Avi/ujkelet.live

A háború 147. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte, hogy reggel csapást mért egy járműre a dél-libanoni Naqurában, a Huszajn Imám Divízió terroristáit véve célba, akik a múltban rakétákat lőttek ki Izraelre. Egy iráni milíciáról van szó, mely a Hezbollah terrorszervezet mellett működik.

Média riportok szerint a támadásnak három halottja van.

A Hezbollah reggel óta hét tagja halálát jelentette be, azaz a gázai háború kitörése óta eddig 229 terroristát vesztett.

Izraeli vadászgépek délelőtt célba vették a Hezbollah posztjait Labbunehben, és két másik épültet Blidában az éjszaka.

Túszok: A katari Al-Dzsazíra reggel arról számolt be, hogy forrásai szerint holnap egy izraeli és egy Hamász delegáció érkezik Kairóba, hogy újabb közvetett tárgyalási fordulót tartsanak egy fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről.

A Reuters egyiptomi biztonsági tisztviselőkre hivatkozott, mondván, a tűzszüneti tárgyalások várhatóan holnap folytatódnak Kairóban, és a felek megegyeztek a tűzszünet időtartamáról, valamint a túszok és a palesztin foglyok szabadon bocsátásáról. Nincs még megállapodás az izraeli erők kivonásáról a Gázai övezet északi részéről, valamint az északi lakosok visszaengedéséről a területre.

A források azt is elmondták, hogy a csütörtöki incidens a segélyszállító teherautókkal nem lassította a tárgyalásokat, hanem felgyorsította azokat az elért előrehaladás megőrzése érdekében.

A libanoni Al-Akhbar egyiptomi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy izraeli delegáció érkezik ,,a következő néhány órában” Kairóba. A delegáció átadja azoknak a palesztin terroristáknak a nevét, akiket Izrael nem hajlandó elengedni az új megállapodás részeként – és követelni fogja az egyezségben szereplő izraeli túszok listáját.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tagja, Musza Abu Marzuk azt mondta, hogy a Hamász vezetése nem tudja felvenni a kapcsolatot emberei egy részével, akik fogságban tartják az izraeli túszokat az övezetben.

,,Azt mondják [Izrael], hogy nem adjuk át a listákat a túszok neveivel. Október 7-e után azonban több ezer palesztint letartóztattak, és nem hajlandók átadni a nevüket tartalmazó listákat. Amíg a háború tart, nincs mit beszélni a listákról, mert nem tudjuk felvenni a kapcsolatot azokkal, akik a túszokat fogva tartják.” A jelenleg Moszkvában tartózkodó Marzuk hangsúlyozta Oroszország ‏részvételének fontosságát a tárgyalásokon, mely ellensúlyt jelent az Egyesült Államok bevonásával szemben.

A Hamász október 7-i terrortámadásában hozzávetőleg 253 embert hurcoltak el élve vagy holtan Izraelből a Gázai övezetbe. 112 túsz szabadult ki a fogságból egy fogolycsere részeként, 11 holttestet találtak meg az izraeli katonák – és az elraboltak közül 31-et halottnak nyilvánítottak, miközben holttestük a terrorszervezet birtokában van.

Déli front: A dél-gázai Khan Juneszben bevetett Kommandós-dandár a város nyugati részén harcol a Hamász ellen, és több tucat operatívot ölt meg és razziákat hajtott végre a terrorcsoport helyszínein, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők.

Az Egoz kommandós egység razziát hajtott végre egy épületben, melyet a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar használt, és ahol találtak egy gépkarabélyt. Egy másik helyszínen a csapatok nagy mennyiségű Hamász katonai felszerelésre bukkantak.

Politika: A Gázai övezetben folytatódik a háború, az izraeli erők pénteken jelentős hadműveleteket hajtottak végre Khan Juneszben és Zeitunban, megöltek sok terroristát, és letartóztattak több tucatot. A harcok a Gázai övezet északi részét a délivel összekötő ,,folyosón” is zajlottak, ahol még mindig súrlódások vannak terroristákkal. A Hamászra gyakorolt katonai nyomással egy időben az izraeli hadsereget aggasztja a politikai kérdés, amellyel nem foglalkoznak – és ez egyre kritikusabbá válik, jelentette este a 12-es csatorna.

A hadsereg egyértelművé teszi, hogy két hónapja késik a döntés a Gázai övezet ellenőrzésének más felekre való átruházásáról, mind a polgári, mind a segélyek és humanitárius kérdésekben. Egy magas rangú tisztviselő hangsúlyozta: ,,[Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] valószínűleg nem akar dönteni a kérdésben, ő egy véget nem érő háborút akar. Ez lehetővé teszi számára a [politikai] túlélést – és ez már nagy probléma.”

The post Likvidálás Libanonban, kairói vizit és politika first appeared on Új Kelet online.