Avi/ujkelet.live

A háború 148. napja: Izrael világossá tette Egyiptom és Katar számára, hogy nem folytat újabb tárgyalási fordulót mindaddig, amíg a Hamász át nem adja az életben lévő túszok listáját, és küld komoly választ a palesztin foglyok számáról, akiknek a közvetítők a szabadon bocsátását javasolták, hivatkozott a Walla hírportál két vezető izraeli tisztviselőre.

  • Egyiptom és Katar megígérte Izraelnek, hogy ha ezen a héten küldöttséget küld Dohába a tervezett megállapodás humanitárius vonatkozásairól folytatott tárgyalásokra, válaszokat hoznak a Hamásztól arra vonatkozóan, hogy mely túszok vannak még életben, és nyomást gyakorolnak a terrorszervezetre, hogy legyen rugalmas a palesztin foglyok számát illetően, amelyeket bármilyen megállapodás részeként szabadon akar látni.
  • Magas rangú izraeli tisztviselők szerint a háromnapos katari tárgyalások után az izraeli delegáció csütörtökön válaszok nélkül tért vissza Izraelbe. ,,A közvetítők megígérték, hogy a Hamász számokat fog közölni, és ez nem történt meg”.

Politika nyomás: Az Izraeli Védelmi Erők elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon vezérőrnagy azt mondta a Gázában fogva tartott túszok családjainak, hogy erőfeszítéseiket arra kell összpontosítaniuk, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Alon a kijelentést az elmúlt két hétben több családdal folytatott zárt beszélgetések során tette, a Hamásszal való megállapodásról szóló tárgyalások hátterében.

Az üléseken jelenlévő családoknak az a benyomása támadt, hogy a politikai berkekben vannak olyanok, akik húzzák az időt, és akadályozzák egy esetleges alku előmozdítását. Másrészt a tárgyalásokon részt vevő szakmai tisztségviselők azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy jelenleg a megállapodás aláírását a Hamász nehezíti, és nem az izraeli politikai szint jelenti a legfőbb akadályt.

Segélyek: Magas rangú biztonsági tisztviselők figyelmeztették a politikai szintet, sőt azt követelték, hogy gázai fegyveres csoportok biztosítsák az övezetbe belépő segélyszállító teherautókat, jelentette a Kan tegnap este.

A humanitárius segélyek kifosztásának megakadályozása érdekében az izraeli biztonsági tisztviselők az elkövetkező napokban olyan lépést próbálnak előmozdítani, amelynek keretében a gázai helyi lakosok fegyveres csoportjai, a Hamászhoz nem köthető klánok biztosítanák a segélyszállító teherautókat.

  • Ez a csütörtöki drámai incidenst követően történt, amelyben több tucat gázai meghalt, és több százan megsérültek, mert lökdésték és taposták egymást, amikor megrohamozták és kifosztották a teherautókat.
  • Az elmúlt hetekben Izrael olyan gázai klánokkal dolgozott együtt, akik hajlandóságot mutattak a polgári felelősségvállalásra Gázában.
  • Egy magas rangú biztonsági tisztviselő szerint a fegyverek, amelyeket a klánok a segély biztosítására fognak használni, nem Izraeltől származnak.
  • A forrás azonban azt mondta, hogy Izraelnek engedélyeznie kell a fegyverek beengedését ezeknek a gázai elemeknek, miután ezt jóváhagyták a nemzetközi elemek, például Egyiptom, az Egyesült Államok és Jordánia.

A magas rangú biztonsági tiszt hozzátette, hogy ,,az Izraeli Védelmi Erők nem fogja biztosítani a humanitárius teherautókat Gázában, és ha azt akarjuk, hogy a segély eljusson azokhoz, akiknek szükségük van rá, akkor kormányzó alternatívát kell teremtenünk a Hamászra, a gázaiak fegyveres csoportjain keresztül is”. Hozzátette, hogy ,,csak gázaiak fogják irányítani Gázát, és a mi politikánk az, hogy úgy cselekedjünk, hogy ne váljanak Hamásszá”.

Joe Biden elnök pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok a következő napokban megkezdi a humanitárius segélyek légi szállítását Gázába, és ,,ragaszkodik ahhoz”, hogy Izrael több teherautót engedjen be, és több útvonalat hozzon létre a szárazföldi szállításra. ,,Nincs kifogás”- idézte a Walla az elnököt.

  • A bejelentés rámutat a Biden-kormányon belüli növekvő aggodalmakra a Gázai övezet romló humanitárius körülményei miatt, valamint a segélyek bejutásának nehézségeire az enklávéba, ahol az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy „az éhínség szinte elkerülhetetlen”, ha semmi sem változik.
  • Bidennek külföldön és belföldön egyre nagyobb nyomással kell szembenéznie, hogy többet tegyen Izrael megfékezéséért, többek között tűzszünetre szólítással, és még több segély bejuttatásával Gázába.

Hazai front: Beni Gantz, a hadikabinet tagja és a Nemzeti Egység vezetője, vasárnap Washingtonba utazik egy sor találkozóra, melyekre Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel való egyeztetés nélkül kerül sor, tudta meg a Ynet.

Ez a látogatás különösen érdekes időpontban történik, miközben a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről szóló tárgyalások folynak, és azon amerikai hírek árnyékában, hogy az amerikai kormány kezdi elveszteni türelmét Netanjahu háborús magatartásával szemben – azt állítva, hogy szélsőjobboldali kormánypartnerei, Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrich megkötik a kezét.

A miniszterelnök környezetét felháborította a Yneten megjelent publikáció, és kifejtették, hogy Gantz a kormányfő jóváhagyása nélkül utazik, és ellentétesen a kormányrendeletekkel, amelyek szerint ,,minden miniszternek előzetesen jóvá kell hagyatnia az utazást a miniszterelnökkel, beleértve az utazási tervet is.” Netanjahu környezete szerint ,,a miniszterelnök világossá tette Gantz miniszter előtt, hogy Izrael államnak csak egy miniszterelnöke van”.

Washingtonból Gantz várhatóan Londonba utazik.

Déli front: A pénteki Gázai övezetből Izraelre végrehajtott rakétakilövést követően a Déli Parancsnokság irányításával légi járművek támadták az övezet északi részén található indító területet, és számos más célpontot, köztük rakétaindító gödröket és a Hamász terrorszervezet által használt terrorista infrastruktúrákat.

Videók a támadásokról:

A Gázai övezetben bevetett csapatok tegnap folytatták műveleteiket, több tucat terroristát likvidáltak valamint fegyvereket találtak és foglaltak le.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap este légicsapásokkal és ágyúzással támadta a Hezbollah terrorszervezet posztjait Dél-Libanonban, megölve több operatívját.

Ramjeh faluban a Hezbollah terror-infrastruktúráját és két épületét támadták. Az erők azonosították a Hezbollah több operatívját kilépni az egyik épületből, és légicsapást irányították rájuk.

The post Egy miniszterelnök, és nincs tárgyalás az életben lévő túszok listája nélkül first appeared on Új Kelet online.