Avi/ujkelet.live

A háború 263. napja, kelet: Az éjszaka megszólaltak a drón behatolásra figyelmeztető szirénák Eilat térségében. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy ,,egy drónt azonosítottak a Vörös-tenger irányából Izrael felé tartani. A légi jármű Eilat mellett, a tengerben landolt. A hadsereg végig figyelemmel kísérte a drónt, mely nem lépett be Izraelbe. Ezenkívül az incidens során elfogót lőttek ki a légi járműre”.

A támadásért siíta iraki miliciák vállalták a felelősséget, mondván, ,,létfontosságú célpontot” támadtak Eilaton.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet katonai infrastruktúráit támadták a dél-libanoni Siba és Matmura térségében.

Déli front: A Palesztin Iszlám Dzsihád terroristáját, Fadi Dzsihad Muhammad Al-Wadiját, aki részt vett a terrorcsoport rakétáinak fejlesztésében, kedden dróncsapással megölte az izraeli hadsereg Gázavárosban.

Al-Wadija részt vett ,,a szervezet rakéta fegyverzetének fejlesztésében és továbbfejlesztésében” – közölte a hadsereg. Továbbá a terrorszervezeten belül ,,tudásforrás” is volt, az elektronika és a kémia területén.

Az Orvosok Határok Nélkül elítélte a támadást, Fadi Al-Wadiját ,,kollégájuknak” nevezve, aki már a hatodik halottja a szervezetünknek.

,,A támadásban Fadi és további öt személy, köztük három gyerek meghalt, miközben kerékpárral a munkába tartott, az MSF klinika közelében, ahol ellátást nyújtott”.

Az izraeli hadsereg válaszul: ,,Mindig ellenőrizd, hogy kit veszel fel…”

,,Az Önök kollégája, Fadi Al-Wadija jelentős terrorista volt az Iszlám Dzsihádban. Továbbfejlesztette a terrorszervezet rakétafegyverzetét, amelyet civil életek veszélyeztetésének módjának is szoktak nevezni.

Ez csak egy újabb eset, amikor gázai terroristák élő pajzsként használják a civil lakosságot”.

Hanije: A háború kezdetétől Izrael személyes bosszúhadjáratot indított a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije ellen. Az elmúlt nyolc hónapban Izrael meggyilkolta legalább 19 közeli családtagját, köztük egyik testvérét tegnap, valamint korábban három fiát és unokáit, jelentette tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Az értékelés szerint, a merényletek azt üzenik Hanijének, hogy ő is célkeresztben van.

Segélyek: Magas rangú ENSZ-tisztviselők figyelmeztették Izraelt, hogy felfüggesztik a világszervezet segélyműveleteit Gázában, ha Izrael nem tesz sürgős lépéseket a humanitárius alkalmazottak jobb védelme érdekében – idézett az AP kedden két ENSZ-tisztviselőt. Az ultimátum a legújabb az ENSZ-lépések sorában, amelyek követelik Izraeltől, hogy tegyen többet annak érdekében, hogy megvédje a segélyeket kezelőket erői csapásaitól, és megfékezze a humanitárius alkalmazottakat hátráltató, növekvő garázdálkodást.

Az izraeli tisztviselőknek ebben a hónapban küldött ENSZ-levél szerint Izraelnek lehetőséget kell biztosítania az ENSZ alkalmazottai számára, hogy közvetlenül kommunikálhassanak a Gázai övezetben tartózkodó izraeli erőkkel, egyebek mellett – közölték a tisztviselők.

Az ENSZ tisztviselői azt mondták, hogy még nem született végleges döntés a műveletek felfüggesztéséről Gázában, és folyamatban vannak a tárgyalások az izraeliekkel.

Támadás: A Hamász terroristái kedden aknavetőgránátokat lőttek ki az ENSZ humanitárius konvoját kísérő izraeli csapatokra a Gázai övezet középső részén, közölte a hadsereg.

A hadsereg és a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) konvoját koordinálta a Netzarim-folyosón, egy küldetés részeként, mely gyermekek újraegyesítését célozta családjaikkal.

,,Az összehangolt tevékenység során a Hamász terrorszervezet lövedéket lőtt a humanitárius útvonalra az UNICEF segélykonvoj és a területet biztosító izraeli katonák közelében” – áll a közleményben. A konvoj később a tervezett útvonalon folytatta útját, és a támadásban nem történt sérülés.

,,Annak ellenére, hogy az Izraeli Védelmi Erők megpróbálja növelni a humanitárius segélyt és tevékenységet a gázai lakosok számára, a Hamász továbbra is kihasználja ezeket az erőfeszítéseket, és veszélyezteti a gázai civilek életét” – hangsúlyozta a hadsereg.

The post Gyógytornász és terrorista, segélyek támadása és drón Irakból Eilatra first appeared on Új Kelet Live.