzzel likvidáltak terroristákat, akik feléjük tartottak, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők.

A 215. tüzerezred harci erőfeszítéseinek részeként, az erők légicsapásokat irányítottak terror-infrastruktúrák megsemmisítéséhez.

Az elmúlt 24 órában a légierő vadászgépei és más légi járművei megsemmisítettek egy rakétaindítót a több tucat terror-infrastruktúra, alagút és katonai épület – benne a Hamász terrorszervezet fegyveres terroristáival – mellett.

A szárazföldi offenzívához közeledve: Izrael a következő két hétben tízezer sátrat szállít a dél-gázai Rafah melletti területre, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, egy jogi dokumentumra alapozva. A riport szerint jelenleg további 30 ezer sátor beszerzése zajlik, amiket később visznek a területre. A beütemezéseket tekintve látható, hogy a lakosság evakuálásáig még hosszú az út.

A izraeli hadsereg a héten szórólapok terjesztést tervezte, amelyekben felszólítja Rafah lakóit, hogy hagyják el a helyet. Az utolsó pillanatban Binjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy elhalasztja a lépést, és a hadikabinet minisztereit tájékoztatták a döntésről. Netanjahu döntésének oka az volt, hogy teljes amerikai támogatást akart szerezni az iráni támadás ügyében. Az Egyesült Államok határozottan ellenzi a tervezett izraeli hadműveletet Rafahban, mivel nem hiszi, hogy Izraelnek van reális terve, mely lehetővé teszi a gondoskodást az ott menedékre lelt több mint egymillió palesztint biztonságáról.

Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap este megbeszélést folytatott a haderők Rafahba való belépésének előkészítéséhez szükséges polgári műveletek végrehajtásának lépéseiről. A megbeszélésen Gallant hangsúlyozta, hogy a kabinet döntésének megfelelően a szárazföldi hadműveletek megkezdése előtt fel kell készülni egy sor akció végrehajtására, különös tekintettel a civilek evakuálására Rafahból valamint az élelmiszerek és orvosi felszerelések Gázai övezetbe történő behozatalának lehetőségeinek bővítésére.

Északi front: Izraeli vadászgépek csapást mértek egy épületre a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban, ahol a Hezbollah terroristái gyülekeztek, valamint egy épületre Tajr Harfán, jelentette a hadsereg tegnap este.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott a Siba közeli területen, ,,fenyegetés elhárítása” céljából”.

Irán: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy angol nyelvű videónyilatkozatában tegnap este azt mondta, hogy az Izrael elleni iráni támadás ,,új lehetőségeket teremtett az együttműködésre a Közel-Keleten”, és ,,Iránnak szembe kell néznie tetteinek következményeivel”.

,,A hétvégén Irán nagyszabású támadást intézett Izrael ellen. Több mint 350 ballisztikus rakétát, robotrepülőt, fegyveres drónt és rakétát lőttek ki Irán területéről – valamint Irakból, Jemenből és Libanonból – Izrael Állam felé” – mondta. „A Közel-Kelet egén át – egy koalíció aktiválódott a támadás ellen, ezzel megkezdődött az Izraeli Védelmi Erők Vaspajzs hadművelete”.

Halevi köszönetet mondott ,,minden nemzetközi partnerünknek, akik szembeszálltak Irán agressziójával. Irán támadása új lehetőségeket teremtett az együttműködésre a Közel-Keleten”.

,,Alaposan felmérjük a helyzetet. Továbbra is a legmagasabb szintű készültségben vagyunk. Irán szembesülni fog tettei következményeivel. Ennek megfelelően választjuk ki válaszunkat. Az Izraeli Védelmi Erők továbbra is készen áll arra, hogy szembeszálljon Irán és terror meghatalmazottai bármely fenyegetéseivel, miközben folytatjuk Izrael Állam védelmére irányuló küldetésünket”.

Üzenet: Izrael a színfalak mögött üzent a régió arab országainak, hogy nem reagál úgy az iráni támadásra, hogy azzal veszélybe sodorja őket vagy rezsimüket, jelentette a Kan közrádió reggel.

A térség országai nagyon félnek Izrael várható reakciójától az iráni támadást követően, amelynek meghiúsításában egyes országok ilyen vagy olyan módon részt vettek. A mély félelem abból ered, hogy Izrael intézkedése arra fogja késztetni Iránt, hogy ellenük is reagáljon, a Teheránból érkező fenyegető üzenetek hátterében, miszerint minden olyan ország, amely megnyitja területét vagy légterét egy Irán elleni izraeli támadás előtt – számítson arra, hogy a tűzkörbe kerül.

Az Izrael és Irán közötti közvetlen hadjárat, amely Irakot is a képbe hozza, Jordániát és annak stabilitását is érinti. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia attól tart, hogy Izrael és Irán közvetlen összecsapása esetén ők is a tűzkörbe kerülnek akár a jemeni hútikon keresztül, akár közvetlenül.

Már maga az a tény, hogy arab országok ilyen-olyan módon részt vettek az iráni támadás visszaverésében, egy ellenük irányuló médiakampányhoz vezet, amelyet az iránibarát tábor nyer meg. Ezért Izrael szemszögéből az Irán elleni válaszlépésnél azt is figyelembe veszik, hogy az olyan partnerek, mint az Öböl-menti országok vagy Jordánia és Egyiptom nem lesznek Izrael kollaboránsaiként ábrázolva.

Az arab és az Öböl-menti országok nagyon is tisztában vannak az iráni fenyegetés súlyosságával, és ahogy fokozódik elérheti őket. Másrészt ezekre az országokra nagy hatással van a kormány stabilitásának érzékenysége és a helyi közvélemény véleménye, mely nagyon ellenséges Izraellel szemben, még ha nem is nagyon rajong Iránért. Éppen ezért még az iráni támadás után is túl korai a tárgyalás koalícióról vagy regionális szövetségről.

Hazai front: Vasárnap reggel óta több világvezető kérte, hogy beszélhessen Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, de hivatala ezeket elutasította, valószínűleg attól tartva, hogy nyomást gyakorolnának Izraelre, hogy ne válaszoljon az iráni támadásra, jelentette tegnap este a Kan. Ez a támadás utáni iráni kérdésben Izraelnek nyújtott nemzetközi támogatás hátterében történt, és a kérésre a világtól, hogy izraeli ne reagáljon a támadásra.

The post Izrael az arab országoknak: Az Irán elleni reakció nem fog veszélyeztetni titeket first appeared on Új Kelet online.