Avi/ujkelet.live

A háború 263. napja, déli front: Az izraeli hadsereg hírszerzési információk alapján tegnap dróncsapással likvidálta a Gázai övezet déli részén a Hamász terroristáját, Wisszam Abu Isaqot, aki a terroszervezet fegyvercsempészetében játszott szerepet a Rafah-átkelőn keresztül valamint az Egyiptomba átnyúló alagutakon át.

Mióta Izrael átvette az egyiptomi-gázai határterület feletti irányítást, katonai tisztviselők szerint a Hamász már nem tud fegyvereket csempészni az övezetbe.

Továbbá a légierő az éjszaka lebombázott egy rakétaindító posztot a dél-gázai Rafahban, valamint több tucat más terrorcélpontot az övezetben, köztük becsapdázott épületeket, alagutakat és terrorsejteket.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy június 5-én letartóztatta a terroristát, aki múlt hónapban lövöldözős terrortámadásokat hajtott végre Bat Hefer izraeli közösséget célozva.

Amar Nasszrallahot a Tulkarem menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe) fogták el a Sabak belbiztonsági szolgálattal és a határrendészettel végzett közös akció részeként.

A kihallgatása során ,,Amar beismerte, hogy tagja volt egy terrorsejtnek, amely lövöldözős támadásokat hajtott végre a [határ] kerítés melletti közösségek ellen, és emellett gyanúba kevert a sejthez tartozó más gyanúsítottakat is” – áll a közleményben.

A rendőrség által közzétett felvételen a csapatok a letartóztatási művelet során meglövik Naszrallahot, miközben megpróbál elmenekülni.


Riport: Az az elmúlt hónapokban Izraelnek szánt amerikai fegyverszállítmányok lelassulásának az az oka, hogy az izraeli kormány kevesebb új kérelmet nyújtott be, idézett a The Wall Street Journal két amerikai forrást.

A tisztviselők azt is közölték, hogy a korábban megrendelt fegyverek közül sokat már leszállítottak Izraelnek. Az izraeli és az amerikai tisztviselők egyetértenek abban, hogy március óta változott az ellátási ráta, de utóbbiak szerint a jelenlegi szállítási ütem a békeidőkéhez hasonló, és csak az október 7 utáni első néhány hónapban Izraelnek küldött hatalmas szállítmányokhoz képest jelent lassulást.


Libanon: Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt mondta izraeli kollégájának, Joáv Gallantnak kedden, hogy az Izrael és a Hezbollah terrorszervezet közötti háború ,,katasztrófa lenne Libanon számára, és pusztító lenne az ártatlan izraeli és libanoni civilek számára”.

A két vezető kedden a Pentagonban tárgyalt az izraeli-libanoni határ menti feszültség enyhítéséről, több humanitárius segély Gázába juttatásáról, valamint az Irán és Irán által támogatott Izrael elleni támadások és a destabilizáló tevékenységek elleni közös fellépésről a Közel-Kelet” – áll a Pentagon közleményében.

Austin hangsúlyozta, hogy ,,a Hezbollah provokációi azzal fenyegetnek, hogy belerángatják az izraeli és a libanoni népet egy olyan háborúba, amelyet egyikük sem akar… az elvi alapokon nyugvó diplomácia az egyetlen módja a feszültség további eszkalációjának megakadályozására a régióban”.

Gallant azt mondta, hogy Izrael „eltökélt szándéka, hogy biztonságot teremtsen, megváltoztassa a valóságot a terepen, és biztonságban hazahozza” az északi lakosokat.

,,Szorosan együttműködünk egy megállapodás elérése érdekében, de meg kell beszélnünk a készenlétet is minden lehetséges forgatókönyvre” – mondta, elismerve az Egyesült Államok szándékát egy teljes háborúra elkerülésére.


Irán: Gallant továbbá figyelmeztette Austint hogy „fogy az idő” az Irán atomfegyverhez jutásának megakadályozásáért folytatott harcban, és hangsúlyozta, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie, hogy megakadályozza a fenyegetés megvalósulását.

„A világ és térségünk jövője szempontjából a legnagyobb veszélyt Irán jelenti” – mondta Gallant. „Itt az idő, hogy realizáljuk az amerikai kormány évek óta tartó elkötelezettségét, és ígéretét annak megadályozására, hogy Iránnak nukleáris fegyverei legyenek.”


Mindeközben: Szerdán is tüntetések folynak országszerte a Gázában fogságban lévő túszok szabadulását követelve.

A fő demonstrációt Tel-Avivban tartják 19:30-kor. A szervezők közleménye kijelenti: ,,Miközben [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] nyilvánosan kijelenti, hogy csak a túszok egy részét hajlandó hazahozni, azt kérdezzük – hogyan választják ki, kit küldenek haza és kit hagynak hátra? Állítsák le a háborút, hozzák haza az összes túszt.”

The post Likvidálás Gázában, letartóztatás Tulkaremben, aggodalom Libanon és Irán miatt first appeared on Új Kelet Live.