ujkeletlive

Túszalku – a Hamász kizárólag a saját, újraírt feltételeit fogadná el

A Hamász elutasította a Kairóban ismertetett legutóbbi túszalku-javaslat minden egyes tételét. A héber médiának nyilatkozó izraeli forrás szerint, a terrorszervet közvetítők útján továbbított válasza szerint a megállapodás egyes elemeinek teljesítését több időbeli szakaszra osztja.

  • az első fázis szerint a túszok szabadon bocsátásának végrehajtását eleve ahhoz a feltételhez köti, miszerint a megállapodás második részében nemzetközi garanciák biztosítanák a háború befejezését.
  • emellett, a médiának nyilatkozó izraeli tisztviselő szerint a Hamász azt is követeli, hogy a hadsereg már az első fázisban vonja ki erőit a Gázai övezet területeiről, lehetővé téve a civilek teljes visszatérését az enklávé északi részébe, illetve kiköti a teljes mozgásszabadságot az egész övezetben, ez utóbbi követelések Izrael számára elfogadhatatlan követelések.

Továbbá, a terrorszervezet drámaian megnövelte az október hetedikei mészárlások során elrabolt és fogvatartott túszokért cserébe kért palesztin biztonsági foglyok, valamint a gyilkosságért elítéltek számát. Ilymódon, a Hamász kezdetnek mindössze 20 női illetve 50 év feletti férfi túszt engedne el, az eredeti javaslat szerinti 40 helyett. A médiának nyilatkozó forrás ugyanakkor megjegyezte, hogy a Hamász olyan „nevetséges kifogásokkal” magyarázta a túszok számának csökkentését, mint a nők és az 50 év feletti súlyos egészségi állapotban lévő férfiak közül sokan már nem élnek, vagy nincsenek a felügyeletük alatt.

Összességében, a terrorszervezet a kairói javaslat egyetlen tételét sem volt hajlandó elfogadni, és miközben saját követeléseinek számát megduplázta, vagy  megháromszorozta, más elemeket pedig alapjaiban megváltoztatott, tulajdonképpen csak az időt húzza a regionális eszkalációban reménykedve.

Az újabb elutasítást követően az Egyesült Államok hétfőn azzal vádolta a terrorszervezetet, hogy akadályozza az ideiglenes tűzszüneti megállapodást, miközben Izrael jelentős engedményeket tett egy ésszerű javaslat benyújtására a folyamatban lévő tárgyalások során.

Van egy olyan alku az asztalon, amely nagyrészt azt érné el, amit a Hamász állítása szerint el akar érni, és ők nem fogadták el ezt a javaslatot,” – közölte Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, megjegyzezve – „a lényeg az, hogy a Hamásznak el kell fogadnia ezt az alkut, és meg kell magyaráznia a világnak és a palesztin népnek, hogy miért nem akarja, mert jelenleg a Hamász az akadálya és gátja a gázai tűzszünetnek.”

Politika – újabb koalíciós perpatvar Ben-Gvir körül

Azt követően, hogy a két ultraortodox frakció, a Sász és a Jahadut HaTora nem támogatta azt a jogszabályt, amely szélesebb körű jogköröket biztosítana számára az építkezési jogsértések területén, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter [Ocma Jehudit] tegnap bejelentette, hogy pártja a továbbiakban figyelmen kívül hagyva a koalíciós fegyelmet, saját belátása szerint fog szavazni a Kneszetben.

A tavaszi törvényhozási szünet ellenére berendelt plenáris ülésen, a Kneszet elvileg hétfőn hagyta volna jóvá Ben-Gvir számára a tervezési és építési törvények végrehajtását működtető, úgynevezett Nemzeti Egység átvételét, amelyet a Kamenec-törvény részeként anno 2017-ben hoztak létre azzal a céllal, hogy szigorítsa az illegális építkezésekre vonatkozó ellenőrzést, különös tekintettel az arab szektorra. Az építési törvények megsértőire vonatkozó bírságok és egyéb szankciók kiszabására is jogosult intézmény eredetileg a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt működött. A koalíciós megállapodások értelmében Binjámin Netanjahu miniszterelnök kötelezte magát a Nemzeti Egység átutalására Ben-Gvir minisztériumához.

A hétfői szavazás előtt azonban kiderült, hogy a koalíciónak, vagyis Ben-Gvirnek ebben az esetben nem lett volna meg a többségi támogatása a háredi frakciók ellenállása miatt, akik szerinte azért blokkolták a jogszabályt, mert alkut kötöttek a Kneszet két arab pártjával.

Ben-Gvir szerint az ominózus alku lényege, hogy az ultraortodoxok megakadályozzák a jogkörök Ben-Gvir hatáskörébe történő átruházását, cserébe az arab képviselők támogatnák a jesiva tanulók katonai szolgálat alóli mentességét biztosító törvény megszavazását, mely állításokat mind a háredi, mind az arab pártok cáfolták. 

A háredi média arról számolt be, miszerint parlamenti frakcióik ellenállása Ben-Gvir nagyobb hatáskörrel történő felruházását illetően, a nemzetbiztonsági miniszter úgynevezett kóser telefonokra vonatkozó jogszabály blokkolása miatt történt.

A korábbi kommunikációs miniszter, Joáz Hendel arra hivatkozva, miszerint a törvénytervezet sérti a háredi felhasználók szabadságát megakadályozta, hogy bizonyos háredi bizottságok kapják meg az ellenőrzést az internet-hozzáférés nélküli, közösségük által használt kóser telefonként működő mobiltelefonszámok kiosztása felett. A legújabb Netanjahu-kormány előnyeit kihasználva háredi pártok most vissza akarják kapni ezt a lehetőségét, ami Ben-Gvir számára azért elfogadhatatlan, mert jelentős érdekeltségei vannak a mobiltelefon-üzletág nagy része feletti ellenőrzést gyakorló Chábád-körökben, akik a tervezett jogszabály életbe lépése esetén elveszítenék ilyen irányú prioritásaikat.

Ben-Gvir szóvivője tagadta ez utóbbi állítást, azzal érvelve, hogy a nemzetbiztonsági miniszter azért ellenezte a kóser mobiltelefon-törvényt, mert szerinte ilymódon bárki „mobiltelefonos bizottságot” alakíthat, a szerinte helyes egyetlen központi bizottság létrehozása helyett.

A hétfői parlamenti szavazás előtt tetőzött vita csúcsán, a Sászhoz tartozó vallási ügyek minisztere, Michael Malkieli egy órán át a Kneszet emelvényén hiába várakozott abban a reményben, hogy a színfalak mögött megegyezésre jutnak a felek, a törvény végül szavazás nélkül lekerült napirendről.

The post Reggeli hírek: a Hamász elutasította a túszalkut, Ben-Gvir újabban a háredi frakciókkal veszett össze first appeared on Új Kelet online.