Jubilál a mozi Miskolcon: Fimfesztivál-60 – CineFest-20

 

Az idén 20 éves CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és 60 évvel ezelőtt tartották az első Miskolci Rövidfilm- és Televíziós Fesztivált.

      A jubileumok alkalmából – a szeptemberi fesztivált megelőző időszakban – olyan eseményeket szerveznek, amelyek visszatekintenek a fesztiválok eddigi múltjára, illetve Miskolc “filmfesztiválos” örökségére.

  1. ápr. 12-én kerekasztal beszélgetésen emlékeztek a 60 éves Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál történetéről és a CineFest elmúlt 20 évéről, a Művészetek Házában, az Uránia Art Moziteremben.
    A találkozó első részében egy rövid vetítés vezette be a nézőket a valamikori fesztiválok hangulatába, majd a vendégek,- a valamikori találkozók egykori résztvevői – emlékeztek, idézték fel a fiatal éveiket.

A visszatekintést segítette Kapusi Krisztián előadása a miskolci filmfesztiválok történetéről, az (1964-1989) közötti filmes találkozókról.

Meghívott vendégek voltak Gulyás Gyula, Duló Károly, Molnár György,és Szobolits Béla – filmrendezők,valamint Bán András műkritikus

Az est moderátora Kapusi Krisztián, Muszatics Péter volt.

A találkozó második részében a CineFest 20 évéről beszélt Bíró Tibor, Madaras Péter

A találkozóval egyidőben két kiállítást is nyitottak az elmúlt időkről.

CineFest 20 éves történetének emlékeiből álló kiállítás a Művészetek Háza Galériáján nézhető meg május 5-ig.

A 60 éves Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál története tablókon elevenedik meg. A helyszín a Sub Rosa Cafe (3525 Miskolc, Széchenyi utca 21.) A tablókat Török Eszter készítette, Kerényi László korabeli fotóinak felhasználásával. Ez a kiállítás is május 5-ig tekinthető meg.