Avi/ujkelet.live

A háború 264. napja: Miután a Legfelsőbb Bíróság tegnap úgy határozott, hogy az állam nem rendelheti el az ultraortodox férfiak általános felmentését a sorkatonai szolgálat alól és elrendelte az állami pénzek megvonását a jesiva hallgatók számára, akik nem kaptak felmentést, vagy akiknek katonai szolgálatát nem halasztották el, a szefárd ultraortodox Sasz és az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora pártok a kormányból való kilépést és annak kívülről való támogatását fontolgatják, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Az ultraortodox pártok jelenleg nem érdekeltek új választások kiírásában, és azt állítják, hogy semmilyen kormány nem tudna javítani a helyzeten. Másrészről az ultraortodox parlamenti képviselők tisztában vannak a problémával, amit egy olyan kormányban maradás jelent, amely nem mozdítja elő az általuk kívánt lépések egyikét sem.

A koalíció a bírósági ítéletet csak a legkorlátozottabb formában próbálja meg életbe léptetni, kezdve a főügyész 3000 ultraortodox újonc besorozására vonatkozó rendeletével. Binjámin Netanjahu miniszterelnök ígéretet tett az ultraortodox pártok vezetőinek, hogy a sorkatonai törvényt július 28-ig, a Kneszet nyári ülésszakának lezárultáig átnyomják.

A törvénytervezetet jelenleg a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága tárgyalja, élén Juli Edelstein likudos képviselővel. Netanjahut és a koalíciós vezetőket aggasztja Edelstein keddi kijelentése, miszerint a sorkatonai törvényt ,,vagy széles egyetértéssel fogadják el, vagy sehogy se”. Források a Haaretznek azt nyilatkozták, úgy vélik, hogy a koalíció által javasolt sorkatonai szolgálatról szóló megállapodás hiányában a kormány egyben maradását veszély fenyegeti.

A KAN szerint Netanjahu miniszterelnök tegnap este figyelmeztette Edelsteint, hogy ne kaszáltassa el a sorkatonai törvényt: ,,Ha megnehezíted a törvényt, az a kormány felbomlásához vezet”.

Edelstein után ma két másik likudos képviselő is hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatot széles konszenzussal kell elfogadni.

A bizottságban egy korábbi vitán Edelstein azt mondta, hogy ,,a bizottság tagjai számára egyértelmű, hogy a hadkötelezettség és a felmentés kérdése törést okoz a népben”, hozzátéve, hogy ,,nem az a feladatom, hogy szélesítsem a törést, hanem hogy csökkentsem.”

Edelstein másodszor: A Külügyi és Védelmi Bizottság szerdán elhalasztotta a védelmi minisztérium által támogatott „biztonsági szolgálatról szóló törvénytervezetről” szóló szavazást, amely hónapokkal meghosszabbítaná azt az ideiglenes intézkedést, amely a katonák tartalékos katonai szolgálatának mentességi korhatárát 40-ről 41 évre, a tisztek esetében pedig 45-ről 46 évre emelné a folyamatban lévő gázai háború közepette az emberi erőforrás hiánya miatt.

A döntés azután született, hogy a bizottságnak nem sikerült az Edelstein által köveltelt „széles körű konszenzusra” jutnia.

„Vagy mindannyian elutasítjuk az Izraeli Védelmi Erők kérését, vagy mindannyian egyetértünk valamiben. Nincs személyes, frakció-, párt- vagy koalíciós érdekem ennek átnyomásában. Vagy megegyezünk valamiben, vagy nem, de mindannyian együtt tesszük.”

Gadi Eizenkot (Nemzeti Egység) azt mondta a bizottságnak, hogy támogatná az ideiglenes intézkedés két héttel való meghosszabbítását, miközben az megpróbál kompromisszumot kötni a sorkatonai szolgálat kérdésében, de az, ahogyan az intézkedést az utolsó pillanatban a bizottsághoz küldték, „nem mutat komolyságot”.

Sértődés: Gila Gamliel likudos miniszter szerdán megtagadta a koalícióval való szavazást azzal az indokkal, hogy képviselőtársa, May Golán közelebbi helyet kapott a miniszterelnökhöz a plénum miniszteri asztalánál.

Az ellenzéki Jiszráel Beitenu elnöke, Avigdor Liberman „sorkatonaság mindenkinek” törvényéről tartott szavazás során, amelyre a koalíciónak ellene kellett volna szavaznia, Gamliel miniszter kiviharzott a plénumból, miután felfedezte, hogy May Golan miniszter „javította” pozícióját a miniszterek asztalánál, így közelebb került az asztal közepéhez – a miniszterelnök székéhez.

Golant – elmondása szerint – a klímaberendezéstől távolabbra költöztették a teremben tapasztalható hideg miatt, és az újonnan kialakított ülésrendben Gamliel két hellyel távolabb találta magát Netanjahutól, mint Golan.

A plénum miniszteri asztalánál ülők szerint Gamaliel azt válaszolta Ofir Katz koalíciós elnöknek, aki megkérdezte, miért nem volt hajlandó szavazni, hogy beszéljen a miniszterelnök tanácsadójával, hogy megértse a problémát.

Ofir Katz a Likud WhatsApp csoportjában bírálta Gamliel tettét.

Újabb két szavazás és a koalíció elnökétől kapott megrovásai után Gamliel visszatért a plénumba.

The post Fokozódó feszültség a besorozási törvény miatt, és sértődés egy szék miatt first appeared on Új Kelet Live.