Avi/ujkelet.live

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató hétfőn arról számolt be, hogy a Tel Aviv Egyetem mintegy 1500 hallgatója írt alá egy petíciót Dr. Anat Matar elbocsátására, aki dicsőített egy terroristát, Walid Daqqát, aki múlt vasárnap halt meg rákban: ,,Kijelentései és az egyetem határozott elítélésének hiánya szörnyű érzéseket ébreszt bennünk, ami bizalmi válsággal jár együtt az intézmény iránt, melyet tanulmányainkhoz választottunk”.

Matar Facebook-bejegyzésében múlt héten a 62 éves Daqqát „kedves és szeretett barátnak” és „végtelen inspirációs forrásnak” nevezte. Továbbá részvétét fejezte ki a terrorista családjának és a palesztin népnek „egyik legnagyobb fia” elvesztése miatt.

Az egyetem hallgatóinak egy csoportja csütörtökön demonstrációt tartott a kapuszon, Matar, a filozófia tanszék vezető oktatójának kirúgását követelve.

A Ynet híroldal szerint a rendőrség terrorcselekmény támogatásának gyanúja miatt fontolgatja nyomozás indítását Matar ellen.

Az egyetem elnöke azonban szombaton kijelentette: nincs szándékukban kirúgni Matart. ,,Az egyetem vezetése elítélte a magatartását. Izrael állam törvényei szerint a szólásszabadság a felháborító, fájdalmas és érzéketlen kijelentéseket is védi”.

Az izraeli állampolgár Daqqa életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, mert egy, a Népfront Palesztina Felszabadításáért terrorszervezethez kötődő terrorsejtet irányított, mely 1984-ben elrabolta, megölte és megcsonkította az izraeli hadsereg egyik katonáját, Mose Tamamot.

Daqqa teljes egészében letöltötte büntetését – 37 évet –, majd elítélték egy volt képviselő, Baszel Ghattasz által mobiltelefonok börtönbe csempészetében való részvételért, és további két év börtönbüntetésre ítélték.

Daqqa volt a leghosszabb ideig börtönben ülő palesztin biztonsági fogoly. A rácsok mögött eltöltött 37 év alatt Daqqa azt állította, hogy más útra tért, és ellenzi az erőszakot. Lediplomázott, termékeny író lett, és kapcsolatban állt különféle izraeli értelmiségiekkel.

The post Petícióval követelik a tanulók a kirúgását az oktatónak, aki FB-n gyászolt egy terroristát first appeared on Új Kelet online.