Avi/ujkelet.live

A háború 208. napja: A vasárnap a Gázai övezet középső részén zajló harcokban elesett két tartalékos katona, a 28 éves Ido Aviv főtörzsőrmester és a 37 éves Kalkidan Meharim főtörzsőrmester halálát baráti tűz okozta, derült ki a hadsereg vizsgálatából.

Az előzetes vizsgálat szerint egy útszéli bomba talált egy izraeli harckocsit, mely tűzváltásba keveredett terroristákkal a Netzarim folyosón, a Török Kórház közelében. A terroristák aknavetőgránátokkal és páncéltörő rakétákkal is lőtték a tankot. A harckocsi tüzet nyitott egy épületre, mely a kijelölt szektor határain kívül esett. Az épületben volt a két harcos, akik meghaltak, míg két másik megsebesült.

Negatív jelzések: Egyiptom kedden negatív jelzéseket továbbított a Hamásztól Izraelnek a túszok szabadon bocsátására vonatkozó, hozzájuk benyújtott új javaslattal kapcsolatban, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A források szerint a negatív jelzéseket azért adták, mert az ügylet végén nem voltak garanciák a háború befejezésére. Ezek előzetes jelzések, és nem számítanak végleges válasznak. Izraelben hangsúlyozták, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem lesz megállapodás, hanem azt, hogy a Hamász válasza kihívást jelent majd a politikai kör számára.

A részletekkel tisztában lévő palesztin forrás azt nyilatkozta a Hezbollah terrorszervezethez közel álló Al-Mayadeen csatornának, hogy a Hamásznak benyújtott új javaslat pozitív pontokat és az izraeli álláspont meghátrálását is tartalmazza, de a Hamásznak még mindig tisztáznia kell az alapvető követelések részleteit, különösen a tűzszünetről és az izraeli hadsereg kivonulásáról.

A Hamász becslése szerint Izrael akkor is végrehajtja a műveletet Rafahban, ha megállapodás születik, ezért a terrorszervezet követeléseket fogalmaz meg. A közvetítőkkel folytatott tárgyalások során azt követeli, hogy a közvetítőktől garanciákat kapjon arra vonatkozóan, hogy Izrael hosszabb időre leállítja a háborút, miközben nem hajlandó meghatározni, hány túsz fog szabadulni ,,a humanitárius szabadon bocsátás” definíciója szerint. A terrorszervezet a túszok jelentős részét magánál akarja tartani az ügylet utolsó napjaira, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy teljesítse kötelezettségvállalását.

Izrael legalább 33 túsz szabadon bocsátását tűzte ki célul a humanitárius megállapodás részeként: Nők, köztük katonák, gyerekek, idősek és betegek. A Hamász viszont azt mondta, hogy csak 18 olyan túszt tud szabadon engedni, akik megfelelnek ennek a definíciónak. Ennek jelentése a felek párbeszédét ismerő külföldi források szerint az, hogy a Hamász szinte azonnal le akarja zárni a megállapodás szakaszait. Ami bonyolítja a dolgokat, politikailag is, a háború leállítása szempontjából. Izraeli források szerint a háború leállítása és a tűzszünet hatással lesz a Szaúd-Arábiával folytatott normalizációs folyamatra is.

Lopások: A háború kezdete óta rengeteg fegyvert loptak el az izraeli hadsereg déli gyülekezési területeiről, köztük LAW páncéltörő gránátvetőket, aknavető gránátokat sőt a szárazföldi erők fejlett védelmi rendszereit is, jelentette a KAN tegnap este.

A Déli Parancsnokság egy listán részletezte az ellopott fegyvereket:

  • 33740 lövedék MAG géppuskához
  • 14650 db 5.56 lőszer
  • 315 akna
  • 3 LAW lövedék
  • 9 120mm harckocsi lőszer
  • 2 fejlett védelmi rendszer a szárazföldi erők számára

A fegyverek egy részét megtalálták, de sok, a gyülekezési területről, valamint a Gázai övezetben lévő erőktől ellopott fegyver árasztja el az alvilágot, ami jelentős árcsökkenést eredményez. Például egy repeszgránátot, amelyet a háború előtt körülbelül 6000 sékelért (580ezer Ft) árultak a feketepiacon, ma már néhány száz sékelért árulnak.

Decemberben hozzávetőleg 20 000 M16-os töltényt loptak el egy katonai lőszerszállító teherautóból, négy kilométerre a Tze’elim bázistól, miközben megállt egy közlekedési lámpánál.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták öt helyszínen Dél-Libanonban.

A célpontok között megfigyelőállomások, épületek és egyéb terror-infrastruktúrák voltak Khiam, Kafr Kila, Blida, Odaissze és Majsz al-Dzsabal területén.

Diplomácia: Jáir Lapid ellenzéki vezető szerdán „rövid politikai látogatást” tesz az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban. A teljes menetrendet és a találkozók listáját még nem közölték.

The post Baráti tűz, negatív jelzések és lopások first appeared on Új Kelet online.