Avi/ujkelet.live

A hadikabinet délután összeült egy újabb megbeszélésre az iráni támadásra adott válaszról, miután tegnap este nem dőlt el véglegesen annak jellege. A megbeszélés három órán át tartott, és a média szerint holnap várhatóan folytatódik. A 12-es csatorna riportja arról számolt be, hogy több lehetőség is szóba került, amelyek mindegyike egy „fájdalmas” megtorló csapás Irán ellen, de nem vált ki regionális háborút. A hadikabinet arra törekszik, hogy olyan reakciót válasszon, amely nem ütközik az Egyesült Államok ellenállásába.

Amerikai és nyugati tisztviselők a The Wall Street Journalnak azt nyilatkozták hétfőn, hogy Izrael várhatóan gyorsan válaszol az iráni támadásra, talán már ma.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy, tegnap esti sajtótájékoztatóján hozzávetőleg 350-re tette az előző éjszakai támadásban Izraelre kilőtt iráni drónok, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták számát. Elfogási arányuk 99%-os volt, drón és robotrepülő nem jutott be az izraeli légtérbe. Hagari szerint a lövedékekben összesen 60 tonna robbanóanyag volt, ami ,,iszonyatos károkat okozhatott volna”.

  • A korlátozott hadikabinet ülésein a többség az Irán elleni támadás mellett foglalt állást, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.
  • A döntést az utolsó pillanatban törölték, annak ellenére, hogy Beni Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek támogatták. Egyes, a részletekkel tisztában lévő források kifejtették, hogy a törlésre Joe Biden amerikai elnök és Binjámin Netanjahu miniszterelnök közötti beszélgetést követően került sor.
  • Más források azt állították, hogy a törlés oka az volt, hogy az iráni támadás által okozott kár nem volt jelentős.
  • Az izraeli biztonsági szervezek azonban ellenreakciót szorgalmaztak, de nem feltétlenül olyat, amelyet rövid időn belül végrehajtanak.
  • A fő dilemma, hogy a reakció hogyan és mikor valósuljon meg. A zárt helyiségekben elhangzott kérdés az volt, hogy figyelembe kell-e venni Irán szándékát, hogy jelentős károkat akart okozni Izraelben, és többek között a Nevatim légibázison, vagy a tényleges eredményeket, amelyek viszonylag jelentéktelenek voltak.

A SZÍNFALAK MÖGÖTT

A WSJ reggel arról számolt be, hogy az arab országok titokban hírszerzési információkat adtak át az Egyesült Államoknak Irán támadási tervével kapcsolatban. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, amelyek beleegyeztek, hogy megosszák az információkat az amerikaiakkal, megnyitották légterüket a vadászgépek előtt, radarkövetési információkat osztottak meg, és egyes esetekben saját erőikkel segítették a támadás visszaverését.

Két nappal az Izrael elleni támadás előtt iráni tisztviselők tájékoztatták kollégáikat az Öböl-menti országokban a támadási terv felépítéséről és időzítéséről, hogy biztosítsák a légteret. Szaúdi és egyiptomi tisztviselők szerint közvetlenül azután, hogy Irán nyíltan fenyegetőzni kezdett Izrael elleni megtorlással, az Egyesült Államok nyomást gyakorolt az arab kormányokra, hogy osszák meg hírszerzési információikat a tervekről, és segítsenek a rakéták és drónok elfogásában. Egyes arab kormányok kezdeti reakciója aggodalom volt amiatt, hogy az eseménybe való beavatkozással összeütközésbe kerülhetnek Iránnal.

További megbeszélések után az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia belement a hírszerzési adatok megosztásába, Jordánia pedig bejelentette, hogy engedélyezi légterének használatát az amerikaiknak és más országok vadászgépeinek, és saját repülőgépeit használta, hogy segítse az iráni rakéták és drónok elfogását. Valójában az irániak által szolgáltatott információkat végül titokban továbbították Washingtonnak, és döntő előzetes figyelmeztetésül szolgáltak Izrael és az amerikaiak számára.

The post Riport: Az izraeli válaszra Irán támadására akár már ma sor kerülhet, és a színfalak mögött first appeared on Új Kelet online.