Avi/ujkelet.live

A háború 192. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a csapatok folytatják a Hamász és más terrorcsoportok elleni harcot a Gázai övezet középső részén, Nuszeirat menekülttábor szélén.

A Nahal Gyalogdandár, a 401. páncélosdandár és a 162. hadosztályhoz tartozó más erők csapatai számos terroristát megöltek, lerombolták a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád által használt épületeket, fegyvereket foglaltak le, és rakétavetőket találtak.

A Nahal harcosai az úgynevezett Netzarim folyosón is tevékenykednek, amely Be’eri kibuc közelében az izraeli határtól a tengerpartig húzódik.

A Gázavárostól délre és Nuszeirattól északra lévő út köré épített folyosó lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, miközben lehetővé teszi Izrael számára, hogy ellenőrizhesse a délre menekülés után északra visszatérni szándékozó palesztinokat.

A katonák az elmúlt nap folyamán mintegy 15 terroristát öltek meg a Netzarim folyosón.

Segélyek: John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint a Gázai övezetbe bejutó humanitárius segélyek mennyisége nagymértékben megnőtt az elmúlt napokban.

„A segélyek mennyisége az elmúlt néhány napban megnőtt, és meglehetősen drámaian” – mondta Kirby az MSNBC-nek adott interjújában. ,,Ez fontos, de fenn kell tartani.”

Északi front: Izraeli vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet épületeit támadták Markaba és Madzsdal Zun falvakban, Dél-Libanonban, jelentette a hadsereg este.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott Dzsabal Blat mellett, ,, fenyegetések elhárítása” céljából.

Korábban öt rakétát lőttek ki Libanonból Hanita környékére, melyek nyílt területeket landoltak. Sérülés nem történt. A hadsereg az indító posztok ágyúzásával válaszolt.

Szamária: A határrendészek reggel Sechemben (Palesztin Hatóság területe) tartott razziája során megöltek egy palesztint, aki robbanószerkezetet dobott az erőkre, és elfogtak egy keresett személyt.

A rendőrség közleménye szerint a fedett tisztek a keresett férfi otthonához mentek, ahol a felesége azt állította, hogy házon kívül van. A katonák ezután egy katonai kutyával lokalizálták a férfit a környéken, és őrizetbe vették.

Az akció során zavargások törtek ki, egy palesztin robbanószerkezetet dobott a tisztekre. A fedett erők tüzet nyitottak a gyanúsítottra, és megölték. Egy másik lázadót pedig lábon lőttek.

A hadsereg délután közölte, hogy lezuhant az egyik Skylark drónja Sechem közelében. Az incidenst vizsgálják, információ kiszivárgásának veszélye nem áll fenn.

Kritika: Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök, a Nemzeti Egység minisztere ma reggel a Demokrácia Intézet konferenciáján azt mondta, hogy a jelenlegi háború eredményei csak hosszú évek múlva derülnek ki, és Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek címzett üzenetében hangsúlyozta: ,,Aki abszolút és gyors győzelmeket keres – az ilyen típusú terrorizmus elleni háborúkban nem ez a történet. Itt sokkal nagyobb kihívás van.”

Izrael kihívása az, hogy „teljesítse azt, amit a háború céljaként határoztak meg, és úgy fejezze be a háborút, hogy ha 15 év múlva visszatekintünk rá, elmondhassuk, országunk és az Izraeli Védelmi Erők képes volt helytállni” – mondta. „Ezért mindenki, aki teljes és gyors győzelmet kér, téved”.

Eizenkot dicsérte Izrael katonai képességeit az iráni hétvégi támadás meghiúsításában. Másrészt rámutatott, hogy a hadsereg hat hónapja nagyon nagy katonai képességeket vet be a Gázai övezetben, és szinte egyáltalán nem tudja elérni azokat a helyeket, ahol a 133 túszt rejtegetik, ,,akik egy óra és tíz percnyire vannak innen”.

Szerinte ,,a sürgető dolog az elraboltak hazahozatala, mint legfőbb kötelességünk – nem tudtunk megvédeni őket -, és a háború összes céljának megvalósítása – még ha sokáig is tart.”

A válasz: Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta Lloyd Austin védelmi miniszternek, hogy Izraelnek nincs más választása, mint reagálni Irán hétvégén indított példátlan rakéta- és dróntámadásra, hivatkozott a Walla riportere egy amerikai tisztviselőre és egy, a telefonbeszélgetés tartalmáról tájékoztatott forrásra.

Gallant a vasárnapi telefonhívás során közölte, hogy Izrael nem engedheti meg, hogy ballisztikus rakétákat lőjenek a területére válaszadás nélkül. Izrael nem fogadja el azt az egyenletet, amelyben Irán közvetlen támadással válaszol minden alkalommal, amikor Izrael célpontokra mér csapást Szíriában.

A források szerint Austin hasonló üzenetet közvetített ahhoz, amit Joe Biden elnök mondott Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek szombat este, hangsúlyozva, hogy mindent meg kell tenni a további eszkaláció elkerülése érdekében.

Az izraeli hadsereg hétfő este közölte, hogy a szombati iráni támadás elfogására és meghiúsítására irányuló művelet neve: Vaspajzs.

Hétvége: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétvégi tartózkodása Simon Falic amerikai milliárdos jeruzsálemi otthonában tiltott ajándék elfogadását jelentheti, állítja a Mozgalom a Minőségi Kormányért Izraelben, és az állam jogi hatóságaihoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Hidai Negev Gali Baharav-Miara főügyésznek és Slomit Barnea-Faragonak, a Miniszterelnöki Hivatal jogi tanácsadójának írt levelében kijelentette, hogy azon túl, hogy a miniszterelnök egy külföldi otthonában tartózkodik Izraelben, Netanjahu tettei megsérthették a köztisztviselőkre vonatkozó ajándék elfogadási tilalmat.

Netanjahu tartózkodása „komoly kérdéseket vet fel a három rezidencia állami költségen történő fenntartásának szükségességével kapcsolatban” – írta Negev.

Sajtóértesülések szerint Netanjahu a jeruzsálemi Caspi utcában, Simon Falic amerikai milliárdos tulajdonában lévő, zárt luxuskastélyban töltötte a hétvégét, amely állítólag atombunkerrel is rendelkezik.

The post Harcok Gázában, a válasz elkerülhetetlen és bunker hétvége first appeared on Új Kelet online.