Avi/ujkelet.live

A háború 193. napja: Két palesztint agyonlőttek tegnap este egy összecsapás során telepesekkel Aqrabában, Gitit ellenőrzőpont közelében, a Jordán-völgyben, jelentette a Ynet hírportál. Biztonsági tisztviselők szerint az incidens azzal a bejelentéssel kezdődött, hogy a helyszínen palesztinok támadtak meg egy izraeli pásztort, majd erőszakos gyülekezés alakult ki, amelyben köveket is dobáltak.

A telepesek szerint a palesztinokat megölő lövöldözést nem ők, hanem a helyszínre érkezett és ,,életveszélyes helyzetbe” került katonai erő követte el. A biztonsági tisztviselők azonban ezt cáfolták, majd a hadsereg szóvivőjének hivatalos nyilatkozata kifejtette: ,,Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy nem az Izraeli Védelmi Erők erői lőtték le őket. Az esetet az izraeli rendőrség is vizsgálja”. A biztonsági tisztviselők kifejtették, hogy ,,miután az egybegyűlteket feloszlatták és a zavargókat eltávolították, lövések hallatszottak”, a helyszínen a katonai erők élettelenül találtak két lelőtt palesztint.

Ugyanabban a pillanatban, amikor a biztonsági erők visszatértek az összetűzés helyszínére, a források szerint számos izraeli azonnal elmenekült. ,,A katonák egyik szakaszban sem érezték magukat fenyegetve. A palesztinokat eltaláló lövöldözés előtt lövések dördültek a levegőbe, hogy feloszlassák a tömeget” – magyarázták, valójában ellentmondva a telepesek verziójának.

A biztonsági tisztviselők azt állítják, a palesztinok lelövése idején egyetlen harcos sem tartózkodott a térségben. Amikor a katonák megérkeztek, két holttestet láttak a földön heverni.

A telepesek verziója szerint a közeli falvakból több mint 50 palesztin ütőkkel és kövekkel támadta meg a zsidó pásztorokat a völgyben található Gitit telep közelében lévő mezőgazdasági farmról. A pásztorok jelentették ezt a biztonsági központnak, amely riasztotta a hadsereg erőit – akikről azt állították, hogy rálőttek a palesztinokra. Ezt a verziót a biztonsági tisztviselők tagadták.

A szélsőbaloldali Jes Din szervezet közölte, hogy az incidens előzetes vizsgálata szerint több tucat fegyveres telepes érkezett a helyszínre, és fegyvert használtak. A szervezet állítása szerint három héttel ezelőtt egy másik palesztint is megöltek hasonló körülmények között.

Ez az eset az amúgy is feszült napok során történt a területeken, miután szombat délben megtalálták a 14 éves Binjámin Achimeir holttestét, aki nyáját vitte legelni, és terroristák megölték. Az azóta eltelt napokban több összecsapás volt telepesek és palesztinok között Júdeában és Szamáriában. A biztonsági szervek attól tartanak, hogy a terrortámadás lángra lobbanthatja a területet.

The post Megöltek 2 palesztint, a telepesek szerint a hadsereg volt, a hadsereg cáfol first appeared on Új Kelet online.