Avi/ujkelet.live

A háború 149. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy összesen 21 légi humanitárius akciót koordinált az elmúlt hetekben, melyek során az Egyesült Államok, Jordánia, Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom több mint 450 csomag élelmiszert és orvosi felszerelést dobtak le a gázai civilek számára.

A legutóbbi akcióra tegnap került sor az Egyesült Államok és Jordánia részvételével.

„Folytatjuk humanitárius erőfeszítéseink kiterjesztését a gázai polgári lakosságnak, miközben teljesítjük céljainkat, hogy kiszabadítsuk a foglyokat a Hamász fogságából és megszabadítsuk Gázát a Hamásztól” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggel, egy angol nyelvű videónyilatkozatban.

Északi front: Dél körül páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Metulára. Sérülés nem történt, a hadsereg ágyúzással reagált, jelentette az izraeli média.

Túszok: Arab sajtóértesülések szerint a Hamász terrorcsoport küldöttsége megérkezett Kairóba, hogy tárgyalásokat folytasson a fogolycserével egybekötött ideiglenes fegyverszünetről. A Hamász azonban csak részleges választ adott Izraelnek a Párizsban kidolgozott vázlatra. Izrael ezért úgy döntött, hogy nem küld delegációt a kairói tárgyalásokra. Izrael követeli, hogy a Hamász adja át a még életben lévő túszok nevét tartalmazó listát.

Reggel az izraeli média idézte a Hamász meg nem nevezet vezetőjét, aki azt nyilatkozta a katari Al-Araby Al-Dzsadidnak , hogy a terrorcsoport nem ad további részleteket a túszokról anélkül, hogy Izrael „nagy árat” fizetne.

„Nagy árat kell fizetni a gázai lakosság szenvedésének enyhítéséért és a tűzszünet megteremtéséért” – mondta.

Mindeközben a Hamász egyik magas rangú tisztviselője vasárnap azt állította, hogy „24-48 órán belül” meg lehet kötni a tűzszünetet, ha Izrael elfogadja a terrorcsoport követeléseit.

„Ha Izrael beleegyezik a Hamász követeléseibe, amelyek magukban foglalják a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok visszatérését Gáza északi részébe és a humanitárius segítségnyújtás növelését, az utat nyit a megállapodáshoz a következő 24-48 órán belül” – mondta a Hamász névtelen tisztviselője az AFP-nek.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Hamász a fegyverszüneti megállapodás részeként „napi legalább 400-500 kamion” belépését követeli, amelyek élelmiszert, gyógyszert és üzemanyagot szállítanak.

Politika: Avigdor Liberman, az ellenzéki Jiszráel Beitenu vezetője szerint eljött az ideje annak, hogy az ország választásokra menjen egy új kormány létrehozásáért.

„Öt hónapig bizalmat adtam a kormánynak, de az elmúlt tíz nap után a kormánynak nincs létjogosultsága, és választásokat kell tartani” – nyilatkozta reggel a Katonai Rádióban.

„A kormány nem tudja vezetni Izrael népét, amikor három tagja nem tud egy üzenet mögé felsorakozni. Ez az út vége” – mondta Liberman, utalva a koalíciós válságra, amely az ultraortodox közösség tagjainak katonai besorozásával kapcsolatban alakult ki.

Liberman Beni Gantz hadikabinet-miniszterhez intézve azt mondta, hogy elvárja, hogy Gantz és Nemzeti Egység pártja bejelentse: „ennek a kormány vége”.

Még mindig politika: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter felszólította Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy fenyegesse kirúgással Joáv Gallant védelmi minisztert és Gantzot, ha nem állnak a koalíció többi tagjának gázai háborúval kapcsolatos álláspontja mellé.

A Kol Barama ultraortodox izraeli rádióállomásnak nyilatkozva Ben-Gvir kijelentette, Netanjahunak ,,be kellene idéznie Gallantot, és meg kellene mondania neki: Uram, Ön vagy a Likud tagja, vagy a Nemzeti Egység párt tagja”.

„Nem értem, hogyan lehetséges, hogy [Netanjahu] nem mondja meg Gallantnak, hogy válasszon: ha Ön a Likud védelmi minisztere, akkor képviselje a Likudot, és ha nem, akkor egyszerűen 63 törvényhozóval leszünk [a koalícióban]” – tette hozzá Ben-Gvir.

Arra a kérdésre, hogy Netanjahunak ultimátumot kell-e adnia Gallantnak, Ben-Gvir azt válaszolta, ,,nyilvánvalóan”, hozzátéve, hogy a miniszterelnöknek ugyanezt kell tennie Gantz hadikabinet-miniszterrel kapcsolatban.

Ben-Gvir vasárnap X azt írta, hogy ,,Beni összezavarodott – azt hiszi, ez Gantz kormánya.”

The post Koordináció, a Hamász nagy árat követel és politika first appeared on Új Kelet online.