Avi/ujkelet.live

A háború 270. napja, északi front: Az izraeli légvédelem délután elfogott egy ,,gyanús légi célpontot” a dél-libanoni Kafr Kila felett.

Különálló incidensként, Vaskupola elfogórakétát lőttek ki egy másik gyanús légi célpontra Dél-Libanon felett, mely nem talált célt.

Egyik fenyegetés sem jutott be az izraeli légtérbe.

Este mintegy tizenöt rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára. Tizet elfogtak a légvédelmi rendszerek, sérülés nem történt. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, több tucat Katyusa rakétát lőtt ki egy katonai bázisra.

A nap folyamán a hadsereg azonosította a Hezbollah egyik terroristáját bemenni egy katonai épületbe a dél-libanoni Jarine-ban, Nem sokkal később vadászgépek csapást mértek az épületre.


Hadgyakorlat: A hadsereg új 810. „Hegyvidék” Regionális Dandárja, amely a Hermon-hegy és a Dov-hegy régióért felel, végrehajtotta első gyakorlatát, egy libanoni offenzívát szimulálva.

A hadsereg szerint a gyakorlat magában foglalt ,,libanoni támadási forgatókönyveket, beleértve a sűrű növényzetben folytatott harcot [és] a harcot városi területeken”.

A dandárt márciusban hozták létre, lecserélve a Hermon Regionális Dandárt, a lépés része volt ,,az operatív válasz adaptálásának a szíriai-libanoni határ változó valóságához”.

A gyakorlatot követően felfedték az egység új címerét.


App: A Polgárvédelmi Parancsnokság rakéta- és egyéb vészhelyzetekre figyelmeztető applikációja okostelevíziókra is letölthető lesz, jelentette az izraeli hadsereg kedden.

Ellentétben a televíziós adásoknál megjelenő figyelmeztetésekkel, az alkalmazás lehetővé teszi az izraeliek számára, hogy rakétariasztásokat kapjanak az adott tartózkodási helyükre vonatkozóan, miközben bármilyen tartalmat, például Netflixet, néznek a tévéjükön.

Az alkalmazás futtatásához rövid telepítési folyamatra és engedélyezésekre lesz szükség.

Az alkalmazás elsőként a Google Play Áruházban lesz elérhető az Android TV-felhasználók számára, mivel Izraelben ez rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel. A Polgárvédelmi Parancsnokság tervezi, hogy a jövőben Apple TV-re és más rendszerekre is elérhetővé teszi az alkalmazást.


Riport: A The New York Times kedden kilenc jelenlegi és volt katonai tisztviselőt idézett, mondván, az izraeli hadsereg a harcok szüneteltetését – még akkor is, ha ez a Hamászt egyelőre hatalmon hagyja – teknti a legjobb módszernek a túszok kiszabadítására, valamint a kimerült fegyverkészletek és csapatok pótlására egy esetleges háború előtt a Hezbollah ellen Libanonban.

A riportra válaszul az Izraeli Védelmi Erők ismét hangsúlyozta, hogy „eltökélt szándéka, hogy mindaddig folytassa a harcot, amíg el nem éri a háború céljait – a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését, a túszok hazahozatalát, valamint az északi és déli lakosok biztonságos visszatérését otthonaikba”.

„Az Izraeli Védelmi Erők folytatja a harcot a Hamász ellen a Gázai övezetben mindenhol, valamint felkészültségének javítását egy északi háborúra, és a védelmi erőfeszítéseket az összes határon”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök is reagált a riportra: „Nem tudom, kik azok a meg nem nevezett források, de itt vagyok, hogy egyértelműen világossá tegyem: ez nem fog megtörténni. Csak akkor fejezzük be a háborút, ha elértük minden célját, beleértve a Hamász felszámolását és az összes túsz szabadon bocsátását.”

„Az izraeli hadseregnek minden eszköze megvan a [célok] eléréséhez. Nem fogunk engedni a defetizmusnak, sem a The New York Timesnál, sem máshol. A győzelem szelleme hat át bennünket”.

Megjegyzendő, hogy az izraeli kormány hosszú, több hónapos tűzszünetet javasolt a túszok szabaulása érdekében, amely alatt a Hamász hatalmon maradna.

The post Drónok és rakéták, NYT-riport és légiriadó app tévére first appeared on Új Kelet Live.