ujkeletlive

Tüntetések – szombat este megérkezett a fővárosba a négynapos jeruzsálemi menet

A túsztárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalan hírek közepette a gázai határtól a múlt héten induló, és a Hamász által Gázában fogvatartott túszok hazatérését követelő négynapos menet utolsó szakaszán a sábát kimenetele előtt mintegy húszezren érkeztek Jeruzsálembe.

A menetelő tömeg élén a Gázában túszul ejtett izraeliek családjait támogatva, szakaszonként számos ellenzéki politikus is feltűnt, ennek ellenére a szervezők a rendezvény céljaként az egységre való felszólítást hangsúlyozták, mellőzve a [ellenzéki] politikai hátteret.

A menet végső célját, a fővárosi Párizs teret elérve „együtt a túszok szabadon bocsátásáért” jelszó alatt tartottak nagyszabású gyűlést, ahol az érintett családtagok szólaltak fel, a támogatókkal együtt azt az üzenetet küldve a miniszterelnöknek és a biztonsági kabinetnek, miszerint „egységesen kiállunk, és megadjuk a szükséges támogatást az alku befejezéséhez. Ne szalasszák el ezt a lehetőséget, hozzák haza az összes túszt, most.”

A felszólalók között számos édesanya állt ki a harcokban hősiesen kiálló katonák mellett, így Szigalit Kohen, az elrabolt Elia édesanyja – „az egység menetének végére értünk, és szeretném elmondani Izrael népének, minden sokszínűségében, hogy köszönöm, hogy velünk meneteltek. Bebizonyítottuk magunknak, hogy a nézeteltéréseket a múltban tudjuk hagyni szeretteink hazatérése érdekében. Köszönet a hősies katonáknak, akik a túszok visszaszolgáltatásáért harcolnak, és ezt együtt teszik. Csak együtt lehetünk győztesek, mert az erőnk az egységünkben van, és ha együtt vagyunk, akkor olyan erő vagyunk, ami minden ellenséget legyőz, mert mi az örökkévalóság népe vagyunk,” mondta, hozzátéve „az álmom, hogy Elia hamarosan visszatérjen az összes elrabolttal együtt, és látni fogják, hogy a szenvedés, amit ott átélnek, nem volt hiábavaló, és nekik köszönhetően volt Izrael egységes.”

A Hamász által fogvatartott másik túsz Avinatan Or édesanyja, Dicca arra hívta fel a figyelmet, hogy „az egység ellentéte nem a konfliktus, hanem a félelem. Nem a másiktól való félelem, hanem az önmagunktól való félelem. Félelem attól a nagyszerű fénytől, amely mindannyiunkban ott van. Mindenki a saját egyedi feladatával van elfoglalva a cél érdekében. Amikor ezt mindenki a legodaadóbban, legőszintébben és legpontosabban teszi, – akkor érhetőek el a legnagyobb eredményeink, amely révén békében hazahozzuk túszainkat. Mindenki számára van hely.”

A fogvatartott Romi Gonen édesanyja, Merav megemlítette, hogy tegnap újabb három katonát vesztettünk el – „mindannyian, Izrael népe együtt van itt a közös cél érdekében – a túszok hazahozataláért. Ma este újabb három család vált gyászoló családdá. Az egység azt jelenti, hogy együtt mozgósítunk közös céljainkért. Azért jöttünk ide, hogy megerősítsük a miniszterelnököt, és a hitet, hogy ez most lehetséges. A megállapodást most elő lehet mozdítani, most megmutathatjuk az erőnket, és hazahozhatjuk őket,” – tette hozzá.

A szintén Gázába elhurcolt Omer Wenkert édesanyja hozzátette: „október hetedikén mindannyian a nehezebb úton tanultuk meg, hogy ellenségeink nem belülről jönnek. Magunkba zártuk, és még mindig magunkba zárjuk legjobbjaink nehéz veszteségeit. És ezért egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk: halálukkal egységet parancsoltak nekünk! Nézzétek meg, milyen csodálatos, egységes és erős nemzet áll itt velünk, hogy támogatást nyújtson a hadsereg parancsnokainak és katonáinak, és velünk együtt szólítson fel a túszok szabadon bocsátására. Miniszterelnök úr és a kabinet tagjai – mindez az Önök kezében van. Adják vissza a nemzetnek a reményt – adják vissza a túszokat.”

A felszólaló édesanyákhoz csatlakozva Niszán Kalderon, akinek testvérét, Ofert hurcolták el a terroristák, arra figyelmeztetett, hogy „az elmúlt napok, amelyek során ezrek csatlakoztak a menetünkhöz, szeretettel töltötték meg a szívünket, testünket pedig egységgel és nagy reménnyel. Ez életünk küldetése. Itt a miniszterelnökhöz és a biztonsági kabinethez fordulok – lássák az egységünket családként és nemzetként. Mindannyiunknak egy a célja: hazahozni szeretteinket. Adunk nektek erőt és bölcsességet, hogy mindannyiukat hazahozzátok. Senkit se hagyjatok hátra Gázában. A túszoknak köszönhetően Izrael népe egyesült.”

Saron Sarabi, a túszként elrabolt néhai Joszi, és a remélhetőleg még életben lévő Eli testvére arra hívta fel a figyelmet – „Joszi bátyám ideje sajnos lejárt, és mi Izrael földjén fogjuk eltemetni őt. Eli bátyámat, és a többi túszt élve hazahozzuk. Eli az egész családját, Joszi pedig az életét vesztette el a fogságban. A családom négy tagját vesztettük el, a te családodat,” – utalt Izrael vezetőire, majd hangsúlyozta, „nem áll szándékunkban egy ötödik koporsót is hazahozni.”

A jeruzsálemi gyűléssel párhuzamosan a tel-avivi Káplánon megtartott szombat esti kormányellenes tüntetésen kialakult zűrzavar közepette a rendőrség hét személyt letartóztatott.

Előzmények

A menet szerdán indult a gázai határhoz közeli Reim kibuctól. Négynapos gyaloglás után mielőtt a a fővárosi célponthoz érkeztek Jeruzsálem külvárosa, Mevaszeret Cionban mintegy hatezren gyűltek össze a város bevásárlóközpontja közelében, ahol politikusok, foglyok hozzátartozói, és a novemberi túszalku során kiszabadítottak szólaltak fel. Nem sokkal a sábát kimenetele előtt a fővárosba érkező tömeg megállt a Húrok hídjánál, hogy felolvassák annak a 134 túsznak a nevét, akiket a Hamász még mindig fogságban tart.

A Biden-kormány vezető tisztségviselői szombaton arra utaltak, hogy Izrael belement a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodás alapelveibe, és most a labda a Hamász terrorszervezetnél van. Ugyanakkor Izrael bejelentette, hogy nem küld delegációt Kairóba vagy más országba mindaddig, amíg nem érkezik válasz a Hamásztól. Egy politikai forrás kijelentette: várjuk, hogy megkapjuk a túszok névsorát, akiket szabadon engednek.

Ehud Barak volt miniszterelnök a Foreign Affairs magazinban megjelent cikkben arra utalt, hogy a Hamász által még mindig fogva tartott túszoknak valószínűleg már csak a fele van életben. Emellett hangsúlyozta, hogy nem kételkedik abban, miszerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök valóban azt szeretné, hogy a túszok hazatérjenek, de azt is kijelentette, hogy „korábbi döntéseit tekintve kemény szavai üresen csengenek.”

„Az elmúlt 12 évben hatszor utasította el a biztonságiak által javasolt, a Hamász vezetésének felszámolására irányuló terveket. És amíg ő pózol, a megmaradt túszok életbenmaradásának veszélye egyre nő, míg az alku megkötésének esélye egyre csökken,” – tette hozzá Barak, a túszokért fizetendő ár kérdésével kapcsolatban azonban kijelentette: „Izrael szuverén ország, amelynek joga van visszautasítani egy olyan ajánlatot, amely több kárt okozna, mint hasznot – különösen egy olyan vérszomjas terrorszervezet ajánlatát, mint a Hamász. Ugyanakkor azonban nincs értelme folyamatosan azt a szándékot hirdetni, hogy meg akarják ölni ezeket a vezetőket, ahogyan azt izraeli tisztviselők naponta teszik, miközben egyúttal megpróbálnak alkut kötni velük, tudva, hogy a túszok egy részét emberi pajzsként használják.”

A volt miniszterelnök emellett kitért az elmúlt hónapok belpolitikai válságára amely az október hetedikei mészárlások, és azt követően élesedett többfrontos háborúval tetőzött, mondván az ország az 1948-as függetlenségi háborúja óta átélt  legnehezebb időszakában, „egyetlen módja van annak megakadályozására, hogy Netanjahu egy hosszú regionális háborúba vezesse Izraelt: az általános választások, megjegyezve azt is, hogy „a háború első napjaiban egy stratégiai értékelés meghatározhatta volna Izrael céljait, és lehetővé tehette volna a koherens tervezést és végrehajtást. Netanjahu azonban a mai napig elhanyagolta egy ilyen értékelés elvégzését. Amint Eizenkot, aki a hadsereg vezérkari főnökeként szolgált, nemrégiben a hadikabinethez írt levelében írta: „három hónap alatt gyakorlatilag nem születtek meghatározó döntések. A háború a taktikai céloknak megfelelően zajlik, a stratégiai célok elérése érdekében tett érdemi lépések nélkül.”

The post Együtt a túszok szabadon bocsátásáért menet – Izrael ereje sokszínűségében van first appeared on Új Kelet online.