Avi/ujkelet.live

A háború 148. napja: Az Egyesült Államok katonai repülőgépei szombat délután végrehajtották első légi humanitárius műveletüket a Gázai övezetben, segélyszállítmányok ledobásával az övezet lakói számára.

A Walla hírportál riporterének nyilatkozó forrás szerint a segélyek célpontja a déli Rafah körzete volt, és az amerikai hadsereg több ezer adag ,,fogyasztásra kész ételét” (halal) tartalmazta.

A Walla riportere, Barak Ravid X-en megjegyezte, hogy ,,az a tény, hogy amerikai katonai repülőgépek dobnak le segélyeket Gázának, újabb mélypont az Izrael-USA kapcsolatokban. Ez annak a kifejezése, hogy a Biden-kormány nem bízik a Netanjahu-kormány azon képességében és vágyában, hogy megakadályozza a humanitárius katasztrófát Gázában. Az amerikaiak jelzik, hogy ha Izrael nem irányítja a dolgokat a földön, akkor ők a levegőből kerülik meg”.

A CENTCOM hivatalos nyilatkozata szerint a Jordán Királyi Légierővel kombinált légi humanitárius segélyszállító műveletet hajtott végre.

,,Ezek a légi műveletek annak a tartós erőfeszítésnek a részét képezik, hogy több segélyt juttathassanak be Gázába, többek között a segélyáramlás kibővítésével a szárazföldi folyosókon és útvonalakon” – olvasható a CENTCOM közleményében.

Túszok: A Gázában fogságban lévő túszok családjai és a hozzájuk csatlakozók szombaton megérkeztek a gázai határtól indított négy napos menet célállomására, Jeruzsálembe. Mintegy húszezer felvonuló memetelt a főváros Párizs terére, ahol nagygyűlést tartanak a túszok elengedését biztosító megállapodásra sürgetve.

Tárgyalások: A Biden-kormány vezető tisztségviselői szombaton azt mondták, hogy Izrael belement a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodás alapelveibe, és most a labda a Hamász terrorszervezetnél van. Izrael ma bejelentette, hogy nem küld delegációt Kairóba vagy más országba mindaddig, amíg nem érkezik válasz a Hamásztól. Egy politikai forrás kijelentette: Várjuk, hogy megkapjuk a túszok névsorát, akiket szabadon engednek.

Késelés: Egy 57 éves izraeli közepesen súlyosa megsérült, amikor a Hebron melletti Dahirija palesztin faluban megkéselték. A mentősök szerint a férfi egy boltban tartózkodott, amikor megkéselték, és egy másik izraeli, aki a helyszínen volt, elvitte a Metar átkelőhöz, ahol a Magen David Adom mentősei ellátták és kórházba szállították. Az incidens körülményeit még vizsgálják.

Hazai front: A Miniszterelnöki Hivatal este közölte, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök ,,enyhe influenza” miatt kihagyja a holnapi kormányülést. Járiv Levin igazságügyi miniszter fogja vezetni az ülést helyette.

The post Az első amerikai dobás, késelés és tárgyalások first appeared on Új Kelet online.