Avi/ujkelet.live

A háború 212. napja, déli front: Vasárnap kora délután mintegy tíz rakétát lőttek ki a dél-gázai Rafah-átkelő közeléből Kerem Salom területére, mely legalább tíz személy sérülését okozta.

A támadást mintegy 350 méterre egy polgári menedékhelytől hajtották végre.

A Hamász videója a támadásról:

A hadsereg szerint a támadás „egy másik világos példája annak, hogy a Hamász terrorszervezet szisztematikusan kizsákmányolja a humanitárius létesítményeket és tereket terrorszükségletek kielégítésére, miközben a polgári lakosságot élő pajzsként használja”.

Röviddel a rakétázás után Izraeli vadászgépek célba vették a rakétavetőt, valamint a Hamász által használt szomszédos épületet.

A hadsereg továbbá lezárta a Kerem Salom-átkelőt melyen keresztül a humanitárius segélyeket szállítják Gázába.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael olyan jeleket kapott, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terrorszervezetet nem érdekelt a fogolycserével egybekötött tűzszüneti megállapodásban, és a hadsereg a „közeljövőben” megindítja offenzíváját a dél-gázai Rafahban.

„Egyértelmű céljaink vannak ezzel a háborúval kapcsolatban: elkötelezettek vagyunk a Hamász felszámolása és a túszok szabadon bocsátása mellett. Adtunk a [tárgyalásoknak] egy bizonyos időtartamot… meghatározott késleltetéssel az operatív akcióban”, így próbálva elérni a túszok szabadon bocsátását, mondta Gallant a közép-gázai Netzarim folyosón állomásozó csapatoknak.

De megjegyezte: „Riasztó jeleket azonosítottunk, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász valójában nem kíván semmilyen megállapodási keretbe belemenni. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben hadműveletre kerül sor Rafahban és az egész Gázai övezetben.”

Izraeli tisztviselők azt nyilatkozták a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a rafahi hadművelet nagyon közel van – hacsak nem történik változás, fordulat a Hamász részéről a fofoycserére irányuló tárgyalásokon.

Színfalak mögött: A hadikabinet ülésén, ahol az egyiptomi vázlatot elfogadták, Gallant védelmi miniszter kemény szavakkal érvelt a megállapodás mellett, a résztvevők előtt, miközben Binjámin Netanjahu miniszterelnökre nézett, jelentette a KAN este.

,,Ez egy jó megállapodás, és ez a lehetőségünk, hogy hazahozzuk a túszokat” – mondta állítólag Gallant. ,,Erkölcsi és etikai szinten kötelességünk a túszok hazajuttatása. Főleg neked és nekem, a miniszterelnöknek és a védelmi miniszternek október 7-én. Nem beszélek erről kint, hogy ne emeljem az árat, de ezt a megállapodást jóvá kell hagyni.”

A tervet a hadikabinet minden tagja támogatta, így a védelmi szervezetek vezetői is. Netanjahu fenntartásokkal élt, de végül a vázlatot jóváhagyták. A hadikabinet után tartott kibővített kormányülésen Netanjahu és a védelmi szervezetek vezetői úgy döntöttek, hogy nem terjesztik javaslatot a kibővített kabinet tagjai elé, tartva a tárgyalásokat károsító kiszivárogtatásoktól.

Tárgyalások: A Reuters jelentése szerint a CIA vezetője, Bill Burns Dohába utazott, hogy rendkívüli megbeszélést tartson a katari miniszterelnökkel, tekintettel arra, hogy a tárgyalások ,,az összeomlás szélén állnak”.

Északi front: Kora este a Hezbollah terrorszervezet mintegy 40 rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre, melyek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Fegyverek: A Biden-kormány a múlt héten felfüggesztette egy, az Egyesült Államokban gyártott és Izraelnek szánt lőszerszállítmány küldését, idézett a Walla hírportál két izraeli tisztviselőt.

A Hamász október 7-i mészárlása óta ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok leállított egy izraeli hadseregnek szánt fegyverszállítmányt.

A Biden-kormány nagyon aggódik, hogy Izrael megtámadja Rafah városát, ahol több mint egymillió lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztin talált menedéket.

Jake Sullivan, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Financial Times szombati washingtoni konferenciáján kijelentette, hogy a Biden-kormány világossá tette Izrael számára, hogy a rafahi művelet végrehajtásának módja befolyásolni fogja az Egyesült Államok gázai háborúval kapcsolatos politikáját.

Netanjahu miniszterelnök utalt a Biden-kormánnyal fennálló feszültségekre vasárnap kiadott nyilatkozatában a holokauszt emléknapja alkalmából.

,,A szörnyű holokausztban voltak nagy világvezetők, akik tétlenül álltak; ezért a holokauszt első tanulsága: Ha nem védjük meg magunkat, senki sem fog megvédeni minket. És ha egyedül kell helyt állnunk, akkor egyedül tesszük” – mondta.

Al-Dzsazíra: Az izraeli kormány vasárnap megszavazta az Al Dzsazíra izraeli működésének 45 napra történő leállítását, összhangban az áprilisban elfogadott ideiglenes törvénnyel, amely lehetővé teszi a külföldi médiák ideiglenes bezárását, ha azt gyanítják, hogy sértik a nemzetbiztonságot.

Néhány órával később rendőrök és a kommunikációs minisztérium felügyelői megérkeztek az Al Dzsazíra jeruzsálemi irodáiba, hogy elkobozzák a katari csatorna műsorszóró berendezését.

Riportok szerint a Moszad kémszolgálat és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetői a múlt héten arra figyelmeztettek, hogy a katari hálózat mostani bezárásának jóváhagyása negatív következményekkel járhat a fogolycsere megállapodásra, mivel Doha közvetítő a folyamatban lévő tárgyalásokon.

Az izraeli és a palesztin területeken működő Al Dzsazíra vezetője „veszélyesnek” minősítette az állomás helyi működésének leállításáról szóló kormányhatározatot.

Az Al Dzsazíra jogi csapata válaszra készül – mondta Walid Omary a Reutersnek.

The post Megtorlás Gázában, 40 rakéta Libanonból, késlekedő fegyverek és bezárt Al Dzsazíra first appeared on Új Kelet online.