Napelempark a zsinagóga udvarán- már csak a konverter bekötése van hátra – megvalósult a Magyar Kormány támogatásával

Koncentrált figyelemmel kiséri a Miskolci Zsidó Hitközség a kormányzati pályázatokat.

Korábban húsz millió forintot nyertek  a felújítás előtt álló zsinagóga padozatának a helyreállítására. Ám a szakemberek szerint erre a munkára kevés lett volna ez az összeg így a Bethlen Gábor közalapítvány jóváhagyásával a templom 5 szárnyas kapuját újították fel.

Nem sokkal később ismét rájuk mosolygott a kormányzati szerencse és egyéb állagmegóvásra 15 milliós állami támogatást kaptak. A mikve zsidó fűrdő korábban tervezett felújítására nem tellett volna ebből az összegből, ehhez kevésnek bizonyult volna,  így aztán csaknem három évig a közösség számláján parkolt a pénz.

Végül tavaly a huszonnegyedik órában mielőtt kamatostul vissza kellett volna utalniuk a 15 milliót eldöntötték, ebből  az utolsó forintig  napelemparkot létesítenek a zsinagógát kiszolgáló udvari épületsor  tetőzetén. Szerencséjük volt az MVM befogadta az ígénylést ám menetközben számos adminisztrációs nehézséggel szembesültek. Kiderült, a hitközség több,  különböző néven szereplő villamosmérő órával rendelkezik, először ezeket kellett egyesíteni.

Az Urbancsok és társai tulajdonában lévő Cailbuld Kft mint  szolgáltató cég soron kívül teljesítette a megrendelést kiépítették a napenergiatermelő rendszert ám a konverter bekötésére még várni kell. Köszönhető ez a hasznos beruházás a Magyar Kormány támogatásának, a  Bethlen Gábor közalapítványnak.