Avi/ujkelet.live

A háború 149. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy három katonája a Biszlamach dandár 450. zászlóaljából pénteken elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálukkal 245-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Az elesett katonák: A 19 éves Dolev Malka őrmester Slomiból, a 19 éves Afik Tery őrmester Rehovotból és a 19 éves Inon Jichák őrmester Mitzpe Ramonból.

Hármójuk meghalt, másik 14 katona pedig megsérült, amikor robbanás tórtént egy robbanóeszközökkel becsapdázott épületben a dél-gázai Khan Junesz területén.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a csapatok razziát tartottak egy kétszintes épületben, mely kívül és belül be volt csapdázva. Belépésükkor az épületbe két robbanóeszköz következtében két katona csapdába esett. A légierő 669-es kutató-mentő egységet a helyszínre vezényelték.

Az incidens közepette a csapatok számos terroristát megöltek a területen.

A 98. hadosztály vizsgája a módját, ahogy a csapatok átfésülték az épületet, illetve a robbanóeszközök elhelyezését, és a halálos incidenshez köthető más körülményeket.

A Biszlamach-dandár csütörtökön váltotta az Ejtőernyős-dandárt a Gázai övezetben. A három elesett katona osztag parancsnoki kurzuson vett részt.

Déli front: Legalább négy rakétát lőttek ki szombat este Hatzerim felé, melyek nyílt területen landoltak. Sérülésről nem érkezett jelentés. A szirénák Hatzerim mellett a gázai határ melletti Be’eriben is aktiválódnak.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg este közölte, csapást hajtott végre a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet operatívjai ellen, akik a Hamász egyik posztján gyülekeztek a dél-gázai Rafahban.

,,A támadást célzottan a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái ellen hajtották végre” – mondta a hadsereg, hozzátéve, hogy a közeli kórházban nem keletkezett kár.

Harcok: Az este a 98-as hadosztály manőverező erői kiterjedt támadást hajtottak végre Khan Junesz nyugati részén, hogy megerősítsék az elért műveleti eredményeket, miközben terrorista infrastruktúrákat semmisítettek meg és likvidálták a Hamász terrorszervezet terroristáit, akik civil létesítményekből végezték műveleteiket.

A művelet nyitása keretében a légierő vadászgépei 6 perc alatt mintegy 50 terrorista célpontot támadtak meg a tüzérség segítségével.

A támadott célpontok között voltak földalatti infrastruktúrák, katonai épületek, páncéltörő rakétakilövők, becsapdázott épületek és terroristák gyülekezőhelyei, akik veszélyt jelentettek a térségben lévő erőkre.

Vizsgálat: Az izraeli hadsereg szombaton kimerítő és valódi kivizsgálást ígért a Gázában segélyekért sorban álló palesztinok halála ügyében, miután a csütörtöki incidens széles körű elítéléssel és nemzetközi vizsgálatra szólítással szembesült.

A Hamász terrorszervezet azzal vádolta az izraeli csapatokat, hogy tüzet nyitottak a több ezres tömegre, míg az izraeli hadsereg szerint a halottak többsége az élelmiszersegélyek utáni lökdösődés és taposás eredménye volt, és csapatai csupán néhány személyre lőttek, akik fenyegetően rohantak feléjük.

,,Kivizsgáljuk ezt az esetet, minden felvételünk megvan, hogy befejezzük a kimerítő vizsgálatot és kiderítsük az incidens tényeinek igazságát, és be fogjuk mutatni a megállapításokat” – mondta a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy.

„Ez egy humanitárius művelet volt, amelyet végrehajtottunk, és alaptalan az az állítás, hogy szándékosan támadtuk a konvojt, és szándékosan ártottunk az embereknek”.

Északi front: A hadsereg este célba vette a Hezbollah terrorszervezet két épületét a dél-libanoni Labbunehben.

Korábban szombaton csapást mért további hezbollahos épületekre Ramjehban.

Júdea: Az izraeli erők szombaton elfogták és kihallgatásra átadták a biztonsági szervezeteknek a terroristát, aki a gyanú szerint megkéselt és közepesen súlyosan megsebesített egy izraeli polgárt a palesztin Dahirija faluban.

A hadsereg nyilatkozata hangsúlyozza, hogy a támadás Júdeában történt, az A-körzetben, mely a Palesztin Hatóság területe és az izraelieknek tilos a belépés a hadsereggel való koordinálás nélkül.

Hazai front: Miután Binjámin Netanjahu miniszterelnök és a kormány sem nem hagyta jóvá Beni Gantz miniszter washingtoni útját, a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a nagykövetség utasítást kapott, hogy ne intézkedjen Gantz látogatásával kapcsolatban és várhatóan Mike Herzog nagykövet sem fog csatlakozni hozzá.

A Nemzeti Egység elnöke pénteken tájékoztatta Netanjahut arról a szándékáról, hogy engedélye nélkül Washingtonba utazik egy sor találkozóra, és üzenetek egyeztetését kérte. Válaszul a kormányfő megfedte: ,,Csak egy miniszterelnök van”. Netanjahu addig nem tudott Gantz szándékairól, és üzeneteket sem egyeztettek.

Gantz várhatóan hétfőn találkozik Kamala Harris amerikai alelnökkel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval. Emellett várhatóan megbeszélést tart a Kongresszus republikánus és demokrata párti képviselőivel, valamint az AIPAC vezető tagjaival. Gantz várhatóan szerdán tér vissza Izraelbe, egy londoni kitérőt követően.

A látogatás céljai között szerepel az Izrael és az Egyesült Államok közötti stratégiai szövetség megerősítése, a gázai szárazföldi hadművelet legitimitásának megőrzése, valamint a Libanonnal való biztonsági megállapodás előmozdítása. Ezen túlmenően a párizsi csúcson megállapított elvekkel összhangban a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet körvonalai kapcsán a közvetítőkre nehezedő amerikai nyomás erősítése.

Szintén a találkozókon megbeszélést folytatnak a normalizáció kérdéséről, amely a Hamász Gázai övezetbeli uralmának felszámolására irányuló politikai terv része lesz. Mindemellett Gantz várhatóan tárgyalni fog az Izrael biztonsága szempontjából létfontosságú amerikai segélyek folytatásának garanciájáról.

The post 245, elfogták a késelőt terroristát, lesz vizsgálat és politika first appeared on Új Kelet online.